Mimoza ağacı

Kış sonuna doğru ya da ilkbaharın başında mimoza dalları sarı çiçeklerle dolar. Sarı çiçekli mimoza dallarının yol kenarlarında satılması geleneksel bir hal almıştır. Aslında belli bir tür değil, birkaç farklı türe ve onların tüm çeşitlerine mimoza deniyor.

Mimoza ağaçları Fabaceae (baklagiller) familyasının Acacia cinsi grubundandır. Aynı familyadan Mimosa cinsi gerçekte ayrıdır. Fakat Avrupa’da ve Türkiye’de halk arasında onlara değil Acaia türlerine yanlışlıkla mimoza denir. Aşağıda üç türünü anlattım.

Acacia dealbata

Mimoza (Acacia dealbata bitki türü)

Mimoza adı bu türle meşhur olmuştur ve mimoza denince ilk akla gelen türdür. Yaprakları çok parçalıdır. Çiçek açma zamanı kışın nasıl geçtiğine göre ve bu türün çeşidine göre kış sonuna doğru, ilkbahar başı ve ilkbaharın ortasıdır. Kış soğuklarına fazla dayanıklılıkları yoktur. kuzeyli rüzgarları almayan cephelerde en fazla -7C derece soğuğa dayanır. Alkalinli toprakları sevmez. Asitli ya da nötr toprakta yetiştirmelisiniz (pH 5.6 – 7.5 arası).

Acacia retinodes, İzmir mimozası

İzmir mimozası, Acacia retinodes türü hakkında

Yaprakları tek parçalı, incecik uzun olur. Yaprak rengi düz yeşildir. Çiçek açma zamanı yaz ayları ve sonbahar. Kış soğuklarına dayanıklılığı genelde -4C derece olup kısa süreli -7C, -10C derecelere kadar dayanır. Hafif asitli, nötr ve alkalinli topraklarda yetişebilir.

Acacia saligna (Acacia cyanophylla) – Kıbrıs mimozası

Kıbrıs mimozası, Acacia saligna türü

Yaprakları İzmir mimozasının yapraklarına çok benzer. Aradaki fark, Kıbrıs mimozasının yaprakları biraz daha büyük ve renginin karanfil ve zeytin yaprağı rengine yakın tonda olmasıdır. Bir özelliği de dallarının salkım soğüt dalları gibi çevreye sarkıcı gelişmesidir. Çok hızlı büyür. Çiçek açma zamanı kış sonu ve bahar başıdır. Kış soğuklarına bu biraz daha dayanıklıdır (-10C derece). Nötre ve civarı (hafif asitli, hafif alkalinli) topraklarda daha iyi gelişir. Fazla asitli veya fazla alkalinli toprakları sevmez. Deniz kenarlarının tuzlu topraklarına uyumludur. Çevreye dağılan tohumları kendiliğinden çimlenir ve yaz boyu tamamıyla susuz kalmayan yerlerde istilacı özellik gösterirler. Yaz boyunca hiç yağmur yağmayan Akneniz ikliminde bütün yaz gelişime devam ederler.

Yukarıdaki türlere çok benzeyen, mimoza denen birkaç Acacia türü daha var. Yaz yaz bitmez. Bir de bunların hibritleri, kültivarları vesaire.. En meşhur üçünü ele aldım.

Mimoza yetiştirme, bakımları

Mimozalar sıcağa ve susuzluğa dayanıklı, hemen hiç bakım istemeyen ağaçlardır. Sadece bir yere diktikten sonra ilk iki yıl yaz boyunca susuz bırakmamalısınız.

Çoğaltılmaları

İlkbaharda – yaza doğru havalar ısındığı zaman tohumlar kolayca çimlenir. Tohumları bir gün boyunca sıcak suda bekletip sonra ekin. Ayrıca yetişkin ağaçlarda kökten gelişmiş sürgünleri (piçleri) kış sonunda ayırarak da çoğaltabilirsiniz. Bunların köklenmesi tutması ihtimali yüksektir. Dip kısım ne kadar kuvvetli ise: mesela dip kısmı biraz eğik ve kalın bir köke benziyorsa tutması kesindir diyebiliriz.

Budama

Genç fidanları nasıl şekil almasını istiyorsanız öyle budayabilirsiniz. Çiçek açacak erginlikteki mimoza ağaçlarını ise yaz başında, sonraki yıl nasıl çiçeklenmesini istiyorsanız o şekilde budamalısınız. Veya hiç budamayın. Nasıl istiyorlarsa öyle gelişsinler.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Ağaçlar

Etiketler: |

'Mimoza ağacı' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Deniz, Sakarya dedi ki:

    Tohumları kaç derece sıcak suda bekletmeliyim? Tohumun çimlenmesi için özel bir toprak gerekli mi?
    ***
    Ilık sıcak arası ama aslında gerekmez gerekmez. Normal suda iki gün (48 saat kadar) bekletmeniz yeter. Toprağı hafifçe tırnağınızla kazıyıp tohumları yerleştirin ve üzerlerini belli belirsiz çok hafifçe toprakla örtün ve yavaşça su dökerek sulayın. Toprak üst yüzeyi hiç kurumazsa tohumlar çok çabuk çimlenir. Bunun için ya gözünüz sürekli üzerinde olacak, her gün sabah akşam sulayacaksınız ya da en kolayı üzerlerine naylon gerip hava almayacak şekilde örtün. Böylece tohumlar çimlenene kadar sulamak gerekmeyecek. Tohumlar çimlenince naylonu kaldırın. Mimoza tohumlarını çimlendirmek için özel bir toprak gerekmiyor. Gübresiz olması önemli. Gübreli toprak hassas kökleri yakıp öldürebilir.

  2. Bekir, Sakarya dedi ki:

    Tohumları bugünlerde ekeceğiz. Havalar ısınmaya başladı. Tohumları ekeceğimiz alan ne kadar güneş almalı? Tüm gün mü, birkaç saat mi?
    ***
    Fark etmez. Tam gölge olmaması yeterli.

  3. Defne, İzmit dedi ki:

    Bahçemde sadece doğu tarafı boş. Bütün gün olmasa da öğlen ve ikindi güneşi alıyor. Etrafı üçer metre mesafe kadar evlerle çevrili. Kışın esinti oluyor ama. Bu cephe uygun mudur mimoza ekimi için?
    ***
    Evet uygun.

  4. Gizem, Sakarya dedi ki:

    İki yıl önce diktiğim mimoza geçtiğimiz baharı çiçeklenmeden geçirdi. Önümüzdeki baharda çiçeklenmesi için özel bir şey yapmam gerekir mi? Bunun belli bir zamanı mı var?
    ***
    Yeni dikilen fidanlarda aynı dediğiniz gibi olması yaygındır. Bir şey yapmanız gerekmez. Ayrıntılı bilgi: Saksıda meyveli, bahçeye dikince meyve vermiyor

  5. Mehmet Yüreğitemiz dedi ki:

    Ben bu çiçek ile yeni tanıştım. Bugün çiçek açmış ama belli belirsiz. Şimdi havalar serinledi. Bir zararı olur mu acaba?
    ***
    Siz onun burada anlatılan türlerden olduğuna emin misiniz? Ağaç şeklinde bitkilerdir. Küçük bitkilerden değil. Kış sonunda ya da ilkbahar içinde çiçek açarlar.

  6. Mimoza S. -Kartal dedi ki:

    Mimoza bitkisi almak istiyorum. Önereceğiniz herhangi bir tür var mı? Güneş alan ve soğuk gelmeyecek bir şekilde bir ortam yaratabilirim. Eğer fidesini bulursam ne zaman ekmeliyim?
    ***
    Bunlar ağaç türleri. Ev çiçeği değil. Fidesi olmaz.

  7. Sibel, İstanbul dedi ki:

    Komşum bilek kalınlığında mimozayi kesmiş. 2,5 metre uzun. Bu şekilde toprağa diksem tutar mı?
    ***
    Tutmaz. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi çatal dallardan dip kısmı T şekilde parçalar hazırlayıp dikin. Belki bu şekilde tutabilirler. Bu usul aslında kış sonunda başlatılmalıdır. bahçeye değil saksıya dikerseniz sürekli dışarıda açık havada tutun ve kış boyuca susuz bırakmayın.
    olgun dal çeliği

  8. Burçin, İstanbul dedi ki:

    30cm çaplı bir saksıda yaklaşık 1.5m boyunda bir mimoza aldık. Güney cephe balkonda bu şekilde saksıda yetiştirme şansımız olabilir mi? Olabiliyorsa bakım ile ilgili biraz bilgi alabilirsem çok sevinirim. Yoksa toprağa mı dikmeliyiz hemen?
    ***
    Bahçeniz varsa hemen şimdi bahçeye dikmek en iyisi olur. Balkonlarda teraslarda koskocaman saksı gerekir. Hem uğraşması zor hem binanın ağırlığını arttırıcı şeyler riskli. Saksıda bakımı da zor her şeyi zor. Bitlenmeleriyle başa çıkamazsınız. Döküntüsü pisliği de cabası. Bahçede sadece ilk yıl sonbahara kadar ara sıra sulayın. İlk yılı atlatınca artık ne bir sulama ne de gübre hiçbir şey istemez.

  9. İstanbul dedi ki:

    Geçen yıl bahçeye 1.5m boyunda mimoza fidanı ektik. Sonbahar sonu yaprakları önce sarardı. Sonra kahverengi olup döküldü. Geçtiğimiz ay ciddi kar yağdı. acaba bu yıl yeniden canlanır mı yoksa kurumuş mudur?
    ***
    Kışın o şekilde yaprak dökmesi türüne göre normaldir sayılabilir. Ama kurumuş da olabilir. Bekleyip göreceksiniz. Bu haftalarda dallarında filiz gözlerinde far edilir bir şişkinlik başlaması lazım.

  10. Kader A. -Düzce dedi ki:

    Ben de mimoza aldım. Fakat Düzce’nin iklimine uygun mudur bilemiyorum. Yaklaşık 1.5 metre boyunda. Biraz daha büyüyünce mi alsam bahçeye?
    ***
    Mimoza farklı birkaç türe deniyor. Ortak özellikleri çiçeklerinin çok benzer olmasıdır. Türe göre kış soğuklarına dayanıklılık değişir. Yukarıda üç türü hakkında bilgi var. Bahçeye dikecekseniz hiç bekletmeyin. Hemen şimdi bahçeye dikmeniz lazım. Şu anda bulunduğu toprağını hiçbir şekilde dağıtmadan, köklerinin o topraktan açığa çıkmamasını sağlayarak bahçeye dikin. Saksıdan çıkarmadan önce iyice sulayın. Birkaç saat sonra saksısından çıkarın. Bu sayede ıslak toprak dağılmaz ve kökler açığa çıkmaz.

  11. Dima, Düzce dedi ki:

    Bahçemde bir mimoza ağacı olmasını çok istiyorum. Bu kış ısı -10C dereceye kadar düştüğü oldu. Acaba dona dayanıklı türünden satın alıp kışın biraz korursam çiçeklenir mi? Ve bunu kaç sene devam ettirmem gerekir?
    ***
    Kıbrıs mimozası daha uygun gibi. Çok hızlı büyür. Sadece ilk kış hasırla sarın. Zaten küçük bir fidan iki yılda koca ağaç okuyor. Fakat maalesef Düzce’de denizden uzaklaştıkça kış soğukları mimozalara hiç uygun olmayacak kadar fazla ağırdır. Bu kış -10C derece olması genel bir ölçü olamaz. Her yıl farklı olur. -15C dolaylarında olması genel anlamda yani birkaç yılın genellemesi gibi düşününce bazı yıllar mutlaka olur gibi görünüyor. https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?k=A&m=DUZCE

  12. Defne, İzmit dedi ki:

    Bu sonbaharda aldığım mimoza kışı geldiği saksısında korunaklı bir yerde geçirdi. Ama bahar başında rüzgarlarda yapraklarını döktü. Mayıs başı gibi toprağa ektim ama sanki üst kısımdan kuruyor gibi. Renk değişikliği ve yumuşama var. Susuz bırakmıyorum. Yağmur da yağıyor ama anlamadım. Kurur mu acaba? Ne yapayım?
    ***
    Nisan başında daha iyi olurdu. Biraz fazla geç kalmışsınız. Bir de köklerini saksısındaki topraktan arındırdıysanız bunun çok fena etkisi olur. Artık bekleyip göreceksiniz. Kökler toprağa tutunmayı başarırsa filizlenip yeni yapraklar çıkarır.

  13. Nuran dedi ki:

    Bahçemde, balkonuma 2-3m. mesafede mimoza ağacım var. Kökleri geniş bir alana yayılmış olmalı ki çevresindeki toprağı çapalarken güçlü ķökler işimi zorlaştırıyor. Korkum bu köklerin evimin temeline, yakınındaki rögara zarar vermesi. Ağacı kesmek istemiyorum. Budama nasıl yaparsam köklerin yayılmasını önleyebilir?
    ***
    Ağacı budamak bir şey değiştirmez. Evinize en yakın yeri kazarak oradaki kökleri kesin. Bunun ağaca zararı olmaz.

  14. Dilek Barış dedi ki:

    Ufak mimoza ağacı almıştım. Bir aydır yaprakları sararmaya başladı. Üstten de kurumu belirtileri veriyor. Ne yapabilirim?
    ***
    Nasıl şartlarda tutuyorsunuz, saksıda mı bahçeye mi ekili hiçbir ayrıntı bilgi yok. Probmemin ne olduğunu bu şekilde anlamak mümkün değil. Tahminimce aldığınız mini saksısında devam ediyor. Belki ev içinde veya kapalı balkonda tutuyorsanız bu da yanlış.

  15. İlkan, Ankara dedi ki:

    İzmir mimozası çimlendirenler için yaprakları küçükken küstüme benzer büyüyünce söğüte benzer yaprak açmaya başlar resimdeki gibi: https://resmim.net/cdn/2022/08/05/rIYOj.jpg
    ***
    Bu galiba Kıbrıs mimozası. Didim’de sadece bunlardan var. Boş arazilerde bir çimlenirlerse artık hayata tutunuyor, 4 yılda kocaman ağaç oluyorlar. İlk üç yılı atlatanlar yazın kupkuru toprakta birkaç ay geçirse bile gelişimlerine devam ediyor. Mucizevi özelliklere sahip bir bitki.

  16. Hatice, Üsküdar dedi ki:

    Merhaba Yeni mimoza aldım. Boyu 2 metre ve üzerinde tomurcuklar var. Bahçemde nereye ve ne zaman dikmeliyim?
    ***
    Şimdiki soğuk günleri atlattıktan sonra en fazla güneş alan yer neresi ise oraya dikmelisiniz. Veya sürpriz olası şiddetli soğuklar tehlikesine karşı, isterseniz mart sonuna kadar bekleyin. Bu sırada evde değil çok havadar ve ışıklı ama dışarısı kadar soğuk olmayan bir yerde tutsanız iyi olur.

  17. Can Ş. -Bursa dedi ki:

    3 yıllık mimozam var. Henüz açmadı ama çok gelişti. Başka bir yere nakletmek istiyorum. Tutar mı? Eğer sorun olmaz derseniz bunu ne zaman ve nasıl yapmalıyım?
    ***
    Eğer bahçeye dikili ise: ilkbaharı beklemeden acilen şimdi yapmanız lazım. Sökerken fazla derinlere giden kökleri çıkarmakla uğraşmak gerekmez. Fazla uzamış kalın kökler varsa, onları en azından 35cm’den kısa kalmayacak şekilde kısaltın. Böylece yerinden daha kolay sökersiniz.
    Eğer saksıda ise: Köklerini toprağından hiç dağıtmadan saksıdan çıkarabilecekseniz her zaman uygundur. Toprağıyla kalıp gibi çıkarın ve o şekilde istediğiniz yere ekin.

  18. Hatice D. -Üsküdar dedi ki:

    Bahçemde en güneşli olan yerler aynı zamanda rüzgarı da en çok alan bölgeler. Boğaza yakınım. sabah güneşi alan ama aydınlık bir yere diksem uygun mudur?
    ***
    Sabah saatlerinde yeterince güneş alıyorsa uygundur. Ayrıca fazla güneşli ve rüzgarlı yerde olmasında da bir sakınca yok. Belki daha iyi bile olabilir. Yani öyle yerlerde en azından ağaçlarda sürpriz hastalıklanmalar olmaz. Ve İstanbul iklim şartları mimozalar için tam uygundur. Kuytu yerleri tercih etmeniz gerekiyor.

  19. Ferhat Uslu dedi ki:

    İstanbul Maltepe sahilde bahçemizde büyük bir mimoza ağacı bulunmakta. Geçen yıl sonbaharda yan komşularımız mimoza ağacının üç tane büyük dallarını ağacın gövdesinden kestiler. Bu şubat ve mart ayında mimoza ağacı hiç çiçek açmadı. önce neden olduğunu anlamadık. Sonra mimoza ağaçlarının çok narin ve nazik ağaçlar olduğunu ve küsebileceklerini öğrendik. Benim merak ettiğim mimoza ağacımız kurudu mu? Çünkü diğer dalları da çok sertleşti. Ağacımızın kurumaması için almamız gereken önlemler var mı? Çok büyük bir ağaç.
    ***
    Kurudu mu kurumadı mı ben buradan bilemem ama sizin bir bakışta anlamanız lazım. Yani üzerinde şu anda hiç yaprak yoksa kurumuş, ölüp gitmiş demektir. Eğer ölmediyse, çiçek açmaması muhtemelen çiçek açacak olan tüm dallarını kesmelerinden kaynaklanmıştır. Şimdi yeni dallar geliştiriyorsa gelecek ilkbaharda çiçek açacaktır. Tabi onları da kesmezlerse.

  20. Güneş, Manisa dedi ki:

    3 yıl önce güneybatıya bakan arka bahçeme diktiğim izmir mimozası fidanım çok güzel tutup büyürken bu yıl yapraklar sarardı lekelendi ve büyüme durdu. Ne yapmalıyım?
    ***
    Buna ne sebep olmuştur bilemem. Birbirinden çok farklı etkenler aynı şekilde zarar verebiliyor çünkü. Ne yapacağınıza dair bir fikrim yok. İyice inceleyin bakın belki yoğun bir yaprak biti problemi varsa ilaçlamanız lazım.

  21. Meltem, Şile dedi ki:

    Üç yaşında alarak bahçeye diktiğim mimozamın yerini değiştirmek istiyorum. Şu anda yaklaşık 4 metre boyunda ve 2 metre yaygınlıkta epey büyük bir ağaç. Bu değişimi ne zaman ve nelere dikkat ederek yapmalıyım? Büyük olduğu için tutmaz diye endişeleniyorum. Tutmama riski yüksek ise yer değiştirmeyeceğim. Bir de martta bahçeye geçirmiştim, kışı orada geçirdi. yaprak uçları biraz yandı ve çiçek açmadı. Bulunduğu yer ona soğuk geliyor sanırım. Değiştirmek isteme sebebim daha korunaklı bir yere taşımak.
    ***
    Kasımdan şubat sonuna kadarki dönemde yaparsanız daha iyi olur. Eğer ilk diktiğiniz zamana göre birkaç yıl geçtiyse kökleri oraya iyice yerleşmiştir. Sökerken bir hayli yaralamak, kısaltmak zorundasınız. Yapacak pek bir şey yok. Tüm kökleriyle birlikte sökemezsiniz. her yönden ve en alttan kökleri 30cm’den fazla kısaltmamaya çalışın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.