Alocasia jacklyn

Alocasia jacklyn yaprakları loblu, genel olarak üçgen şeklinde, koyu yeşil ve açık yeşil kalınlı inceli çizgilerle desenlidir. Bakımı zordur. Toprağının özelliğine dikkat etmek gerekir.

Filkulağı türlerinden Alocasia jacklyn yaprakları loblu, koyu yeşil çizgilerle desenli, şık, güzel bir salon bitkisidir.

Son yıllarda doğada yeni keşfedilmiş olan Alocasia jacklyn bir has tür mü yoksa başka bir türün bir çeşidi mi henüz bilinmiyor. Ancak bazıları Alocasia portei türünden mutasyona uğramış bir çeşit olduğunu iddia ederler. Ana vatanı Endonezya’da Sulawesi adasının kuzeyidir. Tropikal yağmur ormanı iklimi ama dağlık yerlerin bitkisidir.

Özellikleri

Loblu yaprakları koyu yeşil çizgili, desenlidir. 1,5 metre yüksekliğinde büyüme potansiyeli var. Fakat normal ev ortamlarında mini mini bir filkulağı olarak kalır. Zaten neredeyse kimse yaşatamıyor. Rizomları görünüm itibarıyla zencefil yumrularına benzer. Bu şekilde yapraksız-köksüz satışları da var. Alacaksanız sadece mayıs sonu döneminde almalısınız.

Bakımı

Alocasia jacklyn yetiştirmede en büyük sıkıntı toprakla ilgilidir. Toprak mutlaka, kesinlikle hava almak zorunda. Aksi takdirde aniden çürür gider. Buna göre elenmiş ve yıkanmış, liflerden ibaret kalmış torf toprak, ponza taşı ve taneli leonardit karışımı yapmalısınız. Toz değil, taş kırpıntıları gibi olan leonarditten bulamazsanız mangal kömürü parçaları kullanın. Ponza taşı bulamazsanız onun yerine de strafor parçaları kullanın.

Yüksek dağ bitkisidir. Bakımını diğer filkulakları gibi düşünmeyin. Şiddetli sıcağı sevmez. Sıcak + durağan havayı ve sıcak + kuru havayı sevmez. Asla dışarıda tutmayın. Belki Rize, Giresun gibi yerlerde yaz aylarında dışarıda tutmaya uygun olabilir ama diğer hiçbir yerde dışarıda tutmamalısınız. Bunun bakımı daha çok antoryum bakımı gibidir. Sadece iki fark var: 1- Sık sık sulanmayı sevmez. 2- Çiçek açması gerekmediği için direkt güneş ışınları istemez. Farklar bu kadar. Diğer bakım gereksinimleri aynı olmak zorunda.

Sulamak için toprak üst yüzeyinden 5cm derine kadar toprağının iyice kurumuş olması lazım. Yeterince kurumamışsa sulama zamanı gelmedi diye düşünün. Bitki besini olarak Alocasia jacklyn için en iyisi orkidelere özel bitki besinidir. Gelişim gösterdiği zamanlarda, tavsiye dozun yarısını, 20 günde bir defa verin.

Toprak değiştirme asla yapmayın. Saksı değiştirmeyi ise kökler saksıya sığmaz hale geldiğinde, az farkla büyük bir saksıya yeterince toprak ilavesi ile yapın.

Yaprak temizliği ihtiyacı: Diğer tüm filkulaklarında olduğu gibi bu türde de, iç mekanlarda örümcek bitler eksik olmaz. Yaprakları mahvederler ve bu yüzden yaprak ömrü dört haftayı pek geçmez. Çaresi sık sık ıslak bezle silmektir (en az haftada iki defa). Fakat asla yapraklara su fısfıslamayın. Esintisiz ortamlarda sadece hastalık yapar, başka da hiçbir işe yaramaz. Hava nemliliği ihtiyacını daima abartırlar. Pek ciddiye almamanızı tavsiye ederim. Ev içi ortamlarında hava nemliliği genellikle fazlasıyla yeterli oluyor.

Üretimine gelince: Alocasia jacklyn kendisi yavru fideler geliştirecek. Onları sadece ilkbaharda ayırın. O sırada ana bitkinin köklerini rahatsız etmemeye çalışın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Alocasia jacklyn' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Seda, İstanbul dedi ki:

    İki gün önce iki yapraklı Alocasia Jacklyn hediye geldi. Tek yaprağı bir yerinden bence taşınma esnasında delinmiş, bir yırtık oluşmuş. Toprağı nemli olarak geldiği için sulama yapmadım. Toprağına dokununca üstünde ufak meyve sineğine benzer ama uçamayan minik böceklerin hareket ettiğini görüyorum. Hemen diğer bitkilerimden uzak bir yere yerleştirdim. Yaprağın delinmiş yerinden masaya doğru damlalar akıttığını görüyorum. Esintiyi sever mi bilmiyorum ama odayı sürekli havalandırmaya çalışıyorum. Başka da aklıma birşey gelmiyor. Şu an için havalar fena değil ama önümüz kış olduğundan toprağını değiştireyim mi bilemedim. Açık balkonumda duran sukulentlerim için aldığım sinek bit vs için zirai bir ilaç var ondan toprağına sıksam mı? Bitki kötüye gitmesin diye ne yapmamı önerirsiniz?
    ***
    Toprağı kupkuru olmadıkça sulamayın yoksa hemen çürür. Toprak değiştirmeyin. İsterseniz şimdi saksıdan kalıp gibi çıkarın ki toprağı daha çabuk kurusun. O derece yoğun ıslaklık, ayrıca muhtemelen yanlış topraktadır, çok tehlikeli. Toprak kuruyunca az farkla büyük bir saksıya, alt ve kenar kısımları dolduracak şekilde ponza taşı ilavesiyle yerleştirin. Yani büyük saksıya toprak ilavesi yapmayın.
    Yukarıdaki bakım detaylarını dikkatle okuyun. Ne önemli ise her şey yazılı.
    Toprak sinekleri için ilaç, olabilir ama sürekli evde durması lazım. 2 dadikalığına bile evden daha serin ortama çıkarırsanız aniden kök çürümesi başlar. Yani ilaç zehirli koku yapıyorsa ev içinde kullanılmaz. Zaten toprağı kurursa o sinekler de ölür.

  2. Burak, İzmir dedi ki:

    Aradığım ama bulamadığım bir güzellik. Belki burada görüp satan bir bitki sever vardır. bu ortamı sağlayan herkese selamlar…
    ***
    Burada hiçbir şekilde bitki satışı yapılmıyor. Ayrıca satış işlerine aracılık da yok. Bu işler için sitede üyelik sistemi gerekir. O takdirde üye kişiler kendi aralarında değiştokuşlar veya satışlar filan yapabilirdi. Ama o da yok ve mümkün değil maalesef.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.