Bellis perennis, şeker tabağı çiçeği

Çayır papatyası Asteraceae (Papatyagiller) familyasının Bellis perennis türüdür. İngilizcede gündüz gözü, İngiliz papatyası, Türkçede şeker tabağı ve Alman papatyası gibi isimler verilir. Ortak isim çayır papatyasıdır (Lawn daisy).

Bellis perennis, şeker tabağı, çayır papatyası

Hem uzun ömürlü hem tohumlarıyla kendiliğinden çevreye yayılan kısa boylu bir papatya türüdür. Pek çok kültivarları türetilmiştir. Renk renk ve şekil şekil tipleriyle sanki aynı tür değilmiş gibidirler. Bazı çeşitlerinin çiçekleri düğmeye benzer. Çiçekler küçük ve yalınkat olan çeşidi bir yere ekildikten sonra tohumları o yerde, metrelerce uzaklıklara bile dağılarak oradan bir daha eksik olmazlar.

Şeker tabağı papatyaları güneşli ve açıklık yerleri sever. Güneşli balkonlarda saksılarda yetiştirebilirsiniz. Yaz sıcaklarında kötüleştiklerinde isterseniz söküp atın. Çünkü böyle olunca genelde ölürler. Uğraşmaya gerek yok.

Kökleri kısa rizomludur. Ağır don olayları görülmeyen yerlerde bütün yıl yapraklıdır. Kış soğuklarına -34C dereceye kadar dayanır. Aşırı soğuklarda yapraklar kurur ve kökler baharda tekrar yeşerir. Hafif don olaylarında karların altında kalsa bile hiçbir zarar görmezler. Hava durumunun iyi gidişatına göre kış ortasında bile çiçek açmaya başlarlar.

Şeker tabağı çiçeği

Mevsim koşulları elverdiğince, daha doğrusu iklim özelliğine göre bütün yıl çiçek açma eğilimindedirler. Yazın şiddetli sıcak olan yerlerde yazın genelde hayatta kalamazlar. dolayısıyla, mesela Akdeniz ikliminde her sonbaharda tohumlarını ekerek bahar çiçekleri olması amacıyla mevsimlik yetiştirmek gerekir.

Parklarda kış sonu – yaz başı arası döneminde mevsimlik süs bitkileri gibi kullanılır. Çim alanlarda çimlerin bakımına uyum sağlar. Aynen onlar gibi yaşar. Aynen onlar gibi üstüne basılmasına dayanıklıdır.

Çayır papatyası

Şeker tabağı papatyası tohumları sıcak memleketlerde mutlaka sonbaharda ekilmelidir. Diğer yerlerde kış sonunda ekmelisiniz. Hazırlanmış toprağın yüzeyini kabartıp tırmıklayın ve tohumları gelişigüzel serpin. Sonra hafifçe toprakla karıştırın. Bazıları açıkta kalabilir. Önemli değil. Sonra sulayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Bellis perennis, şeker tabağı çiçeği' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İstanbul dedi ki:

    Geçen yaz aldım. Güney cephede hem böceklendi hem de zamanla kötü olup gitti. Acaba ikindi ya da sabah güneşi alan bölgeye mi koysam? Bu yıl yine aldım.
    ***
    Hala kıştayız. Sanıyorum ev içinde tutuyorsunuz. Bu bitki evde yaşayamaz. Boşuna uğraşmayın.

  2. Aliye, Kahramanmaraş dedi ki:

    Tohumunu aldım. Şimdi eksem güneye bakan balkonda çimlenir mi içeriye mi almalıyım yoksa baharı mı bekleyim?
    ***
    Tohumları hemen şimdi ekin ve sürekli dışarıda açık havada güneşli yerde dursun. Kışın mini fidelerin büyümesi lazım ki ilkbaharda erkenden çiçek amaya başlasınlar.

  3. Zehra, Iğdır dedi ki:

    Burada yazın hava genelde 35 derece bazı günler de 40 derece oluyor. burada yazın yaşar mı bu çiçek?
    ***
    Gece saatleri serin oluyorsa yaşar. Mesela Didim’de yaz boyunca geceleri hiç serin olmaz 26C – 30C arasında kalır. yani geceler o kadar sıcak geçer. Bunlara benzer birçok bitkiler ya ölür ya gelişemez. Başlıca sebep gece sıcaklığı.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.