Dracunculus vulgaris

Türkiye’nin ve Yunanistan’ın güney kesimlerinde yaşayan Dracunculus vulgaris çiçek açtığı zaman ölü hayvan kokusu gibi koku salar.

Dracunculus vulgaris bitki türü doğal yaşam alanında

Halkın verdiği yerel isimler en çarpıcı özelliğine göre yani çirkin kokusuna göredir. Örneğin Güney Ege’de kaynana bohçası derler. Ayrıca Güneydoğu Anadolu bölgemizde de bazı yerlerde doğal bitki örtüsü arasındadır. Araceae familyasındandır.

D. vulgaris bitki türü

D. vulgaris, fotoğraf: photoshelter.com

Dracunculus vulgaris yaşam döngüsü

İlkbahar ortalarından sonbahara kadar 5-6 aylık bir dönemi tamamıyla uyku halinde geçiren bir türdür. Toprak altındaki soğan benzeri kormları sayesinde yazın aylarca yağmur yağmayan ve şiddetli sıcak olan Akdeniz iklimine tam uyumludur. Ayrıca kışın -28C derece soğuklara dayanıklıdır.

Dracunculus vulgaris yapraklı ve çiçeklenmiş resimleri

Dracunculus vulgaris yaprakları ve dev çiçeği

Sonbahar serinleriyle ve yağışlarla beraber soğan (korm) yavaş yavaş aktifleşmeye başlar. Köklenip filizlenirken bir yanda da toprak yüzeyinde veya yüzeyin hemen altında birkaç metre ip gibi ince stolon uzatır. Stolonlar üzerinde yeni mini kormlar oluşur ve yapraklanırlar. Yani böylece çoğalıyor, çevredeki sayısını arttırıyor.

Dracunculus vulgaris kormları kış aylarında, en geç ilkbahar başında hızlıca büyük yapraklarla gelişmeye başlar. 30cm ile 1m arasında değişen uzunlukta bir yapı halinde koskocaman tek bir çiçek açar. Çiçek oldukça büyüktür. Gövde cazip görünümde desenlidir. Yapraklar aralya yapraklarına benzer. Büyük, beş parçalı ve üzerinde rastgele beyaz çizgiler bulunur.

Dracunculus vulgaris'in çiçeği kocaman ve ilginç görünümlüdür.

Çiçeği çok ilginç görünümlüdür. Bazı insanlar korkutucu bulur. Leş kokusu salar. Koku salması genelde bir günden fazla sürmez ve eğer o günlerde hava çok serin gidiyorsa koku çok hafif olup hissedilmez. Hava ne kadar sıcak ise koku salması ve kokunun çirkinliği o denli güçlü olur. Leş sinekleri ve çeşitli leş böcekleri çiçeğin üzerine üşüşür. Böylece polenleşmede katkıları olur. Üç beş gün içinde çiçek çabucak solar.

Diğer özellikleri

Boyu ve yaprak – çiçek iriliği soğanının yaşına ve iriliğine göre değişir. Bir çiçeğin büyüklüğü uçtan uca uzunluk olarak 25cm ile 1m arasında değişir.

Dracunculus vulgaris soğanları (kormları)

Bizde Dracunculus vulgaris ve benzeri Arum türlerini bahçelerinde yetiştirmeyi kimse düşünmez (doğrusu ben de istemem) ama ABD’de ve İngiltere’de meraklıları var ve oralarda soğanlarını bulup satın alabiliyorlar.

Aslında bu ve benzeri türler süs bitkisi olarak kullanılabilir. Akdeniz ikliminde kış zamanında dekoratif yapraklar diğer yeşillikler içinde güzel görünür. Ve ilkbaharda tüm yeşilliklerin arasında kocaman vişne rengi çiçekler gayet hoş görünür.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yabani ot-çalı

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.