Çiçeklerinizi yazın dışarıda tutmanın şartları

Salon-ofis içmekan süs bitkilerini yazın dışarıda açık havada tutmayı rastgele zamanlarda yapmayın. Önemli şartları burada tek tek açıkladım.

Yazın açık havaya çıkarılan salon bitkileri

Evlerimizde, salonlarda ve ofislerde yetiştirdiğimiz iç mekan süs bitkilerimiz yazın dışarıda (balkonda, bahçede) çok iyi gelişirler. Fakat her ilimiz buna uygun değil. Ayrıca bazen yer değişikliğinde bocaladıklarını, zarar gördüklerini ve hatta ölüp gittiklerini görürüz. Niçin böyle oluyor sebeplerini, alacağınız önlemleri ve dışarıda tuttuğunuz sürece nelerin gerektiğini aşağıda okuyabilirsiniz.

Yazın hiç dışarıda bırakmamak gereken durumlar

Biri iklim şartlarıyla ilgili, biri de dışarısının şartlarıyla ilgilidir.

1- İlinizin iklim şartları

Karasal iklim, yazın ortasında geceleri 15C derece gibi fazla serin oluyorsa böyle yerlerde yeterince sıcak dönem kısa sürer. Buralarda salon bitkilerinizi yazın dışarıda tutmayın. Hiçbir zaman dışarıya çıkarmayın.

Yaz boyunca şiddetli sıcakların sürekli olduğu yerler de sakıncalı. Yani yaz boyunca sıcaklık gündüz 32-45C derecelerde, gece ise 25C dereceden aşağı düşmüyorsa buralarda olmaz. Salon bitkilerinin çoğunluğu dışarıda ya bozulurlar, ya hiç gelişim göstermezler ya da yeni gelişimlerde yapraklar gerektiği gibi genişleyemez.

2- Dışarısının şartları

Eviniz rüzgar akış yolları üzerinde ise ve bitkinizi dışarıda tutacağınız yer rüzgarın geldiği cephe ise sakıncalı. Ayrıca tam öğle saatlerinde yakıcı direkt güneşe tamamen açık ise buralar da sakıncalı. Hiç dışarıda tutmayın daya iyi.

Yukarıda anlattığım olumsuz durumların hiç biri söz konusu değilse yazın bitkilerinizi dışarı çıkarmanız iyi olur. Ama bunun da çok önemli şartları var.

Dışarı çıkarma ve tekrar içeri alma zaman aralığı

İlkbaharda dışarı çıkarmak için acele etmeyin. Yaz başını bekleyin. Mesela İstanbul’da ev bitkilerini dışarı çıkarmak için en uygun zaman haziran ortasıdır (hava şartlarının gidişine göre mayıs sonu da olabilir). Yani gece en düşük sıcaklık 17C derecenin altına hiç düşmediği günler geldiğinde dışarı çıkarabilirsiniz. Sonra, yazın dışarıda tuttuğunuz bitkileri tekrar içeri almak için havaların soğumasını beklemeniz çok ciddi, ölümcül bir bir hatadır. Yaz sonunu bile beklemeseniz daha iyi olur. Yine İstanbul için örnek, ağustos sonu ya da eylül ayının ilk günleri tekrar içeri almak için tam zamanıdır. Havalar fazla sıcak gidiyorsa duruma göre bir iki hafta daha dışarda tutabilirsiniz.

Yer değişiminde dikkat etmeniz gereken ciddi bir gereklilik

Yaz başında dışarı çıkarmadan önce ve yaz sonuna doğru içeri almadan önce bu bitkilerin toprağı bir hayli kurumuş olmalı. Tamamen kupkuru değil yani toprağın ıslatıcılığı tamamen gitmiş olması lazım. Sukulent türlerde toprak kupkuru olsa daha iyi. Sonra, yeni yerine koyduğunuzda ilk 10 gün hiç sulamamalısınız. Bu sayede bitkileriniz yeni yerinin havadar veya havasız ortamına ve ısı şartlarına kolayca adapte olur. Eğer toprak ıslakken yer değişimi yaparsanız şartların ani değişimi yüzünden bitkiler tam manasıyla ölümcül şoka uğrar, genellikle ölürler.

Evinize, ofisinize yeni bir süs bitkisi satın alırken de mümkünse toprağı biraz olsun kurumuş olanları tercih etmenizi ve sonra ilk on gün sulamamanızı tavsiye ederim. Hem satış yerlerinde toprağı kuru olduğu halde yaprakları sert ve diri ise o bitkinin son derece sağlıklı olduğundan emin olabilirsiniz.

Yaz boyu dışarıda tutarken nelere dikkat etmeliyiz?

Güneş filtreleme, kuru havaya çare sağlama ve şiddetli yağmur ve dolu yağışlarından zarar görmelerini engelleme gibi yapılması gereken şeyler var.

Sera tülü ile güneşi filtreleyin

Saatlerce direkt güneş alması gereken türlerden olan salon bitkileriniz için yaz aylarında hafif güneş filtrelemesi yapmalısınız. Öğle civarı tepe güneşini direkt almamalılar. Bunu olmazsa olmaz bir kural olarak kabul edin. Çünkü salon – ofis dekorasyonunun bir parçası olan bitkilerin mutlaka canlı, hayat dolu görünümde olmaları lazım. Yaz güneşinin öğle saatlerindeki yoğun şiddetinden fazlaca etkilenirlerse renklerindeki canlılık ve parlaklık kaybolur. Güneşin şiddetini %30 kadar filtreleyen bir sera örtüsünü üstlerine gerin. Ya da sık dokulu bir pencere tülünü bu iş için kullanabilirsiniz.

%40 – %60 kadar güneş filtreleme: İç mekan süs bitkilerinin çoğunluğu yağmur ormanlarına ve sis ormanlarına ait türlerdir. Bunlardan ağaç özellikli olmayanlar genellikle orman altı bitkisi olup güneşi filtrelemenize daha fazla ihtiyaçları var. Sera örtüsünün niteliği güneşi ortalama %50 kadar filtreleyici olmalı. Orkideler, guzmanya ve barış çiçeğinde %40, difenbahya, dua çiçeği, Afrika menekşesi, aşk merdiveni ve antoryumlarda %60.. ama hepsi aynı yerde bulununca hepsi için ortalama %50 tamamıyla uygundur.

Güneş filtrelemenin saatleri

Uzun süre direkt güneş alması gereken bitkilerde sadece tam öğle saatlerinde güneş filtrelemek yeterli. Meselâ öğle ezanından bir saat önce başlayıp 3 saat sonraya kadar etkili olacak şekilde üstlerine sera örtüsü germelisiniz. Yaşadığınız yerin iklimine, yaz sıcaklarının şiddetine ve havanın nemlilik oranının düşük olmasına göre bu zaman dilimini daha geniş tutabilirsiniz ve daha iyi olur.

Diğerleri için sürenin daha geniş tutulması lazım. Öğle ezanından 3-4 saat önce başlayıp ikindi ezanından 2-3 saat sonraya kadar güneş filtreleme etkili olmalı.

Gruplama ile birbirlerinin nemlerinden yararlanmalarını sağlayın

Bitkilerinizi birbirlerine bitişik yerleştirin ki saldıkları nem birbirlerine fayda sağlasın. Hem saksı topraklarından çıkan nem hem yapraklardan çıkan nem bitkilerinizin hassas yapraklarının sıcaktan kötü etkilenmesinin önüne geçer. Hatta saksıların altına geniş yayvan kaplar yerleştirip içlerini su ile doldurursanız çok faydalı olur. Yalnız, saksılar suya temas etmemeli ki toprak o suyu emmesin, köklerde hastalıklanma ve çürüme olmasın.

Üstlerine güneş için gerekmese bile sera tülü germelisiniz

Çünkü salon bitkilerinizin hiçbir şekilde zarar görmemesi lazım. Şiddetli yağmur, yaprakları paramparça edebilecek dolu yağışı ve kuşların pislemeleri bitkilerinizin yapraklarının güzelliklerini yok edebilir. Üzerlerine gereceğiniz sera örtüsü onları dolu yağışının vereceği zarardan ve kuş pisliklerinin kirletmesinden korur.

Sulama sıklığını arttırın ve bitki besininin en işe yarayacağı fırsatı da kaçırmayın

Açık havada toprak daha çabuk kurur. Bitkiler açık havada normalinden birkaç misli daha fazla terleme yaparak daha fazla su kaybederler. Ayrıca eğer sulamayı ihmal ederseniz, bitkilerinizin dışarda susuz kalması evde susuz kalması gibi olmaz. Çok fena zarar görürler.

Sukulent özellikli bitkilerde durum farklıdır. Diğer bitkiler gibi fazla fazla terleme yapmazlar. Bünyeleri su kaybetmez. Ama onları da ihtiyaçlarına göre sulamalısınız. Yaz boyunca toprakları tamamıyla kupkuru kalmamalı.

Bitkiler açık havada daha hızlı gelişirler. Çünkü fotosentez yapmaları tam randımanlı gerçekleşir. Bu sırada kökleri de her zamankinden daha aktif olup topraktan devamlı element almaları gerekiyor. Hangi bitkinize bitki besinini nasıl vermek gerekiyorsa talimatlara sıkı sıkı uyarsanız bitkilerinizin güzelliği kat kat artar.

Sulama ve bitki besini verme şartları bitkiden bitkiye değişiyor. Yetiştirdiğiniz her bitki için tek tek bütün bilgilere ulaşıp öğrenmeniz şart.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'Çiçeklerinizi yazın dışarıda tutmanın şartları' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İhsan, Şanlıurfa dedi ki:

    Merhaba, benim fesleğenim, camgüzelim, salkım söğütüm, kadifem, petunyam, sabah sefam ve adını bilmediğim bir sarmaşık daha var. sorun şu ki bitkileri önceden ben bir masaya koyuyordum çünkü bu sayede güneşi rahatça alabiliyordu. (pek öyle denemez aslında! güneş ve zaman ayarlaması çok kötü. sadece kötünün iyisi dediğimiz bişey.) ve masayı boşaltmak zorunda kalıp bitkilerimin büyük bir çoğunluğunu içeri aldım, içeri aldığım bu ortam ise pek havadar olmayan, güneş ışığı almayan fakat normal ışık alan bir yer, gece veya gündüz herhangi bir saatte klimayı da çalıştırıyoruz, klima fanı son seviyede ve 24 derecesinde. nem olarak normal. içerde bulunan bitkilerin türleri ise fesleğen, sabah sefası, kadife, ve petunya. birde balkondaki saksılıklardaki bitkilerim var onları ise asla va asla güneşe çıkarmıyorum çünkü şanlıurfanın sıcağını biliyorsunuz.( asfaltta yumurta kır, pişir, ye! ) öğleden sonra güneşi ise işte, zaman ayarlaması çök kötü olduğu için güneş sadece en diplere kadar gidebiliyor (balkon demirliklerine). öğle vakti çıkarmak intihar olur. ki onu es geçtim artık tamamen gölgede kalsalar bile gün sonra su istiyorlar. saksılıklardaki bitkilerim ise fesleğen, salkım söğüt, adını bilmediğim sarmaşık, kadife, petunya ve agloena modestum. şimde ise sorunlar: içerdeki fesleğenlerim ve kadifelerim toprak hala sulu olduğu halde ilginç bir şekilde boyunlarını büküyorlar ve kuruyorlar. toprak karışımı olarak 1 ölçü hazır toprak, 1 ölçü doğal toprak ve ponza + perlit karışımını kulanıyorum fotoğraflarını aşağıda atacağım. Balkondakilerin sorunu ise salkım söğüt olarak toprağı biraz kuruyken bile bir anda TÜM yapraklarını döküveriyor ve yerine yenisi çıkıyor. bu tam 3 kere başıma geldi. toprak karışımı olarak salkım söğütünki full hazır toprak +ponza taşı, (değiştireceğim toprağını) toprağı yıkarcasına suluyorum. balkondakilerin diğer sorunu ise çok çabuk susamaları. fotoğraflar: (kuruma olarak fesleğenler kararıyor ve sonra tamamen kuruyor. diğerlerinede sıçrıyor 1 saksı dolusu fesleğenim gitmek üzere ve diğer saksıdaki fesleğenlerede sıçradı.) https://i.hizliresim.com/r0ZoPM.jpg https://i.hizliresim.com/Z57PGZ.jpg https://i.hizliresim.com/QPZo63.jpg
    ***
    Aglaonema modestum daima içeride olmak zorunda. Didim’de üç yıl dışarıda her yaz perişan olup yapraksız kalıyordu. Geçen yıl yaz başında içeri alınca normale döndü. Artık sürekli içeride. Diğer bitkilerinizin tümü dış mekan bitkileridir. Evde hiç denemeyin. Bahçe-balkon açık hava saksılarında ponza taşı veya perlit kullanmayın. Onun yerine hazır poşet toprak + doğal arazi toprağı karışımı yapın. Bunlara dikkat ederseniz sorun kalmaz.

  2. Demir, Bursa dedi ki:

    Bir yazınızda okumuştum ani ısı değişikliklerinde topraktaki bazı maddelerin reaksiyona girmesi, ardından tuzlaşma ile kökleri yakması/zehirlemesi hakkında. Dışarı çıkarılacak bitkinin toprağının kuru olmasının sebebi bu mu yoksa başka bir sebebi mi var? Doğuya bakan balkonuma sabah 2 belki 3 saat geliyordur. Tropikler için %50-60’dan daha az filtreleme özelliği olan bir gölgelik kullansam sakıncası olur mu?
    ***
    Evet toprağın kuru olması gerekliliklerinden biri de budur. Özellikle daha sıcak yerden daha az sıcak veya serin/soğuk başka bir yere yer değiştirirken hayati önem taşır. Sabah güneşi erken saatlerde ise filtreleme hiç gerekmez. Öğleye yakın saatlerde ise gereklidir. Dediğiniz ölçü uygundur.

  3. Bursa, Mudanya dedi ki:

    Gün içinde %30luk bi güneşlik sera örtüsü gersem ve bütün gün (sabahtan akşama kadar) gerili olsa işten dönüp örtüyü kaldırsam, ama bu arada sulama ve gübrelemeyi hiç ihmal etmesem acaba içeride kaldıklarından daha sağlıklı olur mu? Çünkü sabah saatlerinde evden çıkıp 8-9 gibi eve dönebiliyorum. Ancak çiçeklerim de mutlu olsunlar coşsunlar istiyorum.
    ***
    Salon bitkilerinin büyük çoğunluğu (tropikal orman bitkisi olduklarından dolayı) Rize, Giresun gibi doğu karadeniz deniz seviyesi illeri hariç Türkiyenin hiçbir yerinde yaz aylarında dışarıda sağlıklı olamıyor. Boş yere masrafa girmeyin. Ancak eski klasik birkaç salon bitkisi buna uygundur ama onlar bile dışarıda iyi serpilemiyor. Kışın zaten asla dışarıda tutulmamalılar. İşin başka bir tehlikesi ise içeriden dışarıya veya dışarıdan içeriye ani yer değişiklikleri bitkilere ani bir şok etkisiyle ölümcül zarar verir.

  4. Merve, Erzincan dedi ki:

    Küpe çiçeği sardunya gibi süs bitkileri ne zaman balkona çıkarılmalıdır?
    ***
    Sıcak eve alışıklarsa mayıs sonuna kadar çıkarmayın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.