Philodendron billietiae

Darca uzun dev yapraklı, yaprak sapları turuncumsu olan Philodendron billietiae fazla büyük yapraklar geliştiren bir salon – ofis bitkisidir. Koskocaman salonlara ve geniş büyük ofislere uygundur.

İklimi uygun bir yerde bir bahçede Philodendron billietiae bitkisi, koskocaman yapraklarıyla tam erginleşmiş boyutlarında Philodendron billietiae, fotoğraf: Dave’s Garden

Filondendron türleri arasında P. billietiae uzun-kocaman yapraklar geliştirmesiyle ve kavuniçi rengindeki yaprak saplarıyla farkını gösterir. Bakım şartlarına göre cüce kalabildiği gibi devasa büyüklükte yapraklı hale de gelebilir. Yapraklar devasa boyutlarda gelişince kenarlardan dalgalı hal alır.

Dar yapılı yapraklarının azami iriliği: Yukarıdan aşağı 80-90cm, sağdan sola 35-40cm tutar. Kavuniçi yaprak sapları ise güneşin şiddetine göre 50cm ila 120cm arasında değişir. Sanıyorum bundan daha fazla irileşemiyor. Peki ev ortamlarında bu kadar iri yapraklı olur mu? Evet, doğru toprak, doğru besleme ve güneş ışınlarını alabilmesi sayesinde ev ortamlarında da o kadar devleşebilir.

Yaprak saplarındaki renklilik zamanla soluklaşır. Bir yaprak ne kadar körpe ise rengi o kadar turuncuya yakındır. Zamanla kavuniçi renginin çeşitli tonlarını alır. Yaprakların arka yüzeylerinde yaprak damarları da aynı şekilde renklidir.

Boyu birkaç metre uzar. Uzayıp gitmesine izin vermek zorunda değilsiniz. İstediğiniz boyda kesip kısaltın. Kısa sürede yeni dallar uzatmaya başlayacaktır. Kestiğiniz kısmı uygun parçalara ayırıp her birini köklendirebilirsiniz.

Araceae / Arum familyasının bu ilginç türü Philodendron billietiae, Güney Amerika kıtasının kuzeydoğu civarlarına aittir. 1981’de Fransız Guyanası’nda yağmur ormanlarında keşfetmişler. Sonra, meraklılarının yetiştiriciliğine sunulması Belçika’da Meise Botanik Bahçesi’nde başlamış. (W)

Saksıda bir Philodendron billietiae bitkisi

İnsanlara ve hayvanlara toksik özelliği var (yendiği takdirde). Kış soğuklarına hiç dayanamaz.

Bakımı diğer çoğunluk filodendronlar gibidir. Fazla havadar toprak ister. Su tutuculuğu aşırı olan topraklarda çürüme riski vardır. Ayrıca öylesi topraklar aynı zamanda tuz tutucudur. Zamanla tuzlanmalar artar ve filodendronların yapraklarında siyah, bazen kahverengi çürümeler hasıl olur. Bu sebeplerden dolayı toprağını 2 ölçü sade yapılı torf toprak + 1 ölçü ponza karışımı olarak hazırlayın. Sulamaları ise belirli gün aralıklarıyla değil, toprakta kuruma var mı yok mu kontrol ederek yapın. Bitki besini genel amaçlı bitki besininden, ama yarım doz, her üç sulamada bir verin.

Philodendron billietiae çoğaltılması diğer uzun dallı salon Arumlarında olduğu gibidir. Örneğin şu sayfadaki usul uyar: ⇒ Dallı Arum suda köklendirme ile üretim.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: