Meyveler niçin renkli olur?

Meyvelerin renklenmesinin sırrı, ayrıca yenilmemesi gereken meyveler konusu..

Meyvelerin renkli olmalarına dair açıklamalı bilgiler

Bitkilerin üstünde renkli meyveler olgunlaşana kadar yeşil kalıp sonra türe göre gereken renge sahip olurlar. Olgun meyveleri en çok kırmızı, mor, turuncu, sarı ve morumsu tonlarda renkli görürüz. Meyvelerin dış kabuğundaki tam renklenme aynı zamanda içerideki çekirdeklerin olgunlaşmasının tamamlanmasıyla aynı zamana denk gelir.

Bazı bitkilerin meyveleri olgunlaştıklarında yeşil kalsalar bile çatlayıp yarılırlar ve içeriden çarpıcı renk görünür. Ya da cezbedici kokular çevreye yayarlar.

Peki ne gerek var renklenmeye, hoş koku yaymaya?

Bitkiler renkli meyveler ile hayvanlara lisan-ı hal ile “gel meyvelerimi ye” diyorlar. Bu bilim adamlarının açıklaması, halk hikâyesi değil. Böylelikle bitkiler tohumlarını hayvanlar sayesinde uzak yerlere yayarlar. Eğer meyveler renkli olmasa, kokulu olmasa hayvanların fark etmeleri pek mümkün olmazdı.

Tohumların olgunlaşmasıyla birlikte meyvelere renk geliyor, koku geliyor, lezzet geliyor. O zaman hayvanlar görüyor ve yiyorlar. Biz insanlarsa biliyoruz ki meyvelerin en lezzetli hali renklerini aldıktan sonradır. O zaman toplar yeriz.

Ham meyve yemeyin

Birçok meyveler olgunlaşmadan önce toksik etkili ya da zehirli olur. Sağlığa zararlı maddeler içerirler. Ama olgunlaşınca artık güvenlidirler. Hamken zehirli olmalarının sebebi bitkilerin savunma mekanizmasıyla ilgili. Yani “benden uzak durun,, meyvelerime dokunmayın çünkü tohumlarım henüz olgunlaşmadı” demek istiyorlar.

Her meyve yenmez

Her olgun ve hoş renkli meyve insanlar için değildir. Buna dikkat edelim. Yenilebilir mi bilmiyorsanız sakın tadına bile bakmayın. Kıbrıs Rum kesiminde bir kadın geçtiğimiz yıllarda Peru zakkumu adlı bir süs ağacının güzel görünen meyvesini yemek istemiş. Isırmış, tadı o kadar kötüymüş ki yiyememiş. Bir parçasının, belki de sadece suyunun mideye gitmesi kadının zehirlenip ölmesine yetmiş.

Onun için, yenilir mi yenilmez mi bilmediğiniz meyvelerin tadına bile bakmayın diyorum. Başka hayvanlar yiyebilir. Onlara bir şey olmaz. Onların bünyelerinde bizde olmayan enzimler vardır ve böylece o meyveleri yeyince zehirlenmezler ama biz zehirleniriz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani, Üretim / Çoğaltma

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.