Crassulaceae familyasından Kalanchoe humilis tropikal kuşak dağ bitkisidir. Ana vatanı Tanzanya, Malawi ve Mozambik civarıdır. Doğal yaşam alanı karasal iklim yüksek dağlardır. Yılın yarısı (kış civarı) yağışlı, diğer yarısı neredeyse hiç yağışsızdır ama dağlarda sislenme puslanma sık sık olur. Kayalıklarda, kaya çatlakları arasında, yükseklerden akan akarsu kenarlarında ve çağlayanların yakınlarında yaşarlar.
Özellikleri
Yaprakları oldukça kalın/etli, bordo rengi ile buz yeşili renklerle kaplan desenli ve yumurta kadar büyükçe olup rozet gibi toprağa paralel çevreye yayılır. Aslında yetiştirme şartlarınıza göre çok farklı iriliklerde olur. Yani yapraklar çok daha küçük kalabilir. Dal uzaması genelde 10 santime kadardır. Fakat yerine ve toprağına göre 20cm uzadığı oluyor.
Yaz ortasında çiçek açar. Çiçeklerinin hiçbir gösterişliliği olmadığı için isterseniz çiçek sapı ilk belirdiğinde yok edin.
Kışa dayanıklılığı kapalı camekan balkonda -12C derece, açıkta ise duruma göre değişir. Her ihtimale karşı kışın dışarıda açık havada -2C dereceden fazla soğuğa maruz kalmasın diye dikkat edin.
Bakımı, yetiştirme şartları
Kalanchoe humilis günde en az 5 saat direkt güneş ister. Fakat yaz aylarında öğle saatlerinin tepe güneşinden korumanız iyi olur.
Basit ve fakir toprak ister. 3 ölçü torf toprak + 2 ölçü 2-3mm temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı gibi hem çok süzek hem çabuk kuruyan toprak karışımı yapın.
Sulamayı gelişim zamanlarında (genelde serin, az sıcak aylardır) toprak kupkuru olduğu zamanlarda yapın. Çok sıcak ve çok soğuk dönemlerde ise toprağın kupkuru olmasının üzerinden 10-20 gün daha bekledikten sonra sulayın.
Bitki besini sadece nisan başından haziran ortasına kadar 20 gün ara ile, ve bir de eylül başında ve sonunda olmak üzere verin. Genel amaçlı bitki besini veya kaktüs besini, her defasında üçte bir dozaj vermelisiniz.
Kalanchoe humilis fide üretimi
Yaprak çeliğiyle, dallarını kırıp ayırmayla ve tohumla üretebilirsiniz. Ayrıca boyu çok uzadığı zaman şöyle yapın:
Dibe yakın yerinden kesin. Böylece dipten hızla birkaç yeni dal gelişmeye başlar. Kesip aldığınız uzun dalın en ucunda üç yaprak kalsın. Diğerlerini yok edin (veya yaprak çeliği için kullanın). Sonra 5-6 gün açıkta bekletin. Ve sonra da dalı toprak üzerine yatırın. Dal toprak ile sıkı temas halinde olsun. Durmuyorsa üzerine uygun bir ağırlık koyun (taş parçası veya bir biblo). Hiç sulamayacaksınız. Sadece toprak adam akıllı kupkuru oldukça dala ve toprak yüzeyine yeterince ıslanacak kadar su fısfıslayın. Zamanla dal her yerinden toprağa kök salar ve boydan boya birkaç yerinden dallar uzatmaya başlar. Bunlar çok hızlı gelişir. Yeni dallar yeterince güçlendikten sonra isterseniz tek tek ayırın.