Alocasia infernalis Arum familyasından, siyaha yakın koyu renkli parlak yapraklarıyla oldukça göz alıcı güzellikte bir filkulağı türüdür.
Ana vatanı Borneo adasıdır. Adanın kuzeyindeki Endonezya’ya ait Sarawak eyaletinde daha çoktur. Yaşam alanı tropikal kuşak içinde yağmur ormanlarıdır. Düşük rakım vadilerde, kırmızı kum taşı ile karışık killi toprak zemin üzerine yaprak çürüntüleri yığınlarında yaşar. Çevresi koyu gölgelik yerlerdir ve toprak hiç kurumaz. (kev.org)
Özellikleri
Bazı filkulakları gibi devleşme özelliği yoktur. Doğru şartlarda ve iyi bakımla anca yarım metre kadar yükselebilir. Yaprak irilikleri ise gücüne göre değişir. En fazla bir insanın yüzünü kapatacak kadar büyük olabiliyor. Genelde daha küçük kalırlar. Ayrıca genellikle mini yavru halde satılırlar. Alıp büyütmek meraklılara kalıyor. Yıldan yıla güçlenmesi ile, üç yılda gereken boyutlarda yapraklar geliştirecektir.
Çoğunluk filkulaklarına göre Alocasia infernalis türünün iki farklı özelliği: Biri, yapraklarının biraz daha fazla uzun ömürlü olmasıdır. Böylece, saksıda tek kök olduğu halde 10-15 kadar yapraklı olabilir. Ama bu, doğru şartlara ve doğru iyi bakıma bağlıdır. İkinci fark ise, yaprak saplarının pek fazla uzamamasıdır.
Alocasia infernalis kültüvarları:
Alocasia infernalis türünün çeşitli kültivarları veya formları vs çeşitleri var. Fakat her farklı görünen ayrı çeşit midir, kesin değil. Zaten bu bitkinin saf türü oldukça güzeldir. Yaprak rengi ise toprağına ve bulunduğu yerin ışık derecesine göre değişiklikler gösterir. Dolayısıyla farklı şartlarda yetişmiş bireylerinin görünümleri farklı olabilir ve ayrı çeşitler zannedilebilir. Ama yaprak şekilleri de farklı ise onların ayrı çeşitler olduğu doğrudur. Bazılarının yaprakları daha yuvarlakça oval, bazılarının biraz dar oval, bazılarının yaprak sapları çok kısa gibi. Ayrıca kültivarlara göre yaprak sapları yukarı yönelik olanlar (birçok filkulaklarında olduğun gibi) var ve bir de yaprak sapları her yöne eğik olarak, yapraklar rozet gibi çevreye yatıkça olanlar var.
Renklilik:
Yetiştirme şartlarına göre yaprak rengi çok koyu tonlarda olmak üzere bakır renginden morun çeşitlerine kadar değişir. Ve bu renklilikler yapraklarda bazen yeşil ile karışık olur. Bu farklılıkların yanısıra, parlak yaprakları farklı yönlerden, farklı açılardan bakınca değişik tonlarda renkler yansıtır. Bazen yeşil yapraklar geliştirdiği de olur. Yeşil rengin fazla hakim olması toprakla ve ışık derecesiyle ilgilidir. Bu türe özgü makbul özellik, yapraklarının siyaha yakın koyu renklerde ve çok da parlak olmasıdır.
Alocasia infernalis yetiştirme, bakım
Doğal yaşam alanlarından anlayacağımız gibi sürekli esintilere ve direkt güneş ışınlarına ihtiyacı yok. Yeterince güçlü aydınlık ve biraz olsun havadar olan odalara gayet iyi uyum sağlar. Eğer sabah güneşini erken saatlerde direkt olarak alırsa son derece gösterişli gelişir. Sabah güneşini, güneşin tepede olmasına yazın 3 saat, kışın 1,5 saat kalaya kadar direkt almasından bir zarar doğmaz.
Toprak olarak: 2 ölçü humuslu (veya humus katkılı) torf + 1 ölçü ponza taşı karışımı uygundur. Her ne kadar doğal yaşam alanlarında toprak hiç kurumasa da, kapalı mekanlarda sürekli ıslak toprakta çürüme riski yüksektir. Bu yüzden tavsiye ettiğim gibi toprak karışımı yapın. Ve toprakta kuruma var mı diye kontrol etmeden sulamayın.
Bitki besini vermek gereklidir. Genel amaçlı veya yaprak amaçlı sıvı bitki besininden ayda bir defa, gelişim gösterdiği zamanlarda verin.
Alocasia infernalis çoğaltılması dipten verdiği yavruları ayırmakla yapılır. Yavruları sadece mayıstan mayısa ayırın. Bu esnada toprak ve saksı değişimi de yaparsınız.
Problemleri
Her fil kulağında olduğu gibi bu türde de örümcek bitlerin aşırı dadanması sorunu kaçınılmazdır. Yaprakları kemirerek çirkinleştirir ve yaprakların kısa ömürlü olmasına neden olurlar. Çaresi temizlik. Islak bezle en az haftada bir defa yaprakların alt ve üst yüzeylerini ve yapak saplarını silmek gerekiyor.
Diğer problemi dipten çürümeye başlayıp ölmesidir. Havadar olmayan ve sürekli ıslak kalan topraklar yüzünden olur. Toprak karışımında bolca ponza taşı kullanın. Ve sulamaları toprağı kontrol ederek, yeterince fazla kuruma gördüğünüz zamanlarda yapın.
Benzer bitkiler
Alocasia infernalis ile benzer bir tür, zaten yakın akrabası olan Alocasia cuprea‘dır.