Salon bitkilerini budama

Salon ve ofis bitkilerinden bazıları uzayan, bazıları da kökten yeni sürgünlerle çoğalan türlerdir. Birkaç yıl içinde tavana ulaşır ya da çok fazla yer kaplarlar. Fazla büyüyünce kısaltmak, küçültmek ihtiyacı duyarsınız. Fakat herhangi bir zamanda herhangi bir şekilde kısaltma – küçültme bitkinin ölmesine yol açma riski taşır. Peki salon bitkilerini budama, küçültme işlerinde nelere dikkat etmek gerekiyor?

salon bitkilerini budama ve küçültme ihtiyaçları

Önce bitkinizin hakkında budama ya da kökten ayırma bilgilerini araştırın. Boy kısaltmalarına, budamalara karşı hassas mı değil mi? Ne tip budamaları tolere eder? Budama zamanı hangi aydır? Veya kökten ayırmak için en uygun zaman nedir? Bunları öğrenin. Her bitkide, türün özelliğine ve ihtiyaçlarına göre zaman ve işlem şekli farklı olabilir. Onun için bitkinizin türünü doğru olarak bilmek ve ona göre bilgi bulmak zorundasınız.

Salon budama..

Kısaltarak küçültmek gereken bitkiler

İç mekanlarda fazla uzayıp odaya sığmaz hale geldiğinde kısaltmak gereken bitkilerin başında kauçuk, yucca ve devetabanı gelir. Sonra Dracaena cinsinden bazı türler, mesela Dracaena marginata. Şeflera da yerini severse hızla uzar, devleşir. Salon çamı ve para ağacı da içmekanlarda kolayca uzayıp devleşen türlerden. Benjamin ise içmekanlarda uzaması pek mümkün değildir ama nadiren, eğer şanslıysa, sürekli hava akımları alma imkanı olanlar uzar. Euphorbia trigona vesaire daha birçok tür var.

Hangisini kısaltmak, küçültmek istiyorsanız o tür hakkında bilgi araştırmalısınız. Yani zamanını ve ne şekilde keseceğinizi öğrenin.

Salon palmiyeleri mesela areka palmiyesi ve kentia palmiyesi gövdeleri iç mekanlarda pek uzamaz ama eğer bakımı doğru yaparsanız ve mekanın havadarlık şartları da uygunsa her yeni çıkan yaprak bir öncekinden daha büyük ve daha uzun olur. Zamanla yapraklar enine boyuna devleşerek çok fazla yer kaplarlar. Çözüm için saksısını daha fazla büyütmeyin. Onun yerine 2-3 yılda bir saksıdan çıkarıp en dış ve en alt katman kökleri biraz azaltın. Sonra eksilen kökler ve eksilen toprak miktarınca yeni toprak ilavesiyle aynı saksıya yerleştirin. Bu iş için en uygun zaman mayıs ortasıdır. Bu arada, saksıdan çıkarmadan ve kök budaması yapmadan önce, en dış en eski yapraklarını dipten keserek yaprak sayısını azaltın. Sonra işe koyulun.

 

Kökten sürgünlerle çoğalmış bitki

Azaltarak küçültmek gereken bitkiler

Uzamayıp saksıda devamlı çoğalıp duran bitkilere gelince.. Mesela paşa kılıcı, kurdele çiçeği, barış çiçeği, küçük tip difenbahya, antoryum.. Eğer çoğalmaları çok fazla olmuşsa, artık gözlere güzel görünmekten ziyade kargaşa duygusu ve stres verici görünüme sahip olmuşlarsa elinizden geldiğince tek tek değil, kökleri fazla bölmeden gruplar halinde ayırın. Zaten onca sıkışık hale bir an önce son vermek gerekir. Yoksa uzun süre sağlıklı kalamazlar. Bunların kökten ayırma usullerini ve gereken püf noktalarını da hangi bitkinizi ayırıp ferahlatmak istiyorsanız o bitki hakkında verilen bilgilere ulaşıp oradan öğrenin.

Son söz

Salon bitkilerini budama, küçültme konusunda gelişigüzel hareket etmemeniz gerektiğini kabul edin. Bitkinizin türü ne ise o tür hakkında ciddi ve güvenilir kaynaklardan bilgi bulun. Ne yapacaksanız o bilgiler doğrultusunda yapın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler:

'Salon bitkilerini budama' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Mine Ç. -İstanbul dedi ki:

    Hatıra değeri çok büyük olduğundan çiçeğimi kaybetmeden ikiye bölebilmeyi çok isterim. Yardımcı olursanız müteşekkir olurum.
    ***
    Hiç bölmeyin. Mayıs ortasında uzun dalını kesip alın. Hatta iki dalını da kesip alın. Kendi sayfasında tarif ettiğim gibi ayrı saksıda köklendirin. Esas ana bitkinizi ise daha büyük saksıya geçirin. Üst tarafı gitmiş dallar en az ikişer dal geliştirecektir. Sayfası: Dracaena fragrans

  2. Fatmagül, Aydın dedi ki:

    Tek dal olarak iki metre uzayan kauçuk bitkisini nasıl ve ne zaman kısaltmalıyım?
    ***
    İlkbaharı bekleyin. Toprak hizasından 30cm yukarıdan kesin. En az iki filiz verip iki veya birkaç dal uzatmaya başlar.

  3. İsimsiz dedi ki:

    Salon bitkim çok uzadı. Alt tarafında yaprak kalmadı. Üstünde kaldı. Nasıl budayıp coğaltabilirim?
    ***
    Hangi tür olduğunu bilmediğim için bir şey diyemiyorum. Burada her tür salon bitkisinin ayrı ayrı sayfaları var. İsterseniz kendi sayfasını bulun okuyun. Yine sorunuz olursa lütfen kendi sayfasına yazın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.