Anaokulu çağındaki çocukların eğitimlerinde neşeli bir uğraşı çim adam. Onlara tam bir oyun havası içinde canlı gelişimi gözlemlemeyi öğretmek.. Sabretmeyi, her şey için zaman gerektiğini öğretmek.. El becerilerini geliştirmek.. Ayrıca bir canlıyı hayatta tutma sorumluluğu kazandırmak vb. amaçlarla güzel bir çalışma imkanıdır.
Çocuklardan başka başlangıç düzeyindeki alzaymer hastalarına da çok farklı alanlarda el ve dikkat çalışmalarından biri olarak işe yarar.
20 – 30 gün arayla iki tane veya daha fazla yapmalısınız. İlkini yaparken işin büyük kısmını kendiniz yapın. Zamanla çim tohumlarının çimlendiğini çocuğunuz görünce sevinecek. O zaman ikincisini çocuğunuza yaptırın. Siz yanında olup yardım edin.
Gereken malzemeler
Çim tohumu en önemli ihtiyaç. Toprak gibi kullanmak için ise ince talaş veya cocopeat. Niçin toprak kullanmayacaksınız? Çünkü suladıkça kirli su akıtır. Ama bu maddeler tertemizdir. Hem zaten bitkileri büyütmek için kullanmayacaksınız. Talaş ya da cocopeat çim tohumlarının bir süre gelişim göstermeleri için kısa vadeli olarak işe yarar. Ve bu maddeleri doldurmak için eski bir çorap.
Çim adam için diğer malzemeler: Makas, ip, yapıştırıcı, göz kulak olacak parçalar, son olarak da çim adamı oturtmak için kocaman bir kahve kupası gibi herhangi bir uygun genişlikte kâse.
Çim adam oluşturma
Bir tutam tohumu çorabın parmak ucu kısmına doldurun. Talaşı veya cocopeat’i çorabın yeterli sıkılıkta genişlemesine kadar sıkıştırarak doldurun. Tohumlu kısım – parmak kısmı kafanın tepesi olacak şekilde yüzü ve çeneyi hesaplayarak arka alt bir yerden çorabı sıkıca bağlayın. Sonra çorabın fazlalık parçalarını kesip atın. Üstüne resimdeki gibi gözler, ağız burun yapıştırın. Veya şekiller çizin. Sonra lavaboya götürüp tepeden yavaşça sulayın. çorabın içindeki talaş veya toprak suya iyice doymalı. Daha sonra kuvvetli aydınlık bir pencere önüne koyun. Altında kâse olmalı ki hem kafa dik dursun hem fazla su çevreye akmayıp kâsede biriksin. Bu alt kâsesini isterseniz kafanın alt kısmı, gövde gibi tasarlayabilirsiniz.
Tohumların çimlenmesi 5 gün ile 15 gün arasında değişir. Bu arada, tepe kısmının kupkuru kalmamasına dikkat edin. Arada sırada sulayın (sulamayı çocuğa yaptırın).
Kafadan saçlar çıkıyormuş gibi çimlerin yeşermesi çocukları eğlendiren bir şey. Çimler fazla uzayınca çocuğunuzun eline bir makas verip çimleri düzenli bir şekilde kısaltmasını öğretin. Daha sonra makası çocuğun elinden alıp erişemeyeceği bir yere kaldırmayı unutmayın.
Bundan sonra çocuk ikinci çim adamı sizin gözetiminizde ve yardımınızla kendisi yapmalı. Çoraba çim tohumu doldurmayı, her gereken şeyi adım adım yapmasını sağlayın.
Çim adam bakımı
Çimlerin uzun ömürlü olmasını sağlamak için ve çim adamın kel kalmaması için çimlerin güneşe, suya, besine ihtiyacı olduğunu çocuklara öğretmelisiniz. Günde veya iki üç günde bir (tepeden dökerek) yarım çay bardağı su yeter. Sıvı biti besinlerinden hafif dozajda, mesela yarım çay bardağına sadece mini bir damla suya karıştırıp her dört sulamada bir defa vermelisiniz. Çocuğunuza bütün bunları öğretirken bitki besinine dokunmaması, içmemesi için dikkatli olun.
Son söz
Çocuklara farkındalık, sorumluluk, gözlemcilik ve disiplin gibi önemli değerler kazandırma çalışmalarından biri de onlara çim adam yaptırmaktır.