Campanula celsii

Yunanistan’a özgü bitkilerden Campanula celsii türü hakkında.

Campanulaceae (Çançiçeğigiller) familyasından Campanula celsii maviş çiçeği diye yetiştirdiğimiz süs bitkileriyle yakın akraba, bir veya iki yıllık otsu bir türdür. Çiçeklerindeki dişi organın beş loblu olmasıyla diğer maviş Campanula’lardan ayırd edilir.

Campanula celsii bitki türü. Doğal yaşam alanında kayalıklarda yapraklı ve çiçekli halde.

Campanula celsii yaprakları ve çiçekleri. Fotoğraf: nargs.org

Yunanistan’ın güney doğusunda kayalıklarda, kaya çatlaklarından ve duvar çatlaklarında gelişim gösterir. Mora Yarımadası’nın arkeolojik sit alanlarında Campanula celsii’ye sık rastlanır.

Doğal yaşam alanlarında kayalıklardaki çatlaklar arasında gelişir. İlk yaprakları mavimsi yeşil, kadife gibi tüylü ve yumuşaktır. Rozet gibi her yöne dağınıktır. Biraz güçlenince çiçek açmak için dallar uzatır. Dallardaki yapraklar küçüktür. Kış, kış sonu ve ilkbahar başında pembeye yakın tonda mor çiçekler açar. Türün daha canlı mor renkte çiçek açan çeşitleri de var.

Yabani otlardan olduğu halde kayalık bahçe ve dağ bitkileri bahçeciliği meraklılarınca önem verilen ve taşlar arasında yetiştirilen bitkilerdendir. Toprakta yaşması pek mümkün değildir. Kış yağışlarında ıslak toprakta hemen çürür. Bu yüzden doğada hep kayalık çatlaklarda ya da fazlaca taşlı arazilerde taşlar arasında görülürler.

Bir şekilde tohumdan yetiştirmek istiyorsanız yukarıdaki bilgilere göre hareket edin. Yani normal topraklarda yetiştirmeyin. Bonsai toprağı sanıyrum sorunsuz gelişir. Yine de soğuk kış aylarında pek sulamayın. Ancak yaprakalrda pörsüme oldukça sulayın.

Campanula celsii güneşli, yarı güneşli, seyrek gölgeli ya da gölge ama ışığı güçlü yerleri sever. Bol bol çiçek açar ve sonrasında ölür. Hayatta tutmak için uğraşmayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yabani ot-çalı

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: