Begonia dregei

Kendi doğal gelişim tarzı açısında adeta özenle oluşturulmuş bir bonsai görünümünde olan Begonia dregei daha çok bonsai ve sukulent meraklılarının yetiştirdiği bitkilerdendir. Çok havadar ve serince yerlerde bakılmaları gerekir.

Begoniaceae familyasından Begonia dregei kodeks gövdeli bir begonya türüdür. Anavatanı Güney Amarika’da Cape bölgesinin doğu kıyılarına yakın 1200m kadar yüksek yerlerdeki ormanlardır. Yosunlu dik kayalıklarda bulunurlar. Bölge kış boyu pek yağış almaz. Yaz boyunca sık sık yağışlıdır.

Begonia dregei var. partita

Begonia dregei var. partita

Özellikleri

Yaprakları küçük ve parçalıdır. Yaz sonunda pembemsi beyaz çiçekler açar. Begonia dregei var. partita adlı varyetesinin çiçek açma dönemi daha uzundur. Bu varyete daha uyumlu olduğu için daha yaygın yetiştirilir. Soğukta yaprakları kolayca zarar görmüyor. Kış soğuklarına dayanıklılığı soğuk rüzgarları direkt almazsa -3C dereceye kadardır. Daha pekçok Begonia dregei hibrit ve kültivarları türetilmiştir. Fakat yeni çeşitlerde kodeks özelliğine pek önem vermemişler. Nitekim bazılarında kodeks özellik yoktur.

Çiçek açma zamanı genellikle ilkbahar sonu – yaz başı dönemidir.

Kışın 8C dereceden daha soğuk olmayan ama bir hayli serin bir ortamda su sıkıntısı çektirerek dinlendirmelisiniz.

Begonia dregei bakımı

Son derece havadar ve serin ortam istiyor. Aksi halde hayatta kalması pek mümkün değildir. Ortam ısısı 30C dereceye pek çıkmamalıdır. Güneş ışınlarını öğle saatlerinde direkt almaması gerekiyor. Ama sabah erken saatleri güneşini ya da akşam son iki saat güneşini direkt almaya ihtiyacı var.

Köklerin anca sığacağı kadar küçük saksı kullanın. Toprak ise 3 ölçü humus katkılı torf toprak + 1 ölçü iri taneli yıkanmış temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı olmalıdır.

Sulamaları toprak üst yüzeyi 2-3cm derine kadar kupkuru olmadıkça yapmayın. Sulayınca ise saksı alt deliklerinden bolca su dışarı akıp gideceği miktarda bolca su kullanın. Bu yüzden sulamayı lavaboda yapmalısınız. Su iyice süzülünce tekrar yerine götürün.

Salon bitkilerine özel genel amaçlı bitki besinini ilkbahardan yaz sonuna kadar, dozajını 3 misli düşük olarak, her üç sulamada bir, sadece saksı kenarlarından yavaşça dökerek verin.

Çoğaltma

Begonia dregei üretimi çelikle ve tohumla çoğaltılır. Çelikler yılın az sıcak /hafif serin zamanlarında kolayca köklenir. En iyi zamanı kış sonudur.

Tohumla üretimi için ise şu sayfaya bakın: Tohumdan begonya yetiştirme

Problemleri

Yapraklarda külleme vb mantar hastalıkları, toprak içindeki kısımlarında ise hem mantar hem virüs hastalıkları olur. Yapraklar için Topas adlı ilaç işe yarar. Toprağına gelince, yukarıda anlattığım gibi toprak hazırlayın ve sulamaları da aynen anlattığım şekilde yapmaya dikkat edin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.