Magnolia × soulangeana

İlkbahar başında pembe çiçekler açar. Hem küçük ağaç şeklinde tutmak mümkündür hem de doğru budamalarla koca ağaç olur.

Magnolia × soulangeana, daha çok saray manolyası ve pembe lale ağacı adlarıyla bilinir. Magnoliaceae (manolyagiller) familyasından Magnolia denudata ile Magnolia liliiflora türlerinden bir hibrittir. 19. yy başlarında Fransa’da melezleme çalışmalarıyla elde edilmiş ve daha sonra çiçek renk ve irilikleri farklı olan pekçok kültivarları türetilmiştir. Mor çiçekli manolya, Japon manolyası ve lale ağacı gibi isimleri de var.

Mor çiçekli Magnolia x soulangeana

Magnolia × soulangeana

Özellikleri

Kışın yapraklarını döker. Kış sonunda tomurcuk verir ve hiç yapraksız olarak çiçek açar. Parlak ve koyu yeşil olan yapraklar sonra gelişir. Boyu 9 metre kadar uzar. Fakat gelişimi o kadar yavaştır ki uzun yıllar boyunca küçük, derli toplu, çok dallı bir ağaç halinde kalır. Ayrıca küçük tutmak kolayca mümkündür.

Rüzgarlara dayanıklılığı, alkalinli topraklara uyumluluğu yetiştirilmesinde ve bakımında kolaylıklar sağlar (1).

Çiçek açması

Magnolia × soulangeana hava şartlarına göre kış sonuna doğru ya da ilkbahar başında çiçek açar. Mart ayında ve nisan başında don olayı riski taşıyan yerlerde kuzey rüzgarlarını alan yerlere dikilmemeleri tavsiye edilir. Sebep kış sonunda erkenden uyanmaması içindir. Çünkü eğer çiçek tomurcukları zamanından önce uyanırsa ve sonra dondurucu soğuk olursa tomurcukları yanar, çiçek açmaz.

İklim uyumu

Kış soğuklarına dayanıklılığı -35C dereceye kadardır (2). Şiddetli yaz sıcaklarını sevmediğinden dolayı sıcak memleketlerde hayatta kalması pek mümkün değildir. İstanbul’da bile kuzey ve doğu cephelerde yetiştirmeniz gerekiyor.

Bakımı ve üretimi

Ara sıra sulamaktan başka bir bakım istemez. Küçük boyda tutacaksanız her yıl ilkbaharda çiçekleri solduktan hemen sonra istediğiniz şekilde budayın. Kocaman ağaç gibi büyümesini istiyorsanız sonbaharda budama yapın. Bu budamada en alt dallarını düzgünce keserek budayın. Tepede daima en az 5-6 tane ana ve yan dallar olmalıdır ki gelişimi, güç kazanması yavaş olmasın. Her yıl bu şekilde devam edin. Ana gövde boyu istediğiniz kadar olunca alt dal budamasını bırakırsınız.

Magnolia × soulangeana fidan üretimi için olgun dal çeliği yöntemini uygulayın. Veya tohumdan yetişmiş manolya fidanlarının üzerini aşılayın. Tohumla fidan yetiştirmek için tohumları sonbahar ile kış ortası arasında ekmelisiniz. Çünkü tohumlarının ilkbaharda çimlenmeleri için önceden kış üşümesine maruz kalmaları gerekiyor.

Kaynaklar

1- Magnolia × soulangeana – Wikipedia
2- Saucer Magnolia, Tulip Tree – Dave’s Garden

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.