Tradescantia zebrina, damat pijaması çiçeği

Yaprakları soluk tonlarda morlu, gümüşlü, genellikle koyu renkli gibi görünen telgraf çiçeği türüne damat pijaması çiçeği derler. Bilimsel adları:Tradescantia zebrina ve Tradescantia pendula. Eski bilimsel adı ise Zebrina pendula idi. Commelinaceae (Telgrafçiçeğigiller) familyasındandır.

Tradescantia zebrina bitki türü, damat pijaması çiçeği

Damat pijaması çiçeği

Ana vatanı Amerika kıtalarının orta ve ortaya yakın kısımlarında Meksika – Kolombiya civarlarıdır. Fazla sulak çalılık yerlerde ve yağmur ormanlarında yerde sürünücü ve kayalarda sarkıcı olarak kalabalık yığınlar halinde yaşarlar.

Mor ve gümüşi yeşil çizgili desenli yaprakları her zaman her şartta aynı renkte olmaz. Çünkü ışık derecesi ve özellikle ısı derecesi yaprak rengini etkiler. Yani serinde daha renkli olur. Mesela fazla serin zamanlarda mor renkli kısımları ışıklı gibi kırmızımsı olur. Ama fazla sıcakta canlı mor renk hiç olmaz. Onun yerine zeytuni yeşil ve açık griye yakın hafif yeşilimsi gümüş rengi karışık çizgili olur. Aynı bir damat pijamasının dallarından birkaç saksıda farklı yerlerde deneyebilir ve farklılaşmaları görebilirsiniz.

Çiçekleri çok küçüktür ama çarpıcı magenta rengiyle çok güzel görünür. Güneş almazsa çiçek açmaya yeltenmez. Saatlerce direkt güneşe alışır. Sukulent özelliklidir ve susuz kalmakla kolay kolay ölmez.

Evlere en uyumlu bitkilerden biridir. Işık yetersizliğine uyumludur. Toprak seçmez, gübre istemez. Suda bile yetişir. Musluk suyu (şehir şebeke suyu) damat pijamasının ihtiyaç duyduğu besinleri (elementleri) tamamıyla karşılar.

Kışın açık havada en fazla -1C derece soğuğa zor dayanır. Soğuğun birkaç saatten fazla sürmesi durumunda yaprakları ve toprak üstü dalları kurur. Daha fazla soğukta ölür. Dışarıda kuzeyli rüzgarlardan korunaklı yerlerde ve kapalı camekan balkonlarda ise -4C dereceye kadar hiç zarar görmeden dayanır. İklimi uygun yerlerde bahçelerde yetişir. Yer örtücü halde gelişir.

Üretimi gayet basit ve kolaydır. Dallarından kırıp toprağa dikmeniz yeterli. Hatta toprak üzerine bırakmanız bile yeterli. Neredeyse bir gün gibi kısa bir sürede nemli toprağa değen yerlerinden kök salmaya başlar.

Hiçbir parazit ve hiçbir hastalık sorunu olmayan Tradescantia zebrina (Damat pijaması çiçeği) hakkında fazla söze gerek yok.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Tradescantia zebrina, damat pijaması çiçeği' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İsimsiz dedi ki:

    Daha çok telgraf çiçeği olarak bilinir. çok arsız bir bitki. dalını koparıp toprağın üzerine atın tutsun. çiçek de açar. küçük pembe çiçekler. bunun düz versiyonu beyaz açar.

  2. İsimsiz dedi ki:

    Bu bitkiyi hiç bilmeden rengi için ekmiştik. Her ortama uyum sağladı fakat klimanın suyu ile yanlışlıkla çürüttük. Sonra tekrar canlandı. Eskisinden daha da güçlü. Keşke ektiğimiz tüm bitkiler bu kadar dertsiz olsa.

  3. Özge, Ankara dedi ki:

    Bu telgraf çiçeği cinsi yeşil olanları gibi alttan sürgün vermiyor sanırım öyle değil mi? Bendeki yeşilin saksısı sürgünlerle doldu ama bunlar hep aynı dallardan uzayıp gidiyorlar.
    ***
    Aslında bunun özelliği toprakta köklenmiş aynı yerinden dallanıp durmak değil, uzaya uzaya, gezine gezine dallanmaktır. Birkaç yıldır yetiştiriyorum ama Didim’in hoyrat Akdeniz ikliminde saksıda olmayı bir türlü sevmedi. Bahçenin toprak zemininde olanlar çok iyi gelişiyor. Uzayan bir dal toprağa değdiği yerlerinden kökleniyor, daha sonra yan dallar uzatıyor, o yan dallar da her biri nereye uzarsa aynı şekilde hareket ederek böylece bir ağ şebekesi gibi yüzeyi tamamen kaplıyorlar. Dallar toprağa değdikleri yerlerinden sıkı sıkıya kökleriyle toprağa tutunmuş haldeler. Yani siz uzayan dalı saksı içinde toprak yüzeyinde dolayarak çember gibi şekillendirin. Böylece toprağa değen yerlerden köklenme olur ve zamanla o tek dal üzerinde filizlenmeler olup birkaç dal uzar. Ya da bir saksıya beş altı dal köklendirin. Aşağı sarkarken dallanıp budaklanırlar.

  4. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Merhaba benim damat pijamam gayet sağlıklı görünüyor. Cam balkonda bakıyordum fakat dip yapraklarında kuruma oluşunca soğuktan etkilendiğini düşünerek evin içerisine aldım. Aşırı derecede değil ama haftada 5-6 yaprak kuruyup gidiyor. Sorun mevsimsel mi acaba?
    ***
    Hem soğuk hem ıslaklık (ya da aşırı yüksek hava nemliliği) bir araya gelmesinden dolayı olduğunu düşünüyorum. Benim bahçedekilerde hiçbir sorun yok. Burada (Didim) bugünlerde gece 14-15C gibi serin olmaya başladı. Toprak kupkuru. Bu tür telgraf çiçeği yaz sıcaklarında bile susuzluğa kaktüsler gibi dirençlidir. Soğukta yaprakları ıslatmamaya çalışın. Gerçi fazla soğuk bir cam balkonda veya odada yüksek hava nemliliği de aynı etkiyi yapabilir. Ama ciddi bir sorun değil. Bulunduğu oda sıcak veya soğuk farketmez kış boyunca toprak adamakıllı kupkuru olmadıkça sulamayın.

  5. Yasemin, İstanbul dedi ki:

    Benim telgraf çiçeğim (damat pijaması) evde salonda güneş almayan fakat aydınlık bir yerde duruyor. Yapraklarının üstündeki morluklar azalmaya başladı (yaprak alt kısımları mor). Acaba güneş almadığı için mi böyle oldu? Kapalı balkonum sabahları öğlen 1’e kadar güneş alıyor. Acaba balkona çıkarsam daha mı iyi olur?
    ***
    Sıcak aylarda renkliliği azalır. Renklenmesi güneşten ziyade serinliğe bağlı. Balkonda en azından gündüz güneşten ısınırsa ve geceleri açık pencere sayesinde esinti alırsa gece-gündüz arasında büyük ısı farklı olacağından bu durum renklenmesi için işe yarayabilir. Deneyin bence.

  6. Elif, İstanbul dedi ki:

    Benim çiçeğim çok güzel yaprak çıkarıyordu sürekli. Şuan durdu. Çıkmış küçük yapraklar bile büyümüyor. Bi dalını yanlışlıkla kırmıştım. Yine de ektim. Ama küstü sanki çiçek. Bağlantılı olmayan dallar bile büyümüyor durdu.
    ***
    Bulundurduğunuz yer gece gündüz sıcak ve havasız ise sebep budur. Eğer telgrafınız üç renkli yeni çeşitlerden ise bunlar zaten yaz boyunca gelişmez.

  7. Hülya, İstanbul dedi ki:

    Çiçeğim salonda bir köşede duruyor ve direkt güneş almıyor. Bir süredir büyümesi durdu, dalları incelmeye ve kopmaya başladı. Birkaç ay önce kopardığım dalı dikerek bir arkadaşıma vermiştim. Açık balkonda duruyor ve benimkinden büyük ve canlı şu an. Acaba çiçeğim kapalı yerde mi böyle oluyor, balkona mı almalıyım?
    ***
    Birincisi, sürekli gıdım gıdım az miktar su ile sulamak yüzünden toprak zehir hale gelmiştir. O topraktan artık hayır gelmez (yani sağlam dallarından alıp yeni, temiz bir toprağa dikmelisiniz). İkincisi, muhtemelen bulundurduğunuz yer bitkilerin yaşamayacağı kadar havasız ve ışıksız olabilir. Ev ortamlarında bitkileri en güçlü ışıklı ve en gülü havadar olan bir pencerenin yanında tutmanız lazım. Şurayı da okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  8. Ayşe dedi ki:

    Ben de telgraf çiçeğime 1 senedir bakıyorum benimki hiç açmadı. Hangi mevsimde açması gerekiyor acaba?
    ***
    Bu sayfadaki türden telgraf çiçeği (Tradescantia zebrina) bahçemde kendi kendilerine 7-8 yıldır yaşıyorlar. Mini bir parçadan yayıldılar. Zaman olarak aklımda tutamıyorum ama galiba yaz ortasından sonra başlayarak kışa kadar çiçek açıyorlar. Mesela şimdi gittim baktım üzerleri tomurcuklarla dolu. Galiba ev ortamlarında çiçek açmaya girişmiyorlar. Sıcak yaz aylarında hem susuzluk sıkıntısı çekmeleri hem de direkt güneşten rahatsız olmaları gerekiyor diye düşünüyorum. Yaz sonuna doğru normal sulamaya geçince hızlıca filizlenip birçok dallar uzatır ve çiçek açarlar. Bunlar susuz kalınca ölmeyen ilginç özellikli bitkilerdir.

  9. Damla, Mardin dedi ki:

    Benim ufak bir dal bu çiçekten var. Çok hızlı büyüdü ama tek dal üstü de 20cm falan yan dallarla beraber. Şimdi o yan dallardan alıp suya koyup çoğaltmak istiyorum. Yine minik saksıya dikicem ki dolu görünsün. Bu zamanda kök verir büyür mü?
    ***
    Evet. Suda bekletmeyin. Sadece toprak yüzüne bırakmanız yeterli. Toprak kupkuru olsa bile serin hava sayesinde toprağa köklerini uzatır. Bu tür telgraf çiçeği diğer çoğunluk bitkilerin tersine serin ve soğuk zamanlarda güzelce gelişiyor.

  10. Damla, Mardin dedi ki:

    Benim damat pijamasinin rengi dediğiniz gibi değişiklik gösteriyor. Ana dallardakiler yeşil (arada mor da yok) ama yaprakların alt tarafları mor. Yan dallar verdi. Onlar yeşilli morlu. Isı ışık dengesi yazmışsınız. Bunda endişelenmem gereken bir durum söz konusu mudur?
    ***
    Endişeleneceğiniz hiçbir şey yok. Işığa ve sıcaklık derecesine göre rengi değişir. Işık yetersizliğine uyum sağlar. Kuvvetli ışık, güneş ışınları ve ayrıca fazla soğuk bir araya gelince kırmızımsı mor renklilik yükselir. Yani fazla soğuk ama sıfırın altına düşmeyen (dondurmayan) soğuk hava, güneşin de etkisiyle yaprakların canlı tonda renklenmesine yol açıyor. Bunun farklı bir çeşidi daha hızlı gelişiyor, daha fazla dallanıyor ama yaprak renkliliği az. Yıllardır yetiştirdiğim halde çiçek açtığını da hiç görmedim. Bu sayfada yazdıklarım fotoğrafta gördüğünüz esas türü hakkındadır. Esas türün yaprakları daha uzunca, diğer çeşidin yaprakları daha yuvarlakça ve daha irice gelişir.

  11. Damla, Mardin dedi ki:

    Bu sabah büyütmeye çalıştığım pijamali telgraf çiçeğim ortasından küt iye kırıldı. Kenardakileri aldım saksıya diktim. Şimdi kırılan yerden büyür mü?
    ***
    Evet yeni filizler verecektir.

  12. Damla mardin dedi ki:

    Telgraf çiçeğini köklerinden ayırmadan bir saksıda toplayabilir miyim?
    ***
    Evet. Ama hemen sulamayın. Telgraflar kaktüsler gibi susuzluğa dayanıklıdır ve toprağı çok fazla kurumadan sulamazsanız bu sayede çürüyüp gitmezler.

  13. Mine, Ankara dedi ki:

    Bugün aldığım ve önceden aldığım telgraf çiçeğinin toprağında parlak metal gibi birşeyler var. Bu sarı metal parçasının nedir acaba? İlkini temizlemistim ama bunda da görünce sormak istedim.
    ***
    Bilmiyorum çünkü öyle bir şey henüz görmedim. Ama akıllı gübre denen boncuk gibi şeyler var. Küçük, kuskus taneleri gibi, sarı ve başka çeşitli renklerde olabiliyor. Sıkınca kırılıyorlar. Bunları çok kişi böcek yumurtaları zannediyor.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.