Ateş nanesi, Salvia microphylla

Ateş nanesi Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının Salvia microphylla türüdür. Kuzey Amerika kıtasında ABD’nin Arizona dolaylarından Meksika’nın güneyine kadarki bölgelerde genellikle dağlarda bulunur.

Salvia microphylla, ateş nanesi, kırmızı çiçekli

Özellikleri

Zarif yapılı, ince sık dallı ve küçük çalı şeklinde gelişir. Dipten sürekli yeni dallar verir. Boyu 40cm ile 2m arasında değişir. Uzun ömürlüdür. Yaprakları biraz nane gibi ama daha hafif ve daha hoş kokar (nane ve vanilya karışımı gibidir). Sırf yapraklarının hoş kokusu ve yeşil güzelliği için bile yetiştirilebilir.

Çiçek açması

Yeşil yapraklar arasında çarpıcı kırmızılıkta çiçekler açar. Hava şartları elverdiği sürece çiçek açması devamlıdır. Mesela Didim’de bahçemde ateş nanesi genelde bütün yıl çiçeklidir. Sadece yaz ortasında birkaç hafta çiçeksiz kalıyor. Daha doğrusu bu dönemde tek tük çiçeği olur. Sanıyorum sebep şiddetli sıcak hava, özellikle de geceleri ısının 26C dereceden aşağı hiç düşmemesidir. Muhtemelen bu kadar sıcak olmayan yerlerde yazın hiç ara vermeden çiçek açacaktır.

Kırmızıya yakın koyu magenta renginden başka farklı renklerde çiçek açan pekçok hibritleri türetilmiştir.

İklim uyumu

Ateş nanesi Salvia microphylla kış soğuklarına -20C dereceye kadar dayanıklıdır. Akdeniz iklimine tam uyumludur. 35-40C derece yaz sıcaklarında saatlerce direkt güneş altında kalmaya, aylarca susuzluğa iyi dayanır. Susuz bahçe tasarımlarına uygun bitkilerdendir.

Yetiştirme, bakım

Parklar ve bahçeler içindir. İç mekanlarda yaşayamaz. Çiçekleri için yetiştirecekseniz, bu konuda en önemli şey günde en az 5 saat kesintisiz direkt güneş alması gerekliliğidir. Az güneşli yerlerde çiçek açmaz.

Toprak seçmiyor. Gübre asla istemez. En fakir topraklarda bile sorunsuzca, üstelik çok hızlı gelişir. Sulamasına gelince bahçeye diktiğiniz ilk yıl susuz bırakmayın. Sonraki yıllar hiç sulamasanız da olur.

Saksıda ateş nanesi yetiştirmek

Mümkün olduğu kadar kocaman büyük saksı kullanmanız lazım. Zira çiçek güzelliği için yetiştirilen bir bitkidir ve ancak günde en az 5 saat kesintisiz direkt güneş alırsa çiçek açar. İşte bu yüzden yani uzun süre güneş altında yetiştireceğiniz için büyük saksıda yetiştirmeniz şart. Ayrıca, bahçelerde kesinlikle toprak seçmez ama saksıda olunca işler değişir.

4 ölçü torf toprak + 2 ölçü arazi toprağı + 2 ölçü iri taneli (2-3mm) dere kumu karışımı yapın. Büyük saksılarda saatlerce güneş altında kalacağı yerde bu toprak karışımı çok iyidir.

Toprakta ciddi bir kuruma gördükçe bol bol su dökerek sulayın. Saksıda olunca bahçedeki kadar susuz bırakmaya gelmez, ölür gider.

Ateş nanesi

Salvia microphylla, ateş nanesi

Budama

Çok fazla dallandığı ve sürekli gelişim gösterdiği için ara sıra budama gerekiyor. Budamasının bir ölçüsü yok. İstediğiniz zaman istediğiniz gibi budayın. Sadece Akdeniz iklimi dışında diğer yerlerde ekim ayından ilkbahar başına kadar hiçbir budama yapmamalısınız.

Ateş nanesi fide üretimi

Fide üretimi tepe çeliği ve yarı olgun dallarından çelik ile yapılır. Çelikleri önce fazlaca kumlu toprakta köklendirin. Açık havada, özel bir şey gerektirmeden kolayca köklenirler. 5 hafta direkt güneş almayacağı yerde tutun ve kumlu toprakta ciddi kurumalar gördükçe sulayın. 5 hafta dolduktan sonra ne zaman hızlıca dallar uzatırsa o zaman esas yerlerine dikin.

Ayrıca dipten geliştirdiği dallarını kendi kökleriyle ayırarak da çoğaltabilirsiniz.

***

Ateş nanesi hiçbir zararlısı ve problemi olmayan, son derece dayanıklı ve oldukça güzel çiçek açan bir bahçe bitkisidir.

'Ateş nanesi, Salvia microphylla' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Şeref G. -Bursa dedi ki:

    Ateş nanesi hangi ayda ve nasıl budanır?
    ***
    Hızlı ve arsız gelişimi olduğundan ben her zaman budamak zorundayım. Buna rağmen çiçekleri eksik olmuyor. Kış ayları dışında ne zaman isterseniz ve ne şekilde isterseniz budayabilirsiniz. Bu konuda hiçbir hassaslığı yok.

  2. Mügen, İstanbul dedi ki:

    Merhaba. Bu tür, çay ya da baharat olarak kullanılabilir mi? Gıda olarak tüketime uygun mu?
    ***
    Wikipedia’ya göre Meksika’da tıbbi bir bitki olarak yetiştiriliyormuş ve ayrıca çayı yapılıyormuş. Başka bilgim yok.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.