Katırtırnağı

Katırtırnağı bitkisi Fabaceae (Baklagiller) familyasının Spartium cinsinin tek türüdür. Bilimsel adı: Spartium junceum.

Spartium junceum bitki türü, katır tırnağı

Özellikleri

Akdeniz ikliminin sıcak ve kurak yaz mevsimlerine uyumlu türlerinden katır tırnağının ana vatanı zaten Akdeniz çevresidir. Kısa boylu maki alanlarının tipik bitkilerindendir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde en olmayacak yerlerde bile yaşar. Mesela kumluk yerlerde, taşlı kayalıklı, güneşten cayır cayır yanan arazilerde, erozyona uğramış tepelerde gayet güzel yetişir.

Aşırı sıcak ve kurak iklime uyum sağlamak için yapraklarını küçültmüştür. Yaz sıcakları başladığı zaman yapraklarını döker. Böylece su kaybını en aza indirir. Sonra çiçek açmaya ve yeşil dallarıyla fotosentez yapmaya devam eder. Boyu en elverişsiz yerlerde 1 metre civarında veya biraz daha uzun olur. Daha iyi topraklarda iki metreyi geçer.

Katırtırnağı bitkisi hakkında bilgiler

Katır tırnağı

Bir Akdeniz iklimi bitkisidir ama İstanbul’da Karadeniz kıyılarına yakın yerlerin erozyonlu çorak tepelerinde kendiliğinden çoğalarak gayet güzel yetişiyor. Sarıyer tepelerinde her yerde katırtırnağı bulunur. Yaz aylarında her her sapsarı olur. Bu sebeple o bölgeye Sarıyer demişler. Dolayısıyla Sarıyer Belediyesi’nin sembolü sarı bir katırtırnağı çiçeği olmalıydı. Fakat onun yerine turizm ile ilgili saçma sapan bir amblem yapmışlar (deniz, martı, güneş).. Deniz, güneş dünyanı her yerinde var. Ama Katırtırnağı dünyanın her yerinde yok. Hem en çok Sarıyer’i sevmiş. Buna saygı duymak lazım.

Bahçede yetiştirme

Büyük, geniş, fazlaca güneş alan bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirebilirsiniz. Kokusu belki pek önemli olmasa da hafif, ferah ve hoştur. Kış soğuklarına dayanıklılığı en fazla -20C derecedir. Her yıl çevresini daha da genişleterek daha fazla çiçek açar. Bahçenizde katırtırnağı yetiştirecekseniz en az 1m² alanı sırf ona ayırmanız lazım. Ayrıca aşırı güneş alan teraslarda büyük toprak saksılarda yetiştirebilirsiniz.

Katırtırnağı fidan üretimi

Katır tırnağı çoğaltma tohum ile ve dip sürgünlerini ayırmakla yapılır. Katırtırnağı tohumlarını zımparalarsanız daha iyi su emer ve çimlenme ihtimali daha yüksek olur. Toprağa yarım santimden daha az derine gömün. Tohumlarını ektikten sonra toprak mutlaka direkt güneşle ısınmalı. Çimlenmeye başlaya kadar toprağı sürekli ıslak tutun. Kış sonunda kök sürgünlerini ayırarak da çoğaltabilirsiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Katırtırnağı' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Sevil, İstanbul dedi ki:

    Bitkiyi sizden temin edebilir miyiz? Fiatı ne kadar olacaktır?
    ***
    Hayır benim hiçbir üretim satış işlerim yok. Madem istanbuldasınız, yolunuz Sarıyer’in tepelerine düşerse oradan bir iki fidan söküp alın. Yanınızda toprağı kazacak bir alet olsun.

  2. Başak, İstanbul dedi ki:

    Ben tam da sarıyerde (tarabya) yaşıyorum. bu mevsim bahçedeki saksımıza ekmek için kötü bir zaman mıdır? yaza doğru mu yapmak daha iyi olur?
    ***
    En uygun zamandayız. Tam bugünlerde yapmalısınız. Diğer zamanlar uygun değil.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.