Anredera cordifolia

Basellaceae familyasından Anredera cordifolia çok hızlı dallanıp uzayan sarılıcı, çevreye yayılıcı, yumuşak yapraklı bir bitkidir.

Anredera cordifolia bitki türü

Başlıca özellikleri

Yaprakları kalp şeklindedir (bu yüzden tür adında cordifolia kelimesi var). Yaprak iriliği bir şişe kapağından bir el ayasına kadar çeşitli büyüklüklerde oluyor. İncecik otsu dalları çok hızlı uzar. Çiçekleri biraz hoş kokuludur.

Anredera cordifolia istilacı bitkidir

Kış mevsimi dondurucu soğuk olmadan geçen yerlerde bir de yeterli su bulursa hızla çoğalıp her yeri istila eder. Dallarında sürekli havai yumrular oluşturur. Bunlar zamanla büyür de büyürler. Düşünün bir ağaca sarılmış dallarında belki bir iki ton ağırlığında patatesler.. Böylelikle koca ağaçları devirir. O derecede tehlikelidir.

Bazı ülkelerde Anredera cordifolia yetiştirme kanunen yasaktır. Ana vatanı olan Güney Amerika’nın dışında diğer tropikal iklimli yerlerde zararlıları olmadığı için mücadelesi imkansız derecede istilacı özelliklidir.

A. cordifolia

Türkiye’de o derecede tehlikeli olması mümkün değil. Çünkü soğuğa direnci hiç yoktur. -1C derece hatta sadece sıfır derece gibi en hafif don olayında yıl boyu ürettiği tüm dalları ölür gider. Toprak altı yumruları en fazla -4C dereceye kadar zar zor dayanır. İlkbaharda her şeye sıfırdan başlar. Dalları her yıl sıfırdan geliştiği ve hiç yaşlanmadığı için dallarında yumru oluşmaz.

 

A. cordifolia bonsai

Kullanım

Anredera cordifolia çitleri ve çirkin duvarları örtmek için işe yarar. Balkonlarda saksılarda yetiştirmeye uygundur. Bonsai benzeri tasarımlar için biraz uygunluğu var. Mesela üst fotoğrafta gördüğünüz gibi toprak altı yumru sistemini alarak büyük kısım toprak dışında kalacak şekilde bir saksıya dikebilirsiniz. Dallarını daima yok etmek gerekir. Yumruların beslenme ve gelişimlerinin sekteye uğramaması için birkaç yaprak kalmalıdır.

Anredera cordifolia yetiştirme, bakım

Günde en az 4 saat direkt güneş ister. Susuzluğa iyi dayanır. Su sıkıntısı çekmezse günde birkaç santim hızda büyür.

Fide üretimi yumrularını ayırmakla yapılır. Ayrıca yarı odunlaşmış dallarının köklenme ihtimali yüksektir. Ana vatanında bile tohum oluşturması pek görülmez. Kendi kendisine dallarda oluşturduğu yumrularını çevreye yaymakla çoğalır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.