Bir bahçede Philodendron giganteum görünümü
Özellikleri
Devleşen yaprakları filkulağı yapraklarına o kadar çok benzer ki çoğu kimse Philodendron giganteum ile Alocasia türlerini birbirine karıştırır. Peki nasıl ayırt edebiliriz? Yapraklardaki ince farkları herkes anlayamaz ama kolay bir yolu var: gövdesi. Yani bu tür yukarı doğru uzayan gövdesi boyunca pekçok havai kökler çıkarır, uzatır. Filkulaklarının toprak dışında yukarı uzayan rizomları genelde hiçbir havai kök uzatmaz ve zaten bunların rizomları toprak dışında çabuk yükselmiyor.
Philodendron giganteum evlerde, salonlarda devetabanı tarzında gövde uzatır. Ondan daha fazla sayıda havai kökler verir. Yaprakları sürekli tek parça, kalp biçimindedir ve ne kadar büyük olursa olsun dilimlenme göstermezler. Diğer bir fark, gövde eskidikçe kahverengileşir. Devetabanlarında gövde sürekli yeşil kalır.
Ava vatanındaki doğal yaşam alanları yüksek nemli ormanlar, bataklıklar ve dere boylarıdır. Havai köklerini ağaçlara yapıştırarak yukarılara doğru uzar. Eğer dayandığı ağacın gövdesi pek kalın değilse, hava köklerini ağacın gövdesine fırıl fırıl sardığı görülür.
Yaprak büyüklüğü: Doğal yaşam alanlarında Philodendron giganteum yaprakları 1,5 metreye kadar geniş, dev yapıda olabiliyor. Ama ev ortamlarında bu mümkün değil. Yine de doğru şartlarda, iyi bakımla bir insanın göğüs-karın bölgegesini tamamen örtecek kadar büyük yaprakları olur. Gerçi bu da biraz zor. Ev ortamlarında yapraklar ancak iri bir suratı kaplayacak kadar büyük olur. Genelde böyledir.
Zehirlidir. çocukların yaprakları sıkıp koparmaları, ısırmaları, ayrıca ev havanlarının uğraşmaları zehirleyici etki yapar.
Soğuğa dayanıklılık: Uzun sürmemesi şartıyla ve kuzeyli rüzgarları direkt yememesi şartıyla -3C dereceye kadar soğuklara rahat dayanır.
Evde Philodendron giganteum bakımı
Evde yetiştirme-bakım şartları: Çok güçlü aydınlık pencere yakınları.. Eğer sabah veya akşam güneşini direkt alırsa daha güzel, daha gösterişli yapraklar geliştirir. Hava akımlarına, esintilere de ihtiyacı var. %100 yoğun hava nemi ister gibi sözlere inanmayın. Öyle bir şey yok. Normal ev ortamlarının hava nemliliği fazlasıyla yeterli.
Toprak: Toprağı bol olsun ama fazlaca havadar ve süzek olmalı. Küçücük saksılara hapis değil, yeterince büyük saksılarda tutun. Torf toprak, ponza taşı ve orkide çam kabuklarıyla karışım torak yapmalısınız.
Sulama: Saksıdaki toprağı kontrol etmeden sulamayın. Toprak üst yüzeyinde ciddi anlamda kuruma olmadıkça sulamayacaksınız. Aksi takdirde, yani inatla düzenli gün aralıklarıyla sularsanız bozulur, mahvolur gider.
Bitki besini: Genel amaçlı bitki besininden. Nayıs başından ekim sonuna kadar ayda bir defa, diğer zamanlarda iki ayda bir defa vermeye devam edin.
Sorunları: Örümcek bitler dadanır, yaprakları mahvederler. Bunun çözümü ise en az haftada bir defa yaprakları ıslak temiz bezle iyice silmektir. Yaprakların alt-üst yüzeyleri ve yaprak saplarını tertemiz silin. Sürekli devam edin.
Üretim, Çoğaltma
Philodendron giganteum dallarını parçalara ayırarak her birinden yeni filizler etmek istiyorsanız, neyi nasıl yapacağınızın ayrıntıları için sayfası: ⇒ Dallı Arum suda köklendirme ile üretim.. O sayfadaki bilgilere dikkat edin. Özellikle de su içinde kalacak kısmın havai kök gelişim yerleri olması şarttır. Ayrıca, suda yeni köklerin başgöstermesi yeterli. Daha da uzamaları için bekletmeye hiç gerek yok.