Strobilanthes dyerianus

Acanthaceae (Ayıpençesigiller) familyasından birkaç bitkiden daha önce bahsetmiştim. Her biri ayrı cinslerin türleriydi. Bu sefer yine aynı familyadan ve yine farklı bir cinsten (Strobilanthes) bir tür: Strobilanthes dyerianus. Anavatanı Myammar’dır.

Strobilanthes dyerianus bitki türü

Strobilanthes dyerianus – Fotoğraf: 15.8.2021 Didim-Aydın

Özellikleri

Renkli ve irice yapraklarıyla çok beğenilen bir süs bitkisidir. Daha çok bahçeler içindir ama evlerde de yetiştirebilirsiniz. Evlerde güneşli ve çok havadar pencere önünde tutmanız gerekiyor.

Yaprakları uzunca oval, çok hoş mor, morumsu pembe, gümüşi yeşil ve zümrüt yeşili karışık renklerle çizgili desenlidir. Renklilik özelliği yetiştiği yere, güneşin derecesine ve toprak özelliğine göre farklı gelişir. Ayrıca en güzel renklilik yaprak tam olgunlaşana kadardır. Sonra yavaş yavaş renkler biraz soluklaşır. Ama yine de güzeldir.

Yaprak büyüklüğü bakıma göre değişir. Uzunluğu 12cm-30cm arasında, genişliği ise 4cm-12cm arasında olabiliyor. Hem bakıma göre hem hava şartlarına göre yaprakların irilikleri değişir.

Gelişimi güçlü ve hızlıdır. Boyu iki yılda 1 metreyi geçer ama yapraklarının esas güzelliği küçük halde iken mümkündür. Yani her ilkbaharda ya da iki yılda bir ilkbaharda dallarını dipten kesin ve 10cm kadar çelikler hazırlayıp köklendirerek yenilerini üretin. Çelikleri direkt olarak kumla karışık toprağa dikin. Köklenmelerinde sorun olmaz.

Kış soğuklarına dondurucu rüzgarları direkt almaması koşuluyla en fazla -7C dereceye kadar yaprakları hasar görerek dayanır.

Bakımı

Sarkıcı özelliği yoktur. Dallar pek dik de duramaz. Boyu kısa tutmalı ve bahçelerde renkli yapraklı veya uygun olacağını düşündüğünüz renkte çiçek açan mevsimlik bitkilerle birlikte yetiştirebilirsiniz. Biraz genişçe saksılarda yine aynı şekilde mor süs yoncası, renkli telgraflar gibi türlerle bir arada aranjman yapabilirsiniz.

Strobilanthes dyerianus yarı güneşli veya az güneşli yerlerde yetiştirilmelidir. Sırf gölge tavsiye etmem.

Küçük fidelerinin gelişimi kuvvetlenince uçlarını koparın. Böylece daha fazla dallanır ve dolayısıyla daha çok sayıda güzel yapraklar çıkarır.

Humuslu doğal topraklarda güçlü gelişir ve bitki besini filan istemez. Sulamayı sıcak aylarda sık sık, serin ve soğuk aylarda ise toprakta ciddi kuruma olunca yapın.

Strobilanthes dyerianus güçlü gelişen, genelde sorunsuz bir bitkidir. Ancak evlerde ve balkonlarda örümcek bitler musallat olur. Buna karşı dikkatli olmalısınız.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:

'Strobilanthes dyerianus' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Nezaket R. -Bulgariya dedi ki:

    Hangi hastalıklara kullanılıyor?
    ***
    Bilmiyorum. Zaten burada amaç bitkileri tanıtmaktır. Hastalıklar ve ilaçlar kısmı beni aşar. O konularla ilgili çalışmıyorum.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.