Scindapsus pictus (saten potos)

Arum (Araceae) familyasından Scindapsus pictus türü potos sarmaşığı tarzında gelişen bir salon bitkisidir. Kibar, zarif şıklığıyla gün geçtikçe ondan daha popüler hale gelmekte. Bu türe saten potos derler.

Scindapsus pictus 'Exotica' salon bitkisi

Scindapsus pictus ‘Exotica’

Özellikleri

Ana vatanı güney-doğu Asya, tropikal kuşaktır. İnce dallarındaki kısa kökleriyle ağaçlara tırmanıcı özelliktedir. Başlıca iki kültivarı yaygındır. Her ikisinin yapraklarında grimsi zeytuni yeşil renk üzerinde gümüş rengi desenlilikler vardır. ‘Argyraeus’ kültivarının gümüş renkleri seyrek benekler halindedir. Benekler düzensiz şekillerde olur. Esas türünde benekler daha geniştir ve yer yer birbirleriyle birleşik haldedir. ‘Exotica’ kültivarının yapraklarında grimsi zeytuni yeşil ile gümüş renkler sanki birbirlerinin yerini almaya çalışırcasına düzensiz karışık haldedir.

Bu tür potoslar kadar hızlı ve metrelerce uzamaz. Ama onlar gibi destek değneğine ihtiyacı var. Veya yüksek sehpalar üzerinde sarkıcı yetişebilir.

Kış soğuklarına uzun sürmemesi şartıyla -2C dereceye kadar dayanır ama kışın dışarıda veya soğuk camekan balkonlarda tutmanızı hiç tavsiye etmem. Salon bitkisi sürekli salonda durmalıdır. Bahçe ve balkonlar için başka tür bitkilerle uğraşmalıyız.

Scindapsus pictus 'Argyraeus'

Scindapsus pictus ‘Argyraeus’ – Fotoğraflar: pixabay.com

Yetiştirme, bakım

Salonlarda bakımı potos sarmaşığından farklıdır. Çünkü Scindapsus pictus çok güçlü ışık ve biraz da sabah veya akşam güneşi ister. Yoksa sağlıklı kalamaz. Işık yetersizliğinde rengi daha yeşilimsi hale gelse bile, loş ışığı tolere edecek kadar fazla sayıda klorofil üretemiyor.

Toprak isteği ve sulama rejimi de farklıdır. Saten potos Scindapsus pictus daha fazla süzek toprak ister. Mesela 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı yapmalısınız.

Sulamaları toprakta ciddi bir kuruma olmadan yaparsanız kökleri çürüyebilir. Parmağınızla toprağını 4cm derine kadar kontrol edin. Yeterince kuruma olmuşsa o zaman sulayın. Sulamayı lavaboda, bol bol su dökerek yapın. Saksı alt deliklerinden en az 1 su bardağı suyun dışarı süzülmesi lazım. Bu sayede hem toprak sağlıklı kalır hem de kökler taze oksijen alır. Kış aylarında da sulamayı aynı şekilde yapın ama bu sefer toprak kupkuru oldukça sulayın.

Bitki besini ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir defa genel kullanım çeşidinden verin. Toprak değişimi asla yapmayın. Ancak, saksısı küçük gelirse, yılda bir veya iki yılda bir defa mayıstan mayısa az farkla büyük bir saksıya, köklerini eski toprağından hiç arındırmadan, yeni toprak ilavesiyle yerleştirin.

Üretim

Scindapsus pictus fide üretimini dallarını kısa parçalara ayırıp suda köklendirmeyle yapabilirsiniz. Yapraksız kalmış dalları bile uygundur. Bu işin püf noktaları için ⇒ Dallı Arum suda köklendirme ile üretim sayfasındaki açıklamaları okumanızı tavsiye ederim.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'Scindapsus pictus (saten potos)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Güler, Bartın dedi ki:

    Bu sarmaşığı fide halinde aldım. 4 aydır sadece bir yaprak çıkardı. Bu kadar geç büyümesinin sebebi nedir? Hava akımına ihtiyaç duyar mı?
    ***
    Tüm salon bitkileri hava akımlarına ihtiyaç duyar hem de fazlasıyla. Ayrıca çok güçlü şiddetli ışık ve biraz da güneş ışınları lazım. Yukarıdaki bakım bilgilerini okuyun.

  2. Banu, İstanbul dedi ki:

    Satın alırken kargoda saksı darmadagın olmustu. Butun kokleri suda tutuyorum. Geldiği andan itibaren yaprakları ince ince sararıyor/kararıyor ve kıvrılıyor ne öonerirsiniz?
    ***
    Herkese dediğim gibi kış aylarında ve hatta sonbahar başından ilkbahar sonuna kadar asla hiçbir salon bitkisi almayın. Sadece yaz başında alın ve toprağını değiştirin. Şimdi onun dallarını 10cm kadar parçalara ayırıp suda köklendirmeniz lazım. Dip köklü kısımını da bir süre suda bekletin. Suyu haftada bir değiştirin.

  3. Gökhan, Yozgat dedi ki:

    Benekli sarmaşığım toprak saksıda yapraklarının yarısı geriye doğru bükülüyor. Sağlıklı gibi uzuyor, yeni yapraklar çıkartıyor. Akşam güneşi alıyor. Ne yapabilirim gergin durması için?
    ***
    Yumuşama, pörsüme varsa köklerin topraktan zarar gördüğü kesindir. Bu durumda toprak kuruyana kadar sulamayın. Biraz kuruyunca eşeleyip kabartın ve birkaç gün daha, hem hava alması için hem de toprağın kupkuru hale gelmesi için sulamadan beklemeniz lazım. Böylece topraktaki birtakım kimyasallar uçup gider ve toprağın kimyasında iyileşme olur. Ama eğer yapraklarda yumuşama filan yoksa köklerde de sorun yok demektir. Bu durumda öncelikle yapraklar güneş ışınlarıyla ısındığı zaman büyüteçle incelemenizi tavsiye ederim (özellikle en yeni en taze yaprakları). Çünkü bazen örümce bit adlı mini yaprak bitleri musallat olup yaprakların gelişimini bozuyorlar. Çok küçük olduklarından bunları gözle görmek biraz zor. Sayıları sıcak etkisiyle artınca daha ciddi zararlara yol açarlar. Bit yoksa bitki topraktan bazı elementleri alamıyor demektir. Bitki besini vermeye ayda bir devam etmeniz işe yarayabilir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.