Muehlenbeckia

Küçük saksılarda hassas bir salon bitkisi diye satılan mini yapraklı, incecik sık dallı bitki aslında bahçelerde, balkonlarda güneş altında canavar gibi gelişir.

Muehlenbeckia mini yapraklı ince dallı bitki

Polygonaceae (kuzukulağıgiller) familyasına mensup Muehlenbeckia cinsinin pekçok türü var. Yeni Zelanda ve çevresine özgü, hem dağlarda hem deniz seviyesi düşük rakım, genelde güneşe açık yerlerde gelişen mini yapraklı ve ince tel gibi dalları olan iki türü küçük saksılarda Avustralya sarmaşığı adıyla satılır. İki tür hangisi hangisidir anlamak zor ama özelliklerini bilirseniz karıştırmazsınız. Ya da en azından birkaç ay gelişimini izledikten sonra anlarsınız.

Ortak özellikleri

Tel gibi sağlam ve dayanıklı dallar kızılımsı kahverengi, bazen soluk tonda koyu kahverengi, bazen de griye yakın koyu bir tonda olurlar.

Yapraklar iki türde ilk bakışta çok benzerdir. Saksıda iken her iki türün de sıkça incecik dalları vardır. Kışın yerinin şartlarına göre yapraklarını ya tamamıyla, ya kısmen döker, ya da hiç dökmezler.

Kışın ısının sıfırın altına pek düşmediği, yaz sıcaklarının birkaç ay sürdüğü ve sulak olan yerlerde fena istilacıdırlar. M. axillaris cüce olmasına rağmen daha felaket istilacı özelliktedir.

Aslında dış mekan bitkilerinden oldukları halde salonlarda yetiştirilmeleri yaygındır. Balkonlarda ve salonlarda askılı saksılarda sarkıcı halde son derece şık görünürler. Güneşin fazlasında yapraklar zümrüt yeşilinin soluk bir tonunda, az güneşte daha canlı yeşil olur. Ortak olmayan detaylar aşağıda.

Muehlenbeckia complexa

Aşırı şiddetli sıcaktan hoşlanmaz. Kışın -12C dereceye kadar don olaylarına dayanır. Gün içinde uzun süre direkt güneş ister. Dalları uzun mesafelere ulaşmak için gelişim göstermeye heveslidir. Bir dal yan dallar vere vere 2 metreye, duruma göre 4-5 metreye kadar uzar. Bahçelerde gelişimi yer örtücü olmaya uymaz. Çünkü dallar hızlı ve uzun uzun gelişim göstererek üst üste düzensiz, karman çorman yığınlar oluşturur. Sarmaşık gibi yetiştirebilir ya da sürekli budamalarla kısa boylu tutabilirsiniz. İstilacı olma özelliği diğer türe göre biraz hafiftir.

Muehlenbeckia complexa’nın yaprakları düzensiz şekillerde olur. Biri yuvarlakça oval, biri darca oval, bazıları kalp şeklinde, bazıları düzensiz kalp biçiminde gibi.. Yaprak boyutu ortalama 1cm’dir.

İki Muehlenbeckia türü arasında farklar

Solda Muehlenbeckia axillaris, sağda Muehlenbeckia complexa

Muehlenbeckia axillaris

Aşırı sıcaklara da uzun süre susuzluğa da tam uyumludur. -30C dereceye kadar kış soğuklarına dayanır. Tam gün güneş, az süreli güneş, filtreli güneş ve gölge her ortamda rahatça gelişir. Diğer türe göre buna cüce Muehlenbeckia derler. Yan dallar geliştire geliştire uzayan bir dal 10-15cm arasında herhangi bir uzunlukta durur (gerçi yerine göre 60cm uzar). Yan dalları aynı şekilde kendi yan dallarını geliştirip uzamayı bırakır. Onlar da aynı şekilde hızla dallanıp budaklanmaya devam ederler. Bahçede yetiştiğinde çok sıkı bir yer örtücüdür. Yavaş yavaş çevreye yayılır. Taşlara, duvarlara bile yapışa yapışa üstlerinde gelişerek ilerlemede engel tanımazlar. İstilacılık özelliği bu türde çok aşırıdır.

Muehlenbeckia axillaris’in yaprakları genelde darca oval şekilde, bazıları (keskin köşeli olmasa da) hafifçe dikdörtgenimsi şekilde, bazıları da zarifçe yuvarlak şekilde olur. Yaprak 1cm’den daha küçük, eni 4-5mm kadardır.

Yetiştirme, bakım

Muehlenbeckia complexa’nın gölgeyi pek sevmediğini bilmek lazım. Bunun dışında her iki türün bakımı aynıdır.

Toprak

Bahçeye yere dikecekseniz toprak seçmezler. Saksıda yetiştirecekseniz ve açık havada tutmanız gerekiyorsa 1 ölçü torf toprak + 1 ölçü arazi toprağı eşit ölçülerde karışım yapın.

Salonlarda, ofislerde ise Muehlenbeckia’lar mutlaka süzek ve havadar toprak karışımı istiyor. 3 ölçü salon bitkisi torf toprak + 1 ölçü dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı yapın.

Sulama

Bu konuda ayrı bir özellikleri yok. Yazın toprak üst yüzeyinde hafiften kuruma oldukça, diğer serin ve soğuk zamanlarda toprak biraz daha fazla kurudukça sulayın.

Gübreleme

Bahçe zeminine dikili Muehlenbeckia bitkileri sadece ilkbahardan ilkbahara diplerine besleyici hazırlanmış olan torf toprak yaymak yeterli. Bunun yerine çok az, incecik bir tabaka yanmış gübre olabilir. Saksıda yetişenlere de benzeri uygulamalar yapabilirsiniz. Salonlarda yetişenlere ise gelişim gösterdikleri sürece sadece ayda bir defa genel amaçlı salon bitkisi sıvı bitki besini, dozajı yarım ayarlayarak verin.

Budama

Yılın her zamanında istediğiniz gibi budayabilir, istediğiniz şekli verebilirsiniz. Hiçbir sakıncası yok.

Üretimi

Körpe olmayan ama yapraklı dallarından ilkbahar aylarında 8-10cm parçalar alıp köklendirme toprağında köklendirin. Aslında Muehlenbeckia türleri eğer dalları toprağa değer vaziyette gelişim gösterirse o dallar mutlaka toprağa kök salarlar. Bu şekilde de fide üretebilirsiniz. Yani kendiliğinden köklenmiş dalları kesip alın, uygun yerlere dikin (ayrıntılı bilgi: basit daldırma).

* * *

Burada Muehlenbeckia complexa ve Muehlenbeckia axillaris türlerini ele aldım. Bitlenmeyen, sağlam ve dayanıklı problemsiz bitkilerdir. Esasen dış mekan bitkilerinden olduklarını unutmayın. İç mekanlarda çok havadar ve güneşli yerlerde tutmalısınız.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Muehlenbeckia' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Başak, İstanbul dedi ki:

    Merhaba. 1 ay önce aldığım oldukça büyük bir avustralya sarmaşığım var. Çok büyümüş, dallar uzamış ve birbirine girmiş. Ancak o görüntüsü özellikle hoşuma gittiği için aldım. Bahçemde boş bir duvarın üzerinde konumlandırdım. Günün az bir saati doğrudan güneş alıyor. Onun haricinde genellikle gölgede ancak aydınlık bir noktada. Ara ara da rüzgar alıyor. Toprağını kurudukça suladım ve aralarda yapraklarına su püskürttüm. Ancak yapraklarını dökmeye başladığını fark ettim. Saksıyı biraz çevireyim derken çoğu yaprak patır patır döküldü. Kalan yaprakların bir kısmı da kuruyor gibi. Neyi yanlış yapmış olabilirim sizce?
    ***
    Muhtemelen susuz kalmıştır. Veya toprağı açık hava şartlarına hiç uygun değildir. Üzerine su püskürtmeniz tamamıyla gereksiz. Hatta zararı bile olabilir.

  2. Ceren, Köln dedi ki:

    Bu bitkiyi henüz bir hafta önce edindim ve toprağını değiştirip (genel torf ve taş karışımı) altı delik terracota saksıda balkona koydum. Fakat yaprak formları bozulmaya büzüşmeye başladı. Kuru değiller ve dökülmüyorlar. Sadece formları bozuldu. İlk 3 gün içerideydi sonra balkona aldım. Neyi yanlış yapıyorum acaba? Yoksa bitkinin normal alışma süreci midir?
    ***
    Yapraklarda pörsüme, cansızlaşma oluyorsa ciddi bir tehlike olabilir. Artık bekleyip göreceksiniz çünkü yapıacak bir şey yok. Şansınız varsa zamanla düzelir, kendine gelir. Şu iki şeye bundan sonra diğer bitkileriniz için dikkat edin: 1-Toprak değiştirirken kökleri eski toprağından tamamen arındırınca, sonrasında genellikle kökler yeni toprakta çürür ve bitki ölür. 2- Sıcak yere alışık bir bitkiyi yaz sıcakları henüz tam başlamamışken, gece saatleri fazla serin olduğu zamanda dışarıya açık havaya koyarsanız toprağı adeta kökleri zehirleyici, çürütücü etki yapar ve bu şekilde de bitki ölür.

  3. Zeynep dedi ki:

    Yeni aldım balkona koydum kök kısımdaki yapraklarda sararma meydana geldi bende yeni saksıya aldım nerde yanlış yaptım sizin öneriniz nedir?
    ***
    Hangi şehirde olduğunuzu yazmadığınız için kesin bir tahminde bulunamıyorum. Mesela hala geceleri soğuk geçen bir şehirde iseniz, o bitki sıcak seraya alışık yetişmişse, aniden soğuğa çıkması sonucu o sırada toprağı da ıslak ise köklerde çürüme başlıyor. Ve dip kısmı da olduğu gibi çürüyebilir. Şimdi tedbiren birkaç dalını kesip ayrı yerlerde köklendirmeye çalışın. Yukarıdaki bakım bilgileri de okuyun.

  4. Esra, İsviçre dedi ki:

    Bitkimi alalı yaklaşık üç hafta oldu. balkona koydum. burada hava biraz serinlese de çok soğuk değil. üç haftadır çok güzel sağlıklı yeni filizlerle büyüyordu. bugün farkettim ki özellikle taze filizlenen dallarında küçük yeşil çok sayıda yaprak bitleri oluşmuş. hemen bitlenen bölgelere daha fazla ama tamamına üçte bir oranında elma sirkesi karışımlı su püskürttüm. bir zararı olur mu? Veya başka ne yapmalıyım?
    ***
    Zararı olur mu bilmem ama yaprak bitlerine karşı pek etkisi olmayacağı kesin. Ev yapımı ilaçlar özellikle kapalı mekanlarda bazen mantar hastalıklarına yol açar ve bitlerden daha fazla zarar verir. Bir de çirkin lekeler bırakırlar. En iyisi yaprak bitleri için imal edilmiş kimyasal ilaçlardan kullanmak. Bitkilere zarar vermediği gibi kesin etkilidir de. Tek sakıncası var, evlerde kullanılmaz çünkü sizi de zehirleyebilir. Yoğun zehirli kokuları var.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.