Karyağdı çiçeği, Pilea cadierei

Urticaceae (ısırgangiller) familyasından Pilea cadierei türü. Halk arasında adı İngilizcede Aluminum plant (alüminyum bitkisi), bizde karyağdı çiçeğidir. İngilizcede alüminyumdan başka bir adı da watermelon plant.. Herhalde yapraklarının deseni karpuza benzediği için öyle demişlerdir.

ilea cadierei, karyağdı çiçeği

Özellikleri

Anavatanı Çin’in güneyinde yağmur ormanları bölgesinde 500 – 1,500 metre yükseltilerde sis ormanı özellikli yerlerdir.

Pilea cadierei genelde 40 cm kadar uzar. Uzayan dallar yapraklarını döktükçe dipten keseceksiniz. Yeni dallar çıkarır. Daima dipten sürgünler çıkarır. Bu şekilde yaşayıp gidiyor. Koyu gölgede yeşili çok, deseni silik olur. Kuvvetli aydınlık ve bir parça güneş alan yerde ise yapraklar daha canlı renkli olur.

Az güneşli – yarı gölge yerleri çok sever. Kışın sıfırın altında üç beş derece hafif don olaylarına (-6C dereceye kadar) yaprakları ve duruma göre dalları zarar görerek dayanır.

Güney Ege – Akdeniz kıyı kesimlerinde karyağdı çiçeği Pilea cadierei güzel bir bahçe bitkisidir. Yerine iyice yerleştikten sonra sıkı bir yer örtücü haline gelir. Buralarda 40C derece civarlarında şiddetli sıcak yaz aylarında en keyifli günlerini yaşar. Sadece az güneşli yerlere dikilmiş olmaları ve susuz bırakılmamaları şartıyla. Ayrıca karyağdı çiçeği terrarium, paludarium vb. şeylerin içinde yetişmeye en uygun bitkilerden biridir.

Yetiştirme, bakım, üretim

Karyağdı çiçeği veya bilimsel adıyla Pilea cadierei öyle bir bitkidir ki verdiğiniz emeğin bin katı karşılığını verir. Sırf bu yüzden saygı duyup evlerde yetiştirmek lazım. Kim bilir belki evlere bereket getirir.

Evlerde az güneşli, kuvvetli aydınlık ve havadar pencere yakınlarında tutmanız gerekir. Her türlü toprakta yetişir. İstediğiniz gibi bol bol sulayabilirsiniz. Ancak, hava ne kadar soğuk olursa sulamayı o kadar azaltın. Son derece uyumlu bir bitkidir. Bakımı hakkında pek bir şey söylemeye gerek yok.

Çoğaltılması dallarını kırıp almakla gayet kolaydır. Dalları önce suda bekletin. Suda koyunca susuz kalmış gibi pörsür. Ama birkaç gün sonra dipdiri olur. İşte o zaman kök salmasını hiç beklemeden toprağa dikin. Hemen köklenecektir. Yani suda köklendirmeye gerek yok. Kırıp aldığınız dallarının ilk birkaç gün baygın kalma özelliği var. Sadece bunu atlatıncaya kadar suda bekletmelisiniz.

Örümcek bitler her ev bitkisine olduğu gibi karyağdı çiçeğine de beladır. Sık sık banyoda duşun altında yapraklarını yıkayarak sularsanız bitler zarar vermez. Bu bitki zaten doğası icabı ikide birde ıslatılmayı çok seviyor. Eğer yıkamalara önem vermezseniz örümcek bitler yüzünden yaprakları sağlıklı kalamaz ve çabucak bozulup dökülürler.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'Karyağdı çiçeği, Pilea cadierei' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Büşra, Konya dedi ki:

    Bu bitkinin çiçek açtığını duydum ancak bir yıldır beslememe rağmen hiç çiçek açmadı. Sürekli yeni filizler verip boy atıyor. Boyu 35 cm’yi aştı. Eğer çiçek açıyorsa açması için ne yapmam gerekir?
    ***
    Çiçek açıyor da bir şeye benzemiyor. Önemi yok. Yaprakları için yetiştirilir. Bir şey yapmanız gerekmez. Uzayan dallar ortam şartları uygunsa çiçek açar. Değilse bozulur. Dipten kesersiniz. Zaten dipten çıkan filizlerle kendisini yenileyip durması gibi bir özelliği var.

  2. Yeşim, Gaziantep dedi ki:

    Benim çiçeğimin boyu 40-45 cm boyunda ama sayfadaki fotoğraf kadar yapraklı değil. Yeni yapraklar üstlerde çıkıyor ve alttakilerin kenarları böcek yemiş gibi kahverengi olup kuruyor. Kağıt gibi çıt çıt yapıyor dokununca. Yeterli bakamıyor muyum acaba bilemedim. Yaprağın ortasında kahverengi şekilde kurumuş yerler var. Ne yapmalıyım acaba?
    **
    Toprağını değiştirin. Fazla uzayan dalları dipten kesmelisiniz. Özelliği böyledir. Eskiyen dalları dipten kesmek lazım. Yepyeni sürgünlerle yeni yeni dallar uzatır.

  3. Fatma Kavak dedi ki:

    Benim çiçeği gecen sene ektim. Resimdeki gibi hiç güzel yaprağı yok. Dallı da değil. Yapraklarının uçları hep kararıyor, kuruyor. Tam pencerenin önünde. Güneş alıyor.
    ***
    Güneşe ve sıcağa uyum sağlayabiliyor (yıllardır yetiştiririm). Ama güneş ışınlarının yaprakları fazlaca ısıtması iyi olmaz. Ayrıca hava akımlarına, esintilere büyük ihtiyaç duyar. Sizinkinde esas problemin toprağıyla ilgili olduğunu sanıyorum. Muhtemelen herkesin yaptığı sulama hatasını siz de yapıyorsunuz. Toprak artık zehir küpü olmuştur. Acilen toprağı değiştirmenizi tavsiye ederim. Şu sayfayı okumalısınız: Yaygın ve öldürücü sulama hatası


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.