Kalanchoe tomentosa, panda çiçeği

Kalanchoe tomentosa türünün sukelent bitkiler arasında apayrı bir güzelliği vardır. Yapraklar açık grimsi, çok açık tonda zeytuni yeşil ile gümüş rengi arasında bir renktedir. Tüylülüğü yapraklara kadifeden yapılmış gibi görünüm verir.

Crassulaceae familyasının Madagaskar’a özgü türlerinden Kalanchoe tomentosa doğal yaşam alanında granit kayalıklarda boyu 45cm kadar uzayan bir bitkidir. Bahçelerde, balkonlarda iyi bakımla 90cm kadar büyüme potansiyeli var. Fakat kapalı ortamlarda küçük yapılı kalır. Zaten yavaş gelişiyor. Büyüdükçe gövdesi odunsu bir hal alır. Dik duruşludur. Kolay kolay çiçek açmaz ama zaten yaprak güzelliği için yetiştirilir.

Kalanchoe tomentosa, panda çiçeği hoş görünümlü desenli yaprakları görünümü

Kalanchoe tomentosa’nın esas sade türünde yaprak özelliği (üst resimdeki gibi) kalın ve etli olup kısacık tüylerle kaplıdır. 9cm’ye kadar uzun irilikte olabilir. Rengi açık tonda mavimsi gümüşi yeşildir ve kenarlarında kahverengi noktalar olur. Ama kültivarlarında yapraklarının yapısı ve renkliliği farklı farklıdır.

Kış soğuklarına dayanıklılığı fazla değildir. Dondurucu rüzgarları direkt almaması şartıyla en fazla -5C derece soğuğa dayanır. Akdeniz iklimine tam uygun gibi ancak kış yağmurları hariç. Saksıda yetiştirmeli ve kışın sürekli yağmur alacağı bir yerde değil kuru kalacağı bir yerde tutmalısınız. Güneş istiyor. En az günde 4 saat direkt güneş almalıdır. Yazın haziran ortasından temmuz sonuna kadar tam öğle saatlerinin dik güneşinden koruyun. Yani öğle ezanının iki saat öncesi – iki saat sonrası arasındaki güneşten koruyun.

Kalanchoe tomentosa toprağı adamakıllı kurumadıkça sulamayın. 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı veya 3mm iriliğinde dere kumu karışımında yetiştirin. Hızlı gelişim zamanlarında dozajı tavsiye ölçüye göre yarıya düşüreceğiniz bitki besininden her üç sulamada bir verin. Büyük saksı hiç gerekmiyor. Saksının ağır olması önemlidir. Her iki yılda bir toprağını değiştirin.

Çoğaltmaya, üretime gelince tek yapraklarıyla her zaman yen fideler üretirsiniz. Ama en iyi iki zaman ilkbahar ortası ve yaz sonudur. Krasulalar arasında yapraklarıyla üretimi en kolay türlerden biri de Kalanchoe tomentosa’dır. Dallarından (çelik) ile üretüm ise yine sıkıntısızdır. Problem çıkarmaz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.