Dracaena fragrans

Yaygın salon-ofis bitkilerinden Dracaena fragrans türü ve kültivarları hakkında yetiştirme bakım bilgileri, toprak isteği, çoğaltma konuları.

Dracaena fragrans parlak yapraklı, kalın gövdeli, şık ve gösterişli bir salon bitisidir.

Afrika kıtasının tropikal kuşağında 600m ve daha yüksek ormanlık bölgelerin bitkisi Dracaena fragrans Kuşkonmazgiller (Asparagaceae) familyasındandır. Bakımında itina isteği yüksek ve iç mekanlarda ihmallere dayanıklılığı orta derecededir.

Diğer Dracaena türleri gibi iç mekân şartlarını tolere etmeleri ve çok dekoratif olmaları Dracaena fragrans bitkisinin birkaç kültivarını popüler süs bitkilerinden etmiştir. Özellikle Massangeana, Compacta, Janet Craig ve Warneckii kültivarları bütün dünyada en rağbet edilen salon – ofis bitkilerindendir. Hava temizleyici etkisi de vardır.

En fazla 0C ve -1C dereceler arası kış soğuklarına birkaç saat dayanırlar. Ama yine de kışın dışarıda bırakmamalısınız. Dracaena fragrans’ı ve kültivarlarını Yucca ile karıştırır ve onun gibi soğuğa dayanıklı olduklarını sanarak kışın dışarıda tutarlar. Sonuç donarak ölümdür.

Dracaena fragrans çiçekleri oldukça güzel kokulu olup bulunduğu odayı tamamıyla güzel kolu ile doldurur. Fakat hoş kokulu çiçekleri için değil, parlak renklerde geniş, kılıç gibi uzun ve biraz kavisli güzel yaprakları için yetiştirilir. Zaten ev – ofis ortamlarında çiçek açması nadirdir.

Başlıca Dracaena fragrans kültivarları

En popular olanı ‘Massangeana‘dır. Yaprak ortası dipten uca kadar yeşilimsi sarı renkte olur. Janet Craig daha dar ve daha zarif yapraklıdır.  Warneckii koyu metalik yeşil yapraklarının kenarları beyazdır. Lemon Lime kültivarı koyu metalik yeşil yapraklarının kenarları fıstık yeşilidir. Limelight ise sarımsı fıstık yeşili yapraklıdır. Rengi açık tonda olan yaprakları eskidikçe daha bir yeşile dönerler. Compacta kültivarının yaprakları daha küçük, kısa ve yoğun sıklıkta gelişir. Ve bu haliyle küçük ofislere daha uygundur.

Dracaena fragrans yetiştirme ve bakım şartları

Dracaena fragrans yapraklarını yemyeşil ve sağlıklı güzel görünümlü tutmak biraz zordur. Yapraklardaki ufak tefek hasarları gayet normal karşılamalısınız. Yaprak güzelliğinin bozulmaması aşağıdaki tavsiyelere sıkıca uymanız ile mümkündür.

Işık, güneş ve esinti ihtiyacı

Koyu gölge, loş ışıklı yerlerde yapraklar gerektiği gibi serpilemez. Dar ve çirkin kalırlar. Yaz aylarında güneşin direkt gelmesi öğle saatlerinde iki üç saat sürekli olursa rengi bozar. Bu yüzden yaz boyunca güneşi ya pencere tülü ile filtreleyin ya da direkt güneşi almamasını sağlayın. Zaten çok güçlü gün ışığı yeterlidir.

Işığın güçlü olması gibi ortamın havadar olması da büyük önem taşıyor. Hava hareketlerinin hiç olmadığı kuytu dip köşelere koymayın.

Dracaena

Dracaena fragrans

Toprak ve bitki besini

Dracaena fragrans toprağının fazla tuzluluktan uzak olmasını ister. Ayrıca toprağına perlit, vermikülit ve zeolit gibi maddeler kesinlikle karıştırmayın.

Sağlıklı gelişeceği toprak karışımı: 3 ölçü salon bitkilerine özel torf toprak + 1 ölçü 2-3mm iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Bitki besini ayda 1 defa, sadece salon – ofis bitkileri için hazırlanmış olan sıvı bitki besininden, sadece en kenarlardan yavaşça dökerek verin.

Sulama

Dinlenmiş, kloru uçmuş, tortusu çökmüş su ile sulamalısınız. Aksi takdirde klor ve sudaki çeşitli maddeler Dracaena fragrans’ın yaprak güzelliğinin bozulmasına neden olur. Yaz boyunca toprak üst yüzeyinin kurudukça, diğer zamanlarda toprak daha fazla kurudukça sulayın. Yaz-kış her sulamalarda mutlaka saksı alt deliklerinden çok az bile olsa su dışarı çıkmalıdır. Az miktarda su ile sulamak toprağının zehirlenmesine, kökleri çürütmesine sebep olur. Hiçbir zaman saksı alt tabağında su birikimi beklememelidir.
D. fragrans

Saksı

D. fragrans ve tüm Dracaena türleri köklerinin zor sığacağı kadar saksıda yetiştirilmelidir. Saksı değiştirmek gerektiğinde yeni saksı çok az farkla büyük olmalı. Saksı değiştirmeyi ilkbaharda yapın. Bu arada toprağını değiştirmeye çalışmayın. Çünkü kökleri eski toprağından ayırmak çok tehlikelidir.

Temizlik

Yapraklarını, gövdesini ve varsa dallarını haftada bir gibi bir sıklıkla ıslak bezle silerek temizleyin. Yoksa biriken tozlarla birlikte parazit böcekler de birikir ve üreyip yapraklara zarar verirler.

Su fısfıslama

Çok tavsiye ederler. Fakat yaprakların bozulmasına en çok bu etki eder. Çünkü kapalı iç mekanlarda hiç hava hareketi yoksa bu durumda yaprakların ıslanması hastalıklara neden oluyor. Onun için ortamda esinti yoksa sakın su fısfıslamayın. Onun yerine ıslatılmış ve suyu iyice sıkılmış bezle sık sık yaprakları silmek gerekiyor.

Dracaena fragrans üretim

İlkbahar ortasında eski dallarından veya olgunlaşmış tepe çeliğinden köklendirerek yeni fidanlar üretebilirsiniz. Uzun bir dalı 15 – 20cm parçalara ayırarak en az bir gün kadar açıkta bekletin. Çünkü kesik yerlerin kuruması lazım.

Köklendirmek için ⇒ köklendirme toprağı kullanın. Tek tek küçük saksılara parçaları dikip sulayın. Bulundukları yer mutlaka son derece havadar olmak zorunda. Sulamak için toprağı hafifçe eşeleyerek kontrol edin. Tamamıyla kupkuru olmuşsa sulama zamanı gelmiştir. 4-5 hafta içinde kök salmaya ve tepelerinden filizler vermeye başlarlar. 2 ay dolduğunda güzelce hazırladığınız toprak karışımıyla uygun saksılara dikin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Dracaena fragrans' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Sinan, İstanbul dedi ki:

    Draceana fragrans bitkisi bakıyoruz. Yaprakları giderek eğildi. Uçları ve gövdesi kahverengileşti. Bu bitkiyi nasıl kurtarabiliriz?
    ***
    Kökleri çürümüştür. Gövdesi kahverengileşti diyorsunuz. Muhtemelen o da çürümüştür ve bu durumda yapacağınız bir şey yok. Kahverengileşme çürümeden dolayı değilse kurtarmak mümkün olabilir. Acilen toprağını değiştirin ve ev içinde en havadar pencere yanı neresi ise orada tutun. Pencereyi uzun süre açık bırakmalısınız ki esintilerden bolca nasiplensin. Biraz da güneş ışınlarından ısınmalı. Bu şartlar canlandırır (eğer tamamıyla ölmediyse).

  2. Yasin E. -İstanbul dedi ki:

    Bende massangeana bu üçüncü ağacım. İlk ikisini çürüttüm buna gözüm gibi bakıyorum ve güzel büyüyor. Bahar geldi çattı toprak değiştirmek için torf baktım yerli torfların hepsinde perlit var (perlit bildiğim kadarı ile zararlı). bende perlitsiz diye ithal torf ve pomza alıp karıştırdım. Bunu dün sulayınca sanki suyu çok çekiyor gibi geldi. Bu ağacı da kökleri çürütüp öldürmek istemem sizce bu torf sakıncalı olur mu? Linkleri de aşağıda paylaşıyorum siz silebilirsiniz.
    ***
    İlan linklerini boşuna yazmayın çünkü ilanlardaki iddialar ne derece doğru ve güvenli bilmiyorum. Bu şekilde bir şey anlayamam. Sade yapılı torf toprak ve ponza taşı (ne renk olursa olsun) bunlardan kullanmak lazım. Eviniz pek havadar olmuyorsa karışım oranını şöyle yapın: 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı.

  3. Berna, Diyarbakır dedi ki:

    Şehir değişikliği sebebiyle Dracaena fragrans çiçeğimi saksısından ayırıp getirmek zorunda kaldım. Bir gün bekletip tekrar aynı boya yakın bir saksıya diktim ama ölmek üzere. Yapraklari sarardı ve karardı. Ne yapmam gerek?
    ***
    Yeni toprak köklerini yakmış. Eğer hemen o topraktan kurtarmazsanız hızla çürüyerek ölür. Şimdi söküp köklerini yıkayın ve yeni sağlıklı toprak karışımı yapana kadar temiz suda bekletin.

  4. Yeşim, Adana dedi ki:

    2 ay önce Dracaena massangeana bitkisi aldık. 2 gövdeli ve şu anda gövdelere dokunduğumuzda yumuşamış durumda ve dış kabuğu dökülüyor. Kabuğu kaldırdığımızda içerisinde de kurtlanma olduğunu gördük. Bitkiyi nasıl kurtarabiliriz? Hiçbir yerde kurtlanmaya bilgi veya çözüm bulamadık.
    ***
    Anlattıklarınız öldüğünü gösterir. Herhalde yaprakları da tamamen gitmiş veya bir hayli cansızlaşmış, bozulmuştur. Bu halin tek sebebi toprağının özelliğinden dolayı köklerinin çürümesidir. Sizinkinde çürüme anladığım kadarıyla her yere ulaşmış. İki ayda bu kadar hızlı çürüme hiç normal değil. Siz eğer toprağını değiştirmediyseniz, gübre veya bol bol bitki besini vermediyseniz, toprağına tuz, kezzap veya alkollü içki dökmediyseniz kedi köpek gibi ev hayvanları çişini saksıya yapmadıysa sizin bu hızlı çürümede hiçbir hatanız yok demektir. Nereden aldıysanız zararınızı telafi etmeleri şart. Boş yere çare aramayın. Satın aldığınız yere gidip hakkınızı arayın.

  5. Yeşim, Adana dedi ki:

    Merhaba ben kurtlanma ile ilgili yazmıştım soruma cevap verdiğiniz için teşekkürler. Bitkinin bazı kısımlarında yer yer yumuşama kurtlanma mevcut fakat üst kısımları hâlâ yeşil ve canlı. Yapraklarda da solma yok ve sağlıklı. Bitkiyi sağlıklı kısımdan kesip ekerek kurtarabilir miyiz?
    ***
    Çürümü çok ciddi ise dip aşağı taraftan, en sağlıklı yerinden kesin. 20-30 gün içinde gayet güçlü filizler çıkaracaktır. Ayrıca toprağı adam akıllı kurumadan sulamamalısınız. Sürekli ıslak toprakta sağlıklı kalması imkansız.
    Kestiğiniz parçada sağlıklı yerler varsa onları çürük yerlerden kurtardıktan sonra açıkta 10 gün bekletin ve sonra köklendirmeye çalışın. Veya atın.

  6. Yeşim, Adana dedi ki:

    Merhaba, sağlıklı yerden kesip tekrar filizlendirmek için kestiğim kısmı suda bekletip mi filizlendirmeliyim yoksa direkt toprağa mı ekmeliyim?
    ***
    Suda bekletmeyin. Aynen yukarıda yazdığım gibi yapın. Ama, kesik yerin kuruması amacıyla açıkta bekletme süresi dolduktan sonra sadece 5-6 gün suda bekletmek çok daha iyi olur.

  7. Ezgi, İstanbul dedi ki:

    Bende de Dracaena fragrans bitkisi var. İlk kez bitli bakıyoruz. 1 sene sonra saksısını değiştirelim dedik çünkü 3-4 yaprağı sararmıştı. Bitkiyi köklerinden tutup yerinden oynattık ama aldığımız saksımın dininde drenaj noktaları olmadığı için değiştirmek istemedik saksıyı aynen yerine koyduk. Sararan yaprakları kopardık. Bitkimiz 3 köklü. Ama diğerine göre küçük 2 kök gövdesiyle birlikte yerinden oynayamaya eğilmeye başladı. Ne yapabiliriz bu konuda? Saksısını falan mı değiştirelim? Lütfen yorumlarınızı bekliyoruz.
    ***
    Durum çok kötü. Çok acilen hem saksısını hem toprağını değiştirmenizi tavsiye ederim. Toprağını benim tarif ettiğim gibi hazırlayın ve kesinlikle dibinde birkaç delik olan saksı kullanın. Porselen vb iç kısmı sırlı saksılardan kullanmayın. Sulama kısmında küçük bir değişiklik yaptım. Orayı tekrar okuyun. Sulamalarda çok dikkatli olun.

  8. Ezgi, İstanbul dedi ki:

    Toprak değişiminde belirttiğiniz ponza taşının boyutları ne olacak? İnternette çok farklı boyutlarda var.
    ***
    Tane irilikleri leblebi kadar ve zeytin kadar, ikisi arasında çeşitli ebatlarda veya bunların irili ufaklı karışımı olabilir.

  9. Yasin E. -İstanbul dedi ki:

    Benim bir massenganam var. İki gövdeli biri büyük biri küçük. Slamayı doğru yaptığım ve toprağı güzel olmasına rağmen sadece küçük gövdeli olanın ara ara yaprakları yarıya kadar sararıyor sonrasında kuruyor tamamı da kurumuyor. Büyük gövdelide sorun yok. Ve aynısından kayınpederim de aldı aynı sorun onda da var.
    ***
    Bu bitkilerin ağaç gibi gelişmiş olanlarının kalın dalları kesip alır, sonra köklendirip filizlendirirler. Albenisi yerine gelince baştan savma bir şekilde en zararlısından hiç uygun olmayan toprak ile saksılara ikişer ikişer tıkıştırıp satışa çıkarıyorlar. Yapmanız gereken şey aynen yukarıda anlattığım gibi bir toprak karışımı yapmak ve sonra toprağını değiştirmektir. Bu işi yaparken köklerinin yarısının tutunduğu eski toprağına bağlı kalmasını sağlayın. Yani eski toprağından tamamıyla arındırmayın. Sulamaları ise toprakta kuruma görmedikçe yapmayın. Herkes sürekli sulayıp durmak yüzünden bitkileri çürütüyor. Bir de yanlış toprakta iseler çürüyüp ölmeleri önlenemez. Çok daha önemli bir mesele, hava akımlarının çok iyi olduğu ve ışığın da çok güçlü olduğu bir pencere yanında tutmaktır. Havasız yerlerde sağlıklı kalmaları asla mümkün değil. Şurayı da okuyun: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi

  10. Şeyma A. -İstanbul dedi ki:

    Ofiste Dracaena fragrans var. Camlar açık esinti az miktarda da olsa oluyor. Sulamasına da dikkat ediyoruz. Yarı gölge bir yerde direkt güneş ışığı almıyor ama ortam sürekli aydınlık olduğu halde yaprakları son birkaç aydır eski canlılığında değil. Eskiden parlak ve dik dururlardı. Şimdi mat ve aşağı bakıyor hepsi. Tekrar canlandırmak için ne yapabiliriz? 2 yıldır konumunu değiştirmedik.
    ***
    Yine toprakla ilgili bir problem. Kökler çürümeye başlamış. Eğer geç kalmışsanız çürüme ana gövdenin dip kısmına ilerlemiş olabilir. Acilen o topraktan kurtarmanız lazım. Topraklar zamanla bozuluyor. Sebepleri toprak karışımında ponza taşı kullanmamak, onun yerine perlit ve vermikülit kullanmak, toprak olarak cocopeat veya onunla karışık bir torf kullanmak ve yanlış usulde sulamalara devam emek. Şu sayfayı mutlaka okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  11. Yücel, Ankara dedi ki:

    Evdeki masaenganada solucanlar oluşmuş ve sanırım kökleri yiyorlar. Ağacımın yaprakları sararıyor. Nasıl yapabiliriz?
    ***
    Solucanlar kökleri yemez ve bitkilere bu tip zararları olmaz. Sararmada sebep başkadır. Işıksız köşede tutmak, uygunsuz toprak kullanmak, yıllarca aynı saksıda aynı toprakta tutmak ya da hava akımlarından yoksun dip köşe yerlerde tutmak gibi.

  12. Yücel, Ankara dedi ki:

    Çok fazla solucan olunca zarar vermez mi bitkiye? Sularken bile alttan küçücük delikten solucanlar çıkıyor.
    ***
    Hayır, ama belki bitkinin gelişiminin durması gibi zararları olabilir (sınırlı alanda toprak içinde fazla dolaştıkları için). Ve aşırı çoklukta olmaları için saksıdaki toprağın aşırı şekilde tam çürümemiş organik maddelerce zengin olması gerekir ki bu tip toprak zaten saksı bitkilerine hiç uygun değildir, ciddi zararlar verir. Elverişli toprak karışımlarında solucanlar fazla çoğalamaz ve çevrede yoğun nemlilik/ıslaklık olduğu serin günleri fırsat bilerek karanlık saatlerde saksıdan kaçmak için ellerinden geleni yaparlar. Çünkü aç kalıyorlar. Kısaca, saksınızda solucanlar gerçekten çok fazla ise o toprak bitki için yanlış topraktır. Değiştirmeniz lazım.

  13. Yunus, İstanbul dedi ki:

    Birkaç yaprak sarardı. Ağacı saksısından cıkarıp toprağı yaydım yanlışlıkla çok sulamışım oysa cok dikkat ediyorum. Sonra kökleri biraz havalandırarak tekrar aynı toprağa ekmek durumunda kaldım toprağa çok bastırmadım ki kurusun. Sanırım durdu gibi. Toprağı daha hızlı kurutmanın yolu var mı acaba?
    ***
    Çabuk kuruması hiç önemli değil. Önemli olan şey toprağı yukarıda tarif ettiğim gibi hazırlamanızdır. Bakım bilgilerini dikkatlice okuyup hatalarınızı bulun.

  14. Yasin, İstanbul dedi ki:

    Yaprakları kuruyan bitkimin son hali bu şekilde. Çürümeye mi gidiyor yoksa dalı sertleşmek için bu şekilde oluyor anlayamadım. http://prntscr.com/m9pqJO_lSFPb
    ***
    Çürümeye başlamış. Toprağı kupkuru olmadıkça sulamayın. Toprak iki üç ay hiç kurumuyorsa zamanla tamamen çürüyüp gidecektir. Eğer toprağını değiştirmek isterseniz aynen yukarıda tarif ettiğim gibi bir karışım yapın. Çürüme başlangıcının diğer ihtimali ise ana gövdenin üst kesik yüzeyini eğer mum gibi veya macun gibi bir tabaka ile kapatmışlarsa bu genellikle çürümeye yol açıyor.

  15. Aysen, Zonguldak dedi ki:

    Merhaba, Haziran ayında Dracaena fragrans hediye edildi. 2 gövdeli. Bu zamana kadar sizin yazdıklarınız ile bilgilenip ilgilendim, ki 3 tane yavruladı bile. Canlı, yeşil, boylu poslu bir bitkiydi. Fakat Eylül boyunca şehir dışındaydım, eşime emanet ettim. Fakat döndüğümde yaprakları eğilmişti. 1 tane uzun yaprağı güneş sarısı olmuş, diğerlerinin uçları kahverengileşmiş ve kurumaya başlamış. Üst yapraklar hala diri ve havalı. Gövdelerde yumuşama yok. Zonguldak soğudu ve kapı pencere açamıyoruz artık. Bitkimi kurtarmak için nasıl bir yol izleyebilirim?
    ***
    O halde mayıs sonuna kadar veya tekrar havadar ortam sağlayıncaya kadar toprağı kupkuru olsa bile kurumanın üzerinden en az bir hafta geçmeden sulamayın. Bu süreçte bitki besini de vermeyin.

  16. Seda, Ankara dedi ki:

    Merhaba, 16 yıllık bitkim sanırım ölüyor. Defalarca çiçek açıp evimizi misler gibi kokutan koca bitki bir anda yapraklarını sarartıp dökmeye başladı. Yapraklar bir kenardan sararmaya başlıyor sonra bütün yaprak sararıp dökülüyor. Saksısını ve toprağını değiştirdim ama hazır satılan poşet topraklardan koydum. (Yukarıda okuduğum kadarı ile yanlış toprak olabilir.) Bütün yapraklar sararıp döküldü ama dibinden bir filiz çıkardı şimdi 25 cm boyunda ve 5 yapraklı bir filiz. Ama üst dalları tamamen yapraksız kaldı. Yazınızı okudum durduğu yer sabah güneşi alan diğer saatlerde de aydınlık olan bir yer. Etrafı açık havadar. Kurumadan da sulamam. Yeni çıkan filiz de sararıp gidecek diye endişeliyim. Çok üzülüyorum onca yıllık bitkim. Acaba ne yapmalıyım?
    ***
    Kocaman bitki, maddi değerinden belki daha fazla manevi değeri var. 16 yıldır sizinle. Gelişigüzel bir şekilde, hiç araştırmadan, hangi mevsimde nasıl toprak lazım düşünmeden yaptığınız hatanızın sonucu böyle olmuş. Toprağının hızlıca kurumasını sağlayın. Ve toprak adam akıllı kupkuru olduktan sonra, öyle kupkuru halde 3-4 hafta bekletin. Bu sayede köklerde başlamış olan çürüme durur. Ama toprağın zehirlemesi yüzünden tüm dalların üst körpe kısımları kuruyacaktır. Onlara çözüm yok. İlkbahara kadar sulamaları anlattığım şekilde yapın. Sonra dalların kuru kısımlarını keser ve gerektiği gibi bir toprak karışımı yaparak sağlıklı bir şekilde yeniden ekersiniz. Eğer ölmemişse her dalın kesik yerinin çevresinden birkaç yeni dallar uzatacaktır.

  17. Seda, Ankara dedi ki:

    Cevabınız için çok teşekkür ederim. Keşke daha önce bu siteyi görseydim. Yazdıklarınızı harfiyen uygulayacağım. İnşallah bir kaç ay sonra çiçeğimle ilgili güzel gelişmeleri de yazarım. Emeğinize, kaleminize sağlık.

  18. Elizya, Muğla dedi ki:

    Drecaena ağacı aldım salona. ona iyilik yapacağımı düşünüp on beden büyük saksı aldım. şu an yapraklar simsiyah oldu. özellikle alt yapraklar. üsttekiler sapsarı ölüyor. ne olur yardım edin.
    ***
    Maalesef çok geç. Fena halde zehirlenmiş. Kökler olduğu gibi yanıp çürümüş olsa gerek. Topraktan çıkarın. Köklerini kesip kısaltın ve iyice yıkayın. Sonra kuruya yakın az nemli bir toprağa küçük bir saksıya ekin ve toprak kupkuru olmadıkça sulamayın. Eğer kök çürümeleri gövdede devam etmezse belki kurtulabilir. Ama zor.

  19. Gamze, Bursa dedi ki:

    Komşum kapının önüne atmış. Kaç gündür soğukta kaldı bilmiyorum ama hala yeşil. Eve aldım. Şimdi ne yaparak büyütebilirim?
    ***
    Güneşli pencere önünde tutmanız lazım ki güneş ışınları alabilsin. Toprağı adam akıllı kupkuru hale gelmeden asla sulamayın. İlkbaharda yukarıda tarif ettiğim gibi toprak karışımı yaparak toprağını değiştirin. Ve ondan sonra bakımını aynen bu sayfada yazdığım gibi yapın. Yukarıda ihtiyacınız olan tüm bakım bilgileri detaylarıyla yazılı.

  20. Merve, Bursa dedi ki:

    Merhaba, bu hafta hediye edildi bana da bu ağaç. Havalar pek soğuk olmasa da mevsim kış ve saksı değişimi yapmalı mıyım emin olamıyorum. ağaç iyi görünüyor, saksı baya ince plastik kötü saksılardan. Sizce baharı mı beklemek gerek? Diğer sorum da toprakla ilgili olacak. Sizin verdiğiniz tarif için güvenle malzeme aldığım bir yere ellerinde var mı diye sordum ve onlar bana şöyle dediler “Sadece bahsetmiş olduğunuz karışımı yapacaksanız çok uygun olmayacaktır, 10 litreden daha büyük saksıda kullanırsanız muhtemelen kökler çürüyecektir, çam kabuğu parçaları, coco husk, perlit vb. malzemelerde eklemenizi tavsiye ederiz. Özellikle zeolit toprak tuzluluğunu gidermek için başta kullanılan minerallerden biridir. Siz o karıştırmayın denilen maddeleri karıştırmazsanız toprak yüksek oranda sıkışacak ve kökler havasız kalacaktır o zaman da havasızlıktan dolayı siz sulama yaptığınızda kökler çürüyecektir. Mutlaka toprak yapısını gevşetmek için katmanız uygun olacaktır. Özellikle torf kullanırsanız bunlar gerekir.” Kafam karıştı biraz bu konuda. Teşekkürler.
    ***
    Onlar halt etmiş kusura bakmayın. 45 yıllık tecrübe konuşuyor burada. Binlerce okuyucu tecrübeleri de dahil. Sonuçta onların tavsiyeleri benim tavsiyelerimin yanında ancak ve ancak hurafe kalır. Salon bitkileri söz konusu ise siz benim tavsiyelerimden şaşmayın. Adamların tavsiye ettiği maddeler aşırı derecede tuz tutucudur, hatta tuz yapıcıdır ( yani azot mineralizasyonları, organik asit oluşumları vesaire kendiliğinden artar da artar ve gün gelir bitkinizin kökleri aniden yanıp çürür, bitki hızla ölür). Perlit ise toprakta en geç bir yılda bozulur. Toprağı da bozar. Bitkilerin yapraklarında kenar kurumaları gibi zararlara yol açar. Binlerce tecrübelerle sabit. Kısaca, ellerinde olan maddeleri satmaya çalışıyorlar sanıyorum. O bahsettikleri maddeler salon bitkilerini mahvediyor. Sadece ve sadece sera içlerinde yani düzenli bir şekilde ısı ve kesintisiz ılık hava hareketleri olan seralarda, birkaç ay için geçici olarak faydalı, ama sonrasında, bitkiler ev ortamlarına gelince, biraz serinlik olsa kökler anında çürüyor. Çocukluğumdan beri alelade arazi topraklarında bile salon bitkilerinin sağlıklı kaldığına defalarca şahit oldum ve eminim. Ama onların tavsiye ettikleri deli saçması maddelerde aniden çürüyüp gittiklerini hep görmekteyim ve her yıl hiç şaşmaz, sonbahar ve kış aylarında herkes bana yazarak bitkilerinin mahvolduğunu belirtiyor. Sebep o size tavsiye ettikleri maddelerden başka bir şey değil. Benim tecrübelerim bir iki vakaya değil binlerce vakaya dayanıyor. Ponza taşı, iri taneli temiz dere kumu ve en sadesinden torf toprak ile her şey yolunda gider. Zerre kadar şüpheniz olmasın. Hediye gelen bitkiye gelince: Şimdilik rahatsız etmeyin. Ama toprak kupkuru olmadıkça asla sulamayın. Mayıs ortasında yeni saksısına tavsiye ettiğim gibi toprak karışımı ile yerleştirin. Bu işi yaparken köklerini şimdi bulunduğu topraktan arındırmayın, çözmeyin.
    Bir şey daha: Adamlar resmen saçmalamış. Yumuşacık toprakta koca saksılarda bu bitki türü gibi büyüyüp ağırlaşan bitki kendisi toprağı sıkıştırır. Sonuçta toprak kenarlara ve aşağı doğru bildiğiniz macun gibi sıkışır. O ıslak macun ise kökleri fena halde havasız bırakıp ayrıca eziciliği ile de çürütür. Özellikle büyük saksılardaki yucca, paşa kılıcı, kauçuk vesaire büyük bitkiler için benim tavsiyem kesinkez gereklidir, şarttır. Ponza taşı sayesinde toprak sıkışıp macun haline gelmez. Hem sürekli süzek ve havadar kalır. Bilmedikleri konuda saçmalamasınlar.

  21. Fehime, Antalya dedi ki:

    Merhaba benim bu bitkiden var 1 yıldır bende ıkı koklu. Ve küçük kök ayrıca filizlendi. Ve cama yakın yerınde cok memnundu yapraklar inanılmaz irilesti. Annem sagolsun alttan yaprakları budamış kurumuş dıye ve kel tavuk gibi kalmış şimdi sorun şu hızla bir şekilde her gün yaprak sararıp siyahlaşıyor. Çok üzgünüm hemen torf ponza taşı karışık topraga aldım saksıyı biraz büyüttüm ama nafile hala yaprak sarar maya devam ediyor. Sorun ne cok üzgünüm. Asla çeşme suyu vermem toprak kupkuru olmadıkça su vermem annem budaması mı sebep ne yerini asl degiştirmedim çünkü gelişimi süperdi ne olur yardım edin 😔😔😔😔 bu arada topragı iki hafta oldu degişeli.
    ***
    Bitkiniz zehirlenmiş. Kurtulur mu, bilemem. Şimdi söküp köklerini yıkayın. Çürükleri kesip atın. Gübresiz, bolca ponza taşı ve dere kumu ile karışık torf toprağa dikin ve artık dışarıda tutun. Antalya’da bu türü öldürecek kadar don olayları bu yıl hiç olmayacak gibi görünüyor. Kurtulacağı varsa kurtulur, ilkbaharda filizler verir. Belli ki bir şekilde köklerde ve/veya tüm bünyede ciddi bir zehirlenme etkisi olmuş. Sebeplere gelince, toprakla ilgili birkaç şey sayılabilir. Sadece sizin verdiğiniz bilgilere göre en olası sebep üzerinde duracağım: Anneniz kısmi kurumalar olan yaprakları kesip atmış. Ne olduysa ondan sonra olmuş. Ama esas sebep toprakla ilgili. Yani toprak sağlıklı olsaydı o felaketle karşılaşmazdınız. Anlayacağınız, toprak zamanla bozulmuş. Bitkiyi zehirlemeye başlamış. Bitki ise bünyesine geçen zararlı maddeleri birkaç yaprağı hedef alarak o yapraklara gönderir ki zehirlenme etkisinden kurtulsun. Ve tam o sırada, siz o yaprakları keserseniz, zehirler gidecek yer bulamaz ve bütün bünyeye dağılır. Ve sonuç anlattığınız gibi.. Peki toprak zamanla niçin bozulur? 1- toprak karışımında ponza taşı kullanmamak yüzünden, özellikle büyük ve ağır bitkilerin saksısında toprak sıkışır. Toprakta kendiliğinden olan kimyasal değişimler hızla artar, bitkiyi zehirler. 2- Sulamaları sürekli saksı alt deliklerinden dışarı su sızmayacak şekilde az miktarda su ile yapmak. Bu yüzden birkaç ay veya bir yıl sonra o toprak zehir küpü haline gelir. Ayrıntılı bilgi sayfası: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi/

  22. Özge, İzmir dedi ki:

    Güzelim bitkim çok iyiydi. yerini değiştirdim. evin için baya soğuk. sonrasında bir anda sararmaya ve kurumaya başladı. baktım küçük olan dal hafif yumuşama başlamış. ne yapmam gerek lütfen yardım edin.
    ***
    Yer değiştirince böyle olması çok kişinin bana bildirdiği bir problem. Genellikle sıcak yaz ayları dışında diğer zamanlarda oluyor. Sebep aslında toprakla ilgili: Bitkinin alışık olduğu yere göre çok az farkla bile olsa daha serin, ve çok az farkla bile olsa daha havasız bir yere alınca hemen anında o toprak kökleri çürütmeye başlar (eğer toprak kuru değilse). Aynı odada bile yerini hatta bir metre öteye dahi değiştirmemek lazım. Bir bitki yerini sevmişse artık daima orada tutmak lazım. Şimdi yapmanız gerekenler: Üstten biraz toprak azaltın ki saksıdaki toprak çabucak kurusun. Böylece köklerdeki çürüme ilerlemez. Ve ilkbahara kadar hiç mi hiç sulamayın.

  23. Ümit, Uşak dedi ki:

    Ben aldığım gibi salonun köşesine koydum. Gayet sağlıklı ve yaprakları güzel. Kasım ayı gibi eski küçük saksısından (toprağı ile birlikte) alıp en büyük boy saksıya diktim. Bir anda saksı büyütmenin ne gibi dezavantajları olur?
    ***
    Hem bitkiye göre hem duruma göre değişir. Bazı bitkiler çok fazla toprakta köklerinin boğulmasıyla çürür. Daha sık görülen bozulma sebebi ise, köklerin “aniden” fazla toprak içinde alışık olduğu dereceye göre çok fazla serinlik ile aniden karşılaşmasıyla şok olup çürümeye başlamasıdır. Sizinkinde iki aydan beri hiçbir bozulma olmamışsa şansınız varmış öyle bir ani şok etkisi olmamış. Bundan sonra özellikle köklerin alışık olduğu ısı derecesine göre davranmanızı tavsiye ederim. Büyük saksıya almanız gereken bitkiler olursa bu işi sıcak yaz aylarında yapsanız daha iyi olur. Tabii eviniz kışın ve diğer serin aylarda 7/24 hiç kesintisiz sıcak olmuyorsa.

  24. Eylem Y. -İstanbul dedi ki:

    Doğum günümde hediye olarak gelmişti. Salonun en güzel köşesinde duruyordu. Baktıkça içim açılıyordu. Soğuktan yaprakları sarardı ve çürümeye başladı. Nasıl kurtarabilirim? Vitamin mi alsam acaba? Her gen gün dahada kötüye gidiyor..
    ***
    Vitamin denen bitki besinleri bu gibi sorunlarda tam tersine bitkinin çok daha hızlı bir şekilde ölmesine sebep olur. Bozulması ise soğuktan değil, şeytan icadı zamane ticari topraklarının soğukta kökleri zehirleyip çürütmesinden dolayı oluyor. Bir de sürekli sulamaları az miktar su ile yapmakta idiyseniz bu tarz sulama toprağın birkaç ay sonra zehir küpü haline gelmesine neden olur. Ayrıntılar şu sayfada: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi/
    Şimdi o topraktan söküp köklerini yıkayın. Sonra tüm kökleri kesip bir hayli kısaltın ve kuru yerde açıkta aynen yukarıda tarif ettiğim gibi bir toprak karışımı yapıncaya kadar bekletin. Toprağı hemen hazırlayacak olsanız bile en az 3 gün açıkta bekletmenizde yarar var.

  25. Pelin T. -Marmaris dedi ki:

    Dracaena Fragrans bitkimin yapraklarında fotoğraftaki gibi bozulmalar mevcut. Bitkim gün doğumundan 15.00-16.00’ya kadar güneş alan, hava akımının iyi olduğu bir pencere önünde. Fakat ev içinde ısınma için klima kullanmaktayız. Klima açık değilken evin sıcaklığı 14-15 derecelerde. Bitki ağustos ayında hediye olarak geldiğinden toprağının nasıl olduğunu bilemiyorum. Tam olarak sorunun ne olduğunu ve ne yapmam gerektiğini bulamadım, belki yardımcı olabilirsiniz. Şimdiden teşekkür ederim.
    ***
    Eklediğiniz fotoğraflar sizin google drive hesabınızla ilgili olduğundan mıdır nedir bilmiyorum, bana erişim izni yokmuş (tıklayınca o çeşit mesaj göründü) ve dolayısıyla göremedim. Keşke problemi yazarak tarif etseydiniz.

  26. Pelin T. -Marmaris dedi ki:

    Bitkinin yapraklarının uçlarından sararma başladı. En uçları da kahverengiye döndü maalesef. Gövdesinde herhangi bir sıkıntı yok. Sulamasını sizin yazdığınız yazıları okuyarak yapmaya çalıştım ama daha önce böyle bir bitki bakmadığım için başarı olamadım sanırım. Emin olamadım tam olarak sıkıntısı nedir, ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Önceki yazdıklarınıza göre yeri çok iyi. O halde tek problem toprakla ilgilidir. Havalar biraz daha ısındıktan sonra saksıdan çıkarın. Yalnız, köklerini bağlı olduğu toprak parçalarından arındırmamalısınız. Şöyle bir toprak karışımına ekin: 3 ölçü sade yapılı torf toprak + 1 ölçü iri taneli temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı. Aynen bu şekilde toprak karışımı yaparsanız çok iyi olur. Bir daha öyle problemeler çıkmaz. Sulamaları klorsuz su ile yapmanız lazım. Sizin suyunuz artezyen kuyusu suları gibi fazlaca kireçli ve tortulu ise sulamaları özel içme suyu ile yapın. Klorlu su ve kötü su bu familyadan bitkilerin yapraklarında kenar kurumaları gibi zararlara yol açar. Özellikle bu model, yani kılıç gibi, uzun bıçak gibi yaprakları olanlara. Yuka, tüm Dracaena türleri ve paşa kılıcı.

  27. Seda, İstanbul dedi ki:

    1,5 ay önce yeni sulanmış olarak aldığım Dracaena Compacta’m aldığımdan beri toprağı kurumadığı için hiç sulamamıştım. ancak 3-4 gün önce toprağın üst ve orta kısmı tamamen kurudu. En dip ise şu anda çok az nemli. Bugün çiçek açmak için tomurcuklar verdiğini gördüm. Çiçeklenme dönemi olduğu için kupkuru kalmadan sulama yapmam gerekir değil mi? Bir de mevcut toprağı kalitesiz ve aynı zamanda kökler drenaj deliklerinden baya bir çıkmış durumda. Neredeyse saksının üst seviyesine ulaşacaklar. Hem çiçeklenme olduğu için hem de henüz ilkbahar gelmediği için toprak ve saksı değişimi yapmamam gerekir değil mi? Kökler biraz daha uzarsa saksıyı yerleştirdiğim dekoratif olanından dışına çıkacağı için güneş ışığına maruz kalacak bir zararı olur mu?
    ***
    Çiçek açıp açmaması hiç önemli değil çünkü bu türler çiçekleri için değil kendi dekoratif güzellikleri için yetiştiriliyor. Ev ortamlarında çiçek açmaları nadiren görülür ve çok güzel kokarlar. Kış içinde yeni bitki almak ciddi hata. Sulamamakla çok iyi etmişsiniz. Evinizde şimdi bu kış zamanında gece gündüz arasında çok farklı sıcaklık dereceleri oluyorsa sulamakla hemen çürüme başlayabilir. Çünkü günümüzde üreticiler bitkilerin köklerini soğukta çürüten saçma sapan zararlı topraklar kullanıyor. Madem dışarı çıkan kökleri var, sadece onları ıslatın. Veya eğer eviniz gece-gündüz hiçbir zaman 18C dereceden daha serin olmuyorsa artık rahatça sulayabilirsiniz. Saksı değiştirmek hiç gerekmez. Mecbur hissediyorsanız en azından mayıs sonuna kadar bekleyin. Saksıdan dışarı çıkan köklerin güneş görmesinin hiçbir zararı yok. O kökleri ciddiye almayın. Tüm anlattıklarınızı düşününce, bitkiniz size geldiğinden beri hiç zarar görmemiş ve yerini de çok sevmiş. Bu yazdıklarıma göre uygun olanları yaparsanız hiçbir problem çıkmayacaktır.

  28. Ayşe, İstanbul dedi ki:

    Bir mağazadan Dracaena fragrans aldım kendime. Kendisi daha küçük ama 2 tane dalı var. İlk aldığımda solmaya başladığı için normal torf toprakla değiştirdim. bir süre kendine geldi ama şimdi tekrar çok kötü duruma ve soluyor. Bir dalı kökünden kurudu muhtemelen düşecek. Düzenli de susuyorum. toprağını da değiştirmiştim. ne yapmam gerek hiç bilmiyorum. bana yardımcı olabilir misiniz?
    ***
    Zaten bütün problemler düzenli sulamak yüzünden oluyor. Gün hesabıyla değil, toprakta kuruma olup olmamasına göre sulamaya karar vereceksiniz. Toprakta çok ciddi bir kuruma olmuyorsa, dört ay bile geçse sulamamanız lazım. Ayrıca kış içinde yeni bitki almak çok büyük hata. Yüzde doksan dokuzu ev ortamlarına gelince bozulup gidiyor. Sadece yaz başında almalı ve toprağını benim tarif ettiğim şekilde bir toprak karışımı hazırlayarak değiştirmelisiniz. Hangi bitkiye nasıl bir toprak karışımı lazım ise o bitkinin sayfasında açıklaması var. Hatalarınızı yazdım. Çözümü de buna göre olur. Doğru toprak ve doğru sulama gerekiyor. Ayrıca son derece j-havadar ve güneşli bir pencere yanında tutmalısınız. Bitkiler evlerin havasız, kuytu, güneşsiz dip köşe yerlerinde sağlıklı kalamaz.

  29. Demet, İstanbul dedi ki:

    Bir arkadaşımın hediye ettiği Dracaenayi birkac yıl önce oldukça büyük bir saksıya diktim. Bitkim ölmedi, yaprak veriyor fakat cansız ve seyrek bir görüntüsü var. Ayrıca evde yer sorunundan dolayı güneşi iyi alan, fakat esinti pek almayan bir köşede duruyor. Saksıyı küçültmem ya da tepeden budayıp yeni saksıya dikmem bitkiyi canlandırır mı?
    ***
    Hava akımları çok büyük önem taşır. Direkt güneş de gerekli ki dolgun ve hızlı gelişsin. Bu iki şart yerinde ise, üçüncü sırada önem taşıyan ihtiyacı toprağının besleyiciliğidir. Büyük saksı farketmez yani o konuda problem yok. Saydığım üç faktörün eksiksiz yerinde olması lazım. Başka yol yok. Budamak sadece dal sayısını çoğaltmak için işe yarar. Ama o üç şart eksik ise, budayınca gereken çoklu filizlenme mümkün olmaz.

  30. Mina, İstanbul dedi ki:

    Merhaba ofis girişine koyduk güneş görmüyor maalesef. Yeni pek çok yaprağı açtı ama renkleri çok açık renkte. Ne önerirsiniz? Böyle bir site açmanız ne kadar güzel tesekkür ederiz.
    ***
    Direkt güneş almamasının hiç zararı yok. Ama kuvvetli gün ışığı şart. Yaprakların açık renkte olması sebepleri: Genellikle, ışık biraz güçsüz olursa yapraklar çok daha koyu yeşil olur. Sabahtan akşama kadar sürekli güneş + çok şiddetli ışık varsa o durumda yeni yaprakla biraz açık yeşil olurlar. Ama ışık yetersizliği çok fazla ise daha fazla açık renkli yapraklar çıkar. Bu ise bitkinin kof gelişim göstermesidir. Ve tükeniş sürecine girmiş demektir. Git gide güçten düşecek, kuruyacaktır.

  31. Gülsüm, İzmir dedi ki:

    Merhaba dracaena fragrans dorado bitkisini evde salonumuzda besliyoruz 4 5 günde bir suluyoruz hava akışının olduğu bir yerde pencereye yakın ışıkta alıyor fakat yaprak uçları ve kenarları sararıp siyahlaştı neden olduğunu anlayamadık önerebilceğiniz bir şey var mı?
    ***
    Düzenli gün aralıklarıyla sulamak zarar verir. Toprakta ciddi bir kuruma görmedikçe sulamayın. Ayrıca, az miktar su ile sık sık sulamak birkaç ayda toprağı zehir hale getirir ve bitkileri mahveder. Şu sayfayı mutlaka okuyup ona göre davranın bundan sonra: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi

  32. Hakan, İstanbul dedi ki:

    3 senedir bizimle olan çiçeğimiz bu dönemde maalesef çürümeye başladı. Yüksek ihtimalle çok sulamadan ya da toprak değişiminden. Çiçeği komple kurtaramam gibi duruyor. Dal kısmı hala yeşil. o kısımdan kopartıp farklı bir toprağa diksem tutar mı?
    ***
    Hayır o şekilde tutmaz. Zaten o yan dal çok uzun. 15-20cm gibi parçalara ayırın. Hatalı şeyler yapmazsanız her biri köklenir, filizlenir. Ama önce iki gün açıkta bekletin ki kesik yerler iyice kurusun. Sonra 6 gün suda bekletin. Sonra da nasıl toprak tarif etmişsem aynısını yapın ve dalları ekin. Yazı içinde bu iş için köklendirme toprağı tavsiye etmişim ama şart değil. Bu bitkiye uygun toprak karışımını yapmanız kesinlikle şart. Belki de toprak değiştirirken gerektiği gibi karışım yapmadığınız için çürüyüp gitmiştir. Ben bu toprak tariflerini boş yere yazmıyorum.

  33. Semra Y. -Batman dedi ki:

    üç yıldır draceana benimle. evim çok güneş alır yazın aşırı sıcak olur. iki dallı saksıda normal toprak içinde delikli saksıda. yapraklarını nemli bezle silerim. toprağı kontrol eder öyle sularım. küçük olan yaprak vermiyordu. kenardan gelen dalı kestim suda köklendirdim. kestiğim yerden iki yaprak verdi yanlız gelen yapraklar toprağın altında kalıyor. demek ki o dal toprağın içinde. hiç bir sorun yok çok şükür. benim saksıyı değiştirmem gerekir mi ve yaprakları uzun ama kenarları kırışık ne önerirsiniz?
    ***
    Önerilerim zaten yazı içinde yazılı. Saksı değiştirmek için iyi bir zamanda değiliz. Mayısı bekleyin. Havadar ortam çok önemlidir. Ayda bir defa bitki besini vermek lazım. Bunları ihmal etmeyin. Toprak altından yaprak geliyorsa saksıdan üst taraftan biraz toprak azaltmanız iyi olur.

  34. Pelin, İstanbul dedi ki:

    6 senedir baktigim draccaena limon lime cansiz ve seyreklesmeye yapraklari sararmaya basladi. eski resimlerinde cok daha mutluydu. genis bir saksida duruyor. topragini hic degiatirmedim . yavas salinimli gubre veriyordum. fisfis cok onerilmesine ragmen siz onermiyorsunuz diye yapmadim kaliteli bir toprakla simdi( ocak) degisim mi yapmaliyim? baska ne onerirsiniz?
    ***
    Şimdi toprak değiştireyim derken kökleri eski topraktan tamamen arındırırsanız köklerin yeni toprakta yanıp çürüme riski var. Dikkatli olun. Ayrıca tarif ettiğim gibi toprak karışımı yapmanız lazım. Bahsettiğiniz problemin sebebi ise yanlış sulama tarzıdır. bu yüzden toprak zamanla bozuluyor ve bitkilere zarar veriyor. Doğru sulama biçimini öğrenmek için okuyun: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi

  35. Pelin, İstanbul dedi ki:

    dracaena cok genis bir saksida. altinda yuksek taslar var ama dediginiz gibi zamanla birikim olmustur. o zaman saksiyi altinda su cikacak sisteme mi degistirmeliyim?
    ***
    Saksı dediğin şey altında delikler olur ve suladığınız zaman alt deliklerden su çıkmalıdır. Başka şeyler bitkilerin düşmanıdır. Bir de pahalı fiyatlardan satıyorlar. Bitkilerden, topraktan hiç anlamayan insanların sadece daha fazla para kazanmak için yaptığı kötülükler bunlar. Altlarında çivili tabakların monteli olduğu saksılar da dahil. Her biri zararlı.

  36. Sifa, İstanbul dedi ki:

    bende uc dirt yildir olan bir bitki. fakat bebegim ayaklandi vs derken cicegi asla rahat birakmadi. govdeden tutup salliyordu. zamanla yapraklarin doktu govdede yumusama basladi. ust dallardan budadim ana govdeye zarar vermesin diye. toprağını havalandirdim. curuyen kokleri budadim ve daha kucuk bir saksiya aldim. bir iki aydir bekliyorum canlansin diye ama henuz filizlenme olmadi. tek iyi yani govdedeki yumusama sertlige dondu. fakat kabuktan ayrilmis içten. ne yapmam lazim nasil kurtaracagim bu canim cicegimi? ust dallarda yumusama durmus ama hala icleri yumusak o dallari da tekrar budamali miyim?
    ***
    İsterseniz budayın. Doğru şartlarda budanan yerin çevresinden filizlenme özelliği var. Eğer ölmemişse filizlenir. Çok iyi derecede havadar, esintili ve güneşli bir yerde tutun.

  37. Enes, İstanbul dedi ki:

    Evde camın önünde bakıyoruz. 2 gövdeli olarak gelmişti. büyük olanıyla küçük olanı birbirinden ayırdık. ikisi de şükür sağlıklı. hatta küçük olanından çiçek açtı ve bütün oda kokusuyla kaplanıyordu. bazen fazla bile geliyordu. şimdi çiçekleri soldu ama kokusu devam ediyor şimdilik.

  38. Aslı, Tekirdağ dedi ki:

    Merhaba, ben çiçeği gövdesinden çıkan yeşil yapraklı kısmını köklendirip çoğalttım. 4 yıl kadar oldu, büyüyor, gelişiyor, hatta çiçek açtı. Fakat satılanlarda olduğu gibi odunsu bir gövde haline gelmesi için nasıl budamalıyım? Uzun yıllar mı geçmesi gerekir?
    ***
    Onlar koca ağaçlardan kesilen kalın dalların köklendirilip filizlendirilmesiyle öyledir. Yani kalın ana gövde zaten önceden kalın idi. Seralarda öyle büyütmediler. Sizinkinin de o şekilde kalın gövdesi olması için 4 metre kadar büyümesi lazım.

  39. Ayser, Ankara dedi ki:

    Benim dracena fragrans bitkisi yaklaşık 5 yıllık ve bir gövdeli ama hiç filiz vermedi. Bir kere saksı değişimi yaptım. acaba saksı değişimi tekrar istiyor mu?
    ***
    Ne yaparsanız yapın kolay kolay yanlardan filiz vermez. Ancak tepesini keserseniz o zaman en az iki yerden filiz verip en az iki yeni dal ile gelişmesine devam eder.

  40. Sevinc, Bakı dedi ki:

    Salam menim drecana bitkimin yarpaqları qaralmağa başlayıb necə qulluq eləməliyik
    ***
    Yapraklar kararıyorsa toprakta problem var demektir. Veya sürekli sulamanız yüzünden de olabilir. Toprak tamamıyla kupkuru hale gelmeden önce sulamamanız lazım.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: