
Sterling Silver Scindapsus – Fotoğraf: Pinterest
Bunları saksılarda küçük halde satarlar. Yaprakları da esas irilikte değildir yani biraz küçüktür. Doğru bakım ve doğru şartlarda bir yaprak yüzeyinin genişliği 8-12cm, uzunluğu 18-25cm kadar olma potansiyeli var. Fakat sukulent usulü yetiştirme tavsiyeleri yaygın ve bu hata yüzünden çok kişi Scindapsus türlerini mini yapraklı yetiştiriyor.
Sterling Silver Scindapsus
Bu adla meşhurdur ama esas adı Scindapsus treubii ‘Moonlight’tır. Soluk tonda zümrüt yeşili üzerinde fazlaca ve baskın olarak gümüşi renkler hakimdir. Tam pencere yanında tutmalı, günde iki saat sabah veya akşam güneşi almasını da ayrıca sağlamalısınız. Yoksa gümüş renk azalır. Işık yetersizliğine gelmez. Unutmayın ki yaprakları açık renk desenli bitkiler gündüz boyu çok güçlü ışık ve biraz da direkt güneş ister. Aksi takdirde renklerinde yeşil renk daha hakim olmaya başlar veya sağlığı bozulur, ölüm sürecine girerler.
Scindapsus treubii ‘Dark Form’
Bu çeşidin bir diğer adı ise Scindapsus treubii ‘Black’ olup gerçekten de siyah gibi çok koyu yeşil yapraklıdır. Günün ışık şartlarına göre bazen siyah bile görünür. Yapraklar koyu renkli olduğu gibi parlak da olmasıyla son derece şık görünür. Direkt güneş hiç almamalı ama yeri güçlü aydınlık olmalıdır. Işık yetersizliğini tolere eder özellikte olmasına rağmen ışıksız dip köşe yerlerde tutmanızı tavsiye etmem. Diğer kültivar gibi buna da güneş imkanı verirseniz yapraklarının renk tonu biraz açılır. Kara görünümü kaybolur. Onun için direkt güneş almamalı. Ve pencereden 1,5m kadar uzakta olmasında yarar var. Ta ki yeni geliştireceği yaprakları yine çok koyu renkli olmaya devam etsin.

S. treubii ‘Dark Form’ – Fotoğraf: Etsy
* * *
Scindapsus treubii türünün her iki çeşidi için gereken ışık derecesini anlattım. Diğer sulama, toprak vesaire ihtiyaçları ve üretimi meselesi için ⇒ Scindapsus pictus (saten potos) sayfasına bakınız.