Mor telgraf çiçeği, Tradescantia pallida

Commelinaceae (Telgrafçiçeğigiller) familyasının Tradescantia pallida türüne mor telgraf çiçeği diyoruz. İngilizcede yaygın adları Purple Heart ve Purple Queen (mor kalp, mor kraliçe).. Ana vatanı Meksika’nın doğusu, Meksika körfezi kıyı kesimleridir.

Tradescantia pallida bitki türü, mor telgraf çiçeği

Özellikleri

Hafifçe tüylü yaprakları mor renkte, 1,5-2cm geniş ve 8-12cm kadar uzunlukta olur. Dallar çok gevrektir. Kolayca kırılır. Fazla uzamazlar ama çiçek açıp uzaması biten dallar herhangi yerlerinden yan dallar uzatır. Böylece zigzaglı gibi uzamalar 1m kadar devam eder. Dallar toprağa değdiği yerlerden kök salarak toprağa bağlanırlar.

Çiçekleri pembeye yakın güzel bir mor renktedir. Çiçek açma zamanı yoktur. Dallar birkaç yapraklı uzadıktan sonra uçlarından çiçek açar. Ancak koyu gölgede çiçek açmayabilir.

İklim uyumu

Kışın -12C dereceye kadar olan soğuklara tüm toprak dışı kısımlarını kaybederek dayanır. İlkbaharda tekrar güçlüce yeni dallar uzatır. Akdeniz iklimine tam uyumludur. Şiddetli güneşe ve susuzluğa iyi dayanır.

Kullanım

Bahçelerde yer örtücü olarak, balkonlarda sarkan balkon çiçekleriyle karışık aranjman olarak veya salonlarda yüksek bir sehpada sarkıcı olarak çok güzel yetişir. Güneşi çok seviyor ama gölgede de olur. Eğer yazın kuvvetli gelişme döneminde hiç güneş almazsa yaprak rengi yeşile dönebilir (özellikle koyu gölge yerlerde).

Mor telgraf çiçeği

Mor telgraf çiçeği, Tradescantia pallida

Yetiştirme, bakım

Bahçeye dikince toprak seçmez. Her türlü toprakta arsızca gelişir. Ancak saksılarda toprağına dikkat etmek gerekir. Toprak biraz olsun süzek ve biraz havadar olmalıdır. Sulamaları toprak iyice kurudukça bol su dökerek yapın. Bitki besini genelde istemiyor.

Üretim

Diğer telgraf çiçeği türleri gibi mor telgraf çiçeğini de dallarını koparıp doğrudan toprağa ekerek kolayca çoğaltabilirsiniz. Köklendirmek için, çürüme riskine karşı kumlu toprak kullanmak iyi olur. İsterseniz önce suda köklendirebilirsiniz. Böylesi daha garantilidir. Ama kökler belirir belirmez acilen toprağa dikin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | | | |

'Mor telgraf çiçeği, Tradescantia pallida' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Hilal, Tokat dedi ki:

    Telgraf cicegi icin evde bakılması ugursuzluk getirir dediler. Ben inanmıyorum bu tür yorumlari da sevmiyorum. Neden ciceklere böyle karalamalar yapılıyor ki? gerceklik payı var mıdır?
    ***
    Hiçbir gerçeklik payı yok. Hatta bu yalanı çiçekçiler bile uydurmuş olabilir. Yani çok kolayca çoğaltılıp halk arasında elden ele yayılan türler yüzünden kendileri saksı bitkilerinden pek satamıyorlar. Kendi satışlarının artması için uydurulan yalanlardan iki örnek: kaktüslerin radyasyonu emmesi yalanı, filan türlerin ev havasını temizleme yalanı.. Bunlar hep kapitalizm icabı, bizler ay sonu gelmeden paramızı tüketelim diye.. Yani halk daima hiç ihtiyacı olmayan eşyaları satın almaya teşvik ediliyor. Halk sürekli para harcasın, kredi kartı borçlarını ödeyebilmek için çareler arasın, bütün derdi bunlar olsun böylelikle uyusun..

  2. Nalan, Aydın dedi ki:

    Peki bu durumda Areka, paşa kılıcı, hatta başka birkaç çiçek için havayı temizlediği söylentileri yalan mı?
    ***
    Yalan değil, elbette öyle özellikler vardır ama abartılı. O özelliklerinin gerçekten işe yarar boyutlarda olması ev ve ofis ortamlarında imkansız. Satışları artsın diye çıkarılan abartılı söylentiler.

  3. Nimet, Ankara dedi ki:

    Merhabalar. Benim telgraf çiçegim tam adini bilmiyorum ama zebra herhalde. Yapraklari sarariyor kuruyor. Dallari yapraksiz uzuyor. Uzayanlari tekrar dibine ekiyorum ama sararmasina bir çözüm bulamadim. Mevsimden olabilir mi?
    ***
    Işık yetersizliğinde böyle olur. Güneş ya da en azından güçlü ışık alabileceği bir pencere önünde olsa düzelir.

  4. Dilek, Sakarya dedi ki:

    Geçtiğimiz yaz bir daldan yetiştirdiğim mor çizgili telgraf çiçeği şu anda coşmuş durumda. Kış soğukları bastırınca çiçeği içeri alsam mı diye düşündüm ama ısı farkı çok etkiler mi? Birkaç gün balkonda mı kalsa bilemedim. Salonumuz sabah güneşi de alıyor. Sizce uygun olur mu?
    ***
    En iyisi içeri alın. Ama bilin ki kışın içeri alınması gereken bitkilerin en geç sonbaharın en başında içeri alınmaları lazım. Yoksa aniden sıcak eve geçince şoka uğrayıp bozulabilirler. Yine de alın çünkü telgraf çiçekleri ilkbahara kadar eğer ölmezlerse fazla yıpranıp anca yaz ortasında toparlanmaya başlarlar.

  5. Leyla, İzmir dedi ki:

    Mor telegraf çiçeği suda köklendirip toprağa dikiyorum ama yine de iyice kök salamıyor. Acaba nedendir? Nerede yanlış yapıyorum? Plastik saksı kullanıyorum. Çiçekçilerde satılan poşet torf topraklara dikiyorum yine olmuyor.
    ***
    İşin sırrı hava akımlarında. Eğer kapısı penceresi sürekli kapalı olan odalarda deniyorsanız hayatta kaldıklarına şükredin. İkinci önemli mesele dere kumu. Torf toprak ev bitkileri için en iyisidir ama tek başına kullanmak iyi değil. Dere kumu ile ya da ponza taşı ile karışım yapmanız lazım. Ayrıntılar şu sayfada: Salon bitkilerine özel toprak

  6. Filiz, İstanbul dedi ki:

    Çiçeğim içeride. Öğlen birkaç saat dışarı alırsam çiçeğim daha hızlı büyür mü ya da bir zararı olur mu?
    ***
    Hiç iyi olmaz. Ya sürekli içeride tutun ya da sürekli dışarıda tutun. Açık havada daha hızlı gelişir. İçeride olunca ise eğer pencereleri pek açmıyorsanız o kadar hızlı olmaz.

  7. Veli, Manisa dedi ki:

    Bir yıldır mor telgrafım var. Gün geçtikçe güçleniyorlar. Bir türlü geçmeyen sorunu: yaprakların uçları kuruyor. Yaz kış, az su çok su, az gübre çok gübre demeden hep aynı sorun var bende. Rengi de yeşil değil. gayet kadifemsi koyu mor.
    ***
    Benim mor telgraflar bahçeye dikili. 4 ayrı yerde var. İkisi fazlaca direkt güneş alıyor. Ama hepsinin sağlığı çok iyi. Ağır killi ve taşlı berbat toprağa rağmen kesinlikle yaprak ucu kurumaları yok. Burada yazın 35-40C derece sıcakta bile sorun yok. Hatta şimdi sizin için her birini kontrol ettim. Hiç birinde, en eski yapraklarında bile uç kuruması görmedim. Asla gübre kullanmam. Sağlıkları muhteşem. Gelişimleri hızlı. Yılda birkaç defa azaltma budaması yaparım. Sizin hatanız tahminimce sulamaları yanlış yapmanızdır. Şurayı okumalısınız: Yaygın ve öldürücü sulama hatası


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.