Chamaedorea seifrizii

Arecaceae (palmiyegiller) familyasının Chamaedorea cinsinin iki türü bambu palmiyesi adını alır. Burada Chamaedorea seifrizii türünü konu ettim.

Bambu palmiyesi Chamaedorea seifrizii bitki türü

Özellikleri

Chamaedorea seifrizii: Bambu palmiyesi olarak en yaygını bu türdür. Akdeniz kıyı kesimlerinde bahçelerde yetişmeye uygundur. Yazın direkt öğle civarı güneşinden iyi koruma gerekiyor. Chamaedorea microspadix: Bambu palmiyesinin soğuğa daha dayanıklısı. Yurdumuzun tüm deniz kıyı kesimlerinde kışın açıkta zarar görmez. Direkt güneşe de daha dayanıklıdır.

Küçük yapılı palmiyelerdir. Boyları 2 metreyi pek geçmez. İki Chamaedorea arasındaki görünüm farkı: Seifrizii türünün yaprak parçacıkları daha ince, microspadix türünün yaprak parçacıkları daha genişçedir.

Dikkat: Bu türlerden salon-ofis bitkisi olarak en makbulünü ayrı sayfada konu ettim. Bakınız: ⇒ Chamaedorea elegans

Anavatanları Kuzey Amerika kıtasının güney ve en güney kesimleridir. Ormanlarda yetişirler. Yani subtropikal ve tropikal orman altı bitkisidirler.

Bambu palmiyesi

Yetiştirme ve bakım ihtiyaçları

Kamış gibi dallarında diğer palmiyelere göre az yaprakçıklı yaprak sapları olur. Bunlar bozulduğu zaman gövdeden koparmayın. Çünkü dala zarar verirsiniz. Sadece gövdeye birleştiği yere yakın kesin. Kalan kısım kendiliğinden kuruduğu zaman kolayca düşecek hale gelir. O zaman alıp atmalısınız. Kuruduğu halde almazsanız hastalık yapar.

Bambu palmiyesinin görünümünün bozulmaması için fazla kuru havadan, fazla yakıcı güneşten ve sulama ihmallerinden iyi korumak gerekiyor. Yaz aylarında öğle civarı güneşini almamalı veya filtrelenmiş olarak almalı.

Toprak

Bambu palmiyesi özel bir toprak karışımı gerektirmiyor. Torf topraklar tek başına uygundur.

Sulama ve besin verme

Toprak kurudukça ama fazla kurumadan önce sulayın. Su iyice dinlenmiş, tortusu dibe çökmüş olmalı. Aksi takdirde direkt musluk suyu ile sulamak zarar verir. Ayrıca sulamada saksı altından su çıkacak miktarda su kullanmalısınız. Daha azı toprağın zehirleşmesine sebep olur. Salon – ofis süs bitkileri için olan genel kullanım sıvı bitki besininden tüm yıl sürekli ayda bir defa verin.

Üretim

Doğal olarak bambu gibi kök sürgünleriyle dallar çıkararak çoğalır, çevreye yayılır. Bunları ayırıp ayrı saksılara dikmek için her birinin kendi kök kaidesi güçlenmiş ve yeterince kökler uzatmış olması gerekiyor. Yoksa tutmaz, kurur giderler. Yani en az bir yıl güç kazanmalarını beklemelisiniz.

Problemleri

Yaprak bitlerinden özellikle de örümcek bitler bambu palmiyesinin başlıca büyük düşmanıdır. En taze yapraklarının altlarını arada sırada büyüteçle inceleyin. Mini örümcek denen akar / mayt parazitleri musallat olursa yapraklar fena halde zarar görür. Bitlenmesini beklemeden yaz aylarında haftada bir, kışın en az üç haftada bir banyoda duşun altında yapraklarının altına üstüne su fışkırtarak yıkamalısınız. Bahçelerde açık havada yetiştirilenlerde bitlenme pek olmaz ama yine de dikkatli olun.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.