Curio repens

Herkesin büyük hevesle elde etmek istediği sukulent bitkilerden biri de Curio repens türüdür. Yakın bir geçmişe kadar adı Senecio serpens idi ve bu bu adla tanıyorduk. Asteraceae (Papatyagiller) familyasının Senecioneae grubundandır.

Ana vatanı Güney Afrika’da Cape bölgesinin batısıdır. Dolayısıyla Akdeniz iklimi uyumlusudur. Doğada kum taşı kayalıklarının oyuklarına kök salmış halde yaşarlar.

Curio repens, eski adıyla Senecio serpens sukulent bitki

Curio repens – Fotoğraf: Wikipedia

Özellikleri

Curio repens uzun ömürlü, mini çalı tarzında gelişir. Dalları fazla uzamaz. Toprak yüzeyinde yere yatık dallarından toprağa kök salar. Bu sayede gücünü arttırır ve yeni yan dallarla yerini genişletir. Dalların yerden yüksekliği en fazla 20cm’dir (genelde 15cm’den kısadırlar). Ucu sivri kalınca yapraklarının uzunluğu 5cm kadar, kalınlığı ise 6-7mm’dir. dik yukarı yönelik yapraklarında dipten en ucuna kadar incecik çizgi gibi görünen epidermal pencereler bulunur. Fakat üzerlerini kaplayan mumumsu mavi tabaka yüzünden bu pek belli olmaz. O tabakayı giderirseniz yaprağın çağla yeşili gerçek rengini ve epidermal pencere çizgilerini görebilirsiniz.

Çiçek açma zamanı yaz ortası ile sonbahar başı arasıdır. Çok sayıda mini çiçekler bir arada ponpon şeklindedir. Her bir çiçekten dışarı uzayan dişi ve erkek organlarıyla bu mini çiçek topları Covid19 virüslerinin temsili resimlerini hatırlatır.

Aynı cinsten Curio talinoides türü ile birbirlerine benzerler. Öyle ki haklarında bilgi verenler genellikle iki tür farkını bilmeden yanlış resim kullanırlar. Her isinin de biraz farklı çeşitlerinin olması türleri ayırt etmeyi zorlaştırır. İkisi arasında bir hibrit olan Curio ‘Trident Blue’ mızrak ucu benzeri, çıkıntılı ilginç yapraklara sahiptir ve rengi bu iki türe göre maviye daha yakındır.

Kullanım

İklimi uygun yerlerde Curio repens iyi bir yer örtücüdür. Sıkça dallanarak toprak yüzeyini iyice kaplar ve zemine mavimsi bir renk kazandırır. Saksılarda da yine sık dallı güzel bir sukulent bitkidir.

Soğuğa dayanıklılık

Kışın -4C dereceye kadar soğuğa dayanır. Ayrıca yazın kuraklığa, aylarca susuz kalmaya iyi dayanır. Akdeniz iklime uyumluluğu tamdır.

Toksik etkisi

Ev hayvanlarına ve çocuklara tehlikelidir. Yememeli, ısırmamalılar. Dikkatli olun.

Bakımı

Güneşli ve yarı güneşli yerlerde yetiştirmelisiniz. Yarı güneşli yerde daha iyi serpilir. Ancak gölge yerlere uymaz. İnce, çirkin dallarıyla sağlıksız gelişimler gösterir. Yetiştirme ve bakım açısından oldukça dayanıklı, uyumlu, hassaslıkları olmayan bir bitkidir.

Curio repens kumlu ve fakir toprakları sever. Gerçi bahçelerde toprak seçmiyor. Ama eğer saksıda yetiştirecekseniz 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü dere kumu karışımı yapın. Sulamalarda sıkıntı yok. Yani ara sıra, aklınıza geldikçe sulayın. Bitki besini sadece saksıda yetişenlere gerekir. Kaktüs-sukulent bitki besininden, ayda bir defa, dozajını iki üç misli düşük ayarlayarak verin.

Dalları fazla uzar ve karışırlarsa budayabilirsiniz. Mesela dibe yakın yerlerinden keserek budayın. Hızlıca taze yeni dallar geliştirir. Budama zamanı kış sonu ya da yaz sonunda doğru olması gerekir. Çünkü serin aylarda hızlı gelişiyor.

Üretim

Curio repens iki şekilde gayet kolayca çoğaltılır. Köklü dallarını ayırın. Veya dallarını kırıp ayrı yerde köklendirin. Hiç sorun çıkmadan tutarlar.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: