Malva trimestris

Malvaceae (Ebegümecigiller) familyasından, Malva trimestris ebegümeci cinsinin iri çiçekli bir türüdür. Pamuk çiçeği adıyla tohumlarını satar ve bilimsel ad olarak eski Lavatera trimestris adını kullanırlar. Bizde pamuk çiçeği, İngilizcede rose mallow derler. Rose mallow gül ebegümeci veya gül pembesi çiçekli ebegümeci anlamına gelir.

Malva trimestris, pamuk çiçeği lavatera bahçe süs bitkisi

Malva trimestris, pamuk çiçeği Lavatera – Fotoğraf: istockphoto.com

Zehirli veya toksik etkisi yok. Birkaç ay ömürlüdür. Süs bitkisi olarak kullanımı Akdeniz ikliminde baharlıktır. Tohumlarını sonbaharda ekmelisiniz ki ilkbahar boyunca 3 ay çiçek açsın. Diğer yerlerde tohumlarını ilkbahar başında ekmelisiniz. Ne zaman çiçek açacak kadar gelişirse o zamandan itibaren 3 ay boyunca çiçek açacaktır. Sonra ölürler. Zaten bilimsel adındaki trimestris üç aylık anlamına geliyor.

Malva trimestris veya pamuk çiçeği Lavatera Akdeniz çevresine özgü, doğanın yabani bitkilerindendir. Buna çok benzeyen bir tür daha var. Didim’de yaygın olarak boş arazilerde kendiliğinden gelişir. Sanıyorum bunlar ayrı türler değil, biri diğerinin bir varyetesi veya bir alt türüdür. Ama farklı türler diye sınıflamışlar. Aralarında yaprak şeklinde ve çiçek şeklinde çok önemsiz küçük farklar var. Diğer gelişim, çiçeklenme dönemi vesaire her şey aynıdır. Malva trimestris’in çiçeklerindeki pembe taç yapraklar biraz daha muntazam görünümlüdür.

Esas türün gelişimi dik olarak yukarı doğrudur. Boyu yetiştiği yerin şartlarına göre 35cm ile 1m arasında değişir ve pembe çiçekler açar. Yeni kültivarlarının beyaz, pembe, lavanta rengi ve koyu pembe çiçek açan çeşitleri var. Bunlar daha fazla sayıda çiçeklerle bezenir ve farklı tarzlarda gelişim özellikleri olabilir. Mesela yukarı dik, yere yatay, yerde sürünücü, saksıda sarkıcı gibi.

Malva trimestris esas tür ve kültivarları tıpkı arsız yabani otlar gibi kolayca yetişirler. Kısa ömürlü olduklarından sadece tohumlarından yetiştirilir. Fidelerinde yer şaşırtması iyi olmaz. Tohumları esas yetişecekleri yere direkt ekmeniz lazım. Tohumlarını Akdeniz ikliminde ve Marmara ile Karadenizin deniz seviyesi düşük rakım yerlerinde mutlaka sonbaharda ekin. Diğer yerlerde ilkbaharın en ilk günlerinde ekmelisiniz (mart sonunda, nisan başında gibi). Daha sıcak günlere gecikirseniz tohumların çimlenmeme ihtimali var.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Malva trimestris' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Megus, İzmir dedi ki:

    Geçen hafta ekimini yaptım. Şu an filizlendiler. Yazınızdan okudugum kadarıyla zamanlamam yanlış olmuş sanırım.
    ***
    Tohumlar çimlendiyse iyi. Nisana ani bir hızlanma gösterip tomurcuklanırlar. Bahçemde bunun yakın akrabası iki tür yıllardır kendi kendilerine kış aylarında tohumdan ortaya çıkıp ilkbaharda uzun bir süreliğine çiçek açıyorlar. Yaz başında ortadan kaybolurlar. Didim’de yaşam döngüleri bu şekilde.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.