Sedum spurium

Sedum spurium hızlı gelişen, her iklime uygun, yer örtücü bir Krasula türüdür (Crassulaceae familyasından). Diğer bilimsel adı Phedimus spurius‘tur. Ana vatanı Kafkaslar’dır. Dağlarda bulunurlar.

Sedum spurium bitkisi

Özellikleri

Sukulent bitkilerdendir. Dalları fazla esnektir ve en fazla 15cm uzar. Dik durmayıp toprak yüzeyinde sürünürler. Böylece toprağa değen yerlerinden toprağa kök salar daha fazla güç toplayarak pekçok yan dallarla bulundukları yeri halı gibi kaplarlar.

Sedum spurium küçük yapraklıdır (ortalama 1cm çapında). Yaprak kenarları tırtıklıdır. Renkleri farklı birkaç kültivarı vardır. Başlıcaları düz yeşil, beyazlı yeşilli, koyu kızıl ve üç renkli (pembe-beyaz-yeşil).. Koyu kızıl olanı yazın gece en düşük ısısı 23C dereden daha fazla olan yerlerde yaz aylarını yeşil yapraklı geçirir. Ama sonbaharda tekrar koyu kızıl olur. Üç renklisi ise sabit değildir. Mesela bazı sürgünleri düz yeşil yapraklı gelişir. Bazı dalları pembesiz (sadece yeşil-beyaz) yapraklı olur. Ayrıca iki renkli ve üç renkli çeşitleri daha sakin ve yavaş gelişimlidir.

Üç renkli S. spurium yaprakları

Kış soğuklarına -35C dereceye kadar dayanır. Yüksek rakım karasal iklim bölgelerinde ilkbahardan sonbahar ortalarına kadar fazla arsızca gelişim gösterir. Yazın şiddetli sıcak olan Akdeniz ikliminde ise sıcak yaz ayları dışında 9 ay boyunca sürekli gelişirler. İki renkli ve üç renkli çeşitleri şiddetli yaz sıcaklarında büyük çapta yıpranırlar. Gölgede bile olsalar durum değişmez.

Bahçelerde ve kabirlerde yer örtücü, yaz ayları şiddetli sıcak geçmeyen yerlerde çatılarda yüzey kaplayıcı amaçlarla kullanıma uygun sukulentlerdendir.

Sedum spurium ilkbahar sonunda pembe çiçekler açar. Çiçekleri önemli değildir.

Yetiştirme, bakım

Taşlı, kumlu, bolca bitkisel çürüntülü ve biraz asitli toprakları çok sever. Gün boyu güneşliden hafif gölgeye kadar ışık derecelerine uyumludur. Sadece koyu gölgeyi sevmez. Sulamalarda sıkıntı yok. Yani gereksiz fazla sıklıkta sulamalardan zarar görmez.

Yetişmesi – bakımı gayet kolay ve basit olan Sedum spurium’un fide üretimi de basittir. Dallarını koparıp hafifçe toprağa gömün. Bu kadar. Hatta dallarını yolup çevreye rastgele atsanız düştükleri yerlerde köklenir ve oralara yerleşirler. Fakat iki ve üç renkli Sedum spurium çeşitlerini çoğaltmak biraz zordur. En garantili yolu çevreye yayılmış olanların köklenmiş dallarını ayırmaktır. Çünkü köksüz dalların köklenmeden çürüme riski var.

'Sedum spurium' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İlkan, Ankara dedi ki:

    Şu an hava fena soğuk -12 derece saksıdaki ve bahçedeki zakkumlarımda sorun yok ama sedum ve diğer sukulentlerim 2 gündür buz küpü haline gelmişler. Biraz dokunsam cam gibi kırılacaklar. Havalar 2 gün sonra 20 derece ısınıp 10 derecelere çıktıktan sonra yine düzelirler mi?
    ***
    Sukulentlerden çok az tür bu kadar buzlanmadan sağ çıkma özelliğine sahiptir. Bekleyip göreceksiniz artık.

  2. Tuba, Kocaeli dedi ki:

    Benim sedumum hiç gelişmiyor. Balkonda sabah güneşi altında günaşırı suluyorum. Bodur kaldı. Ne yapabilirim?
    ***
    Yazın gelişmezler. Yapacak bir şey yok. Sonbaharda serpilmeye başlar.

  3. Neşe, Kayseri dedi ki:

    Benim sedumum kuruyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Sürekli dışarıda açık havada durması lazım. Yazın çok sıcak günlerde bunlar dinlenir yani gelişimi durur veya çok yavaşlar. Havalar serinleyince hızlıca yeni dallar uzatmaya başlayacak. Yaz boyunca susuz kalması zarar vermez. Ama toprağı güneşten ısınmışken sulamak tüm bitkiler için tehlikelidir. Bir de kapalı, esintisiz, fazla ısınan camekan balkonlarda bunlar yaşayamaz.

  4. Afyt, Denizli dedi ki:

    Benim bundan olan çiçekte kurumaya başladı söz hediyesi olarak 5.5 cm saksıda geldi saksının etrafında ki şekilli kartonu çıkarmamıştım ondan dolayı mı gölge kalıp kurudu anlamadım sabah güneşi görüyor oysa ki şimdi suya aldım belki canlanır diye suda mı kalsın yoksa başka saksıya ekip dışarı balkona mı koyayım?
    ***
    Bunlar su bitkisi değil, gölge bitkisi değil. Yoğunlaştıkça yolup yolup kuruması için bahçeye attığım dalları kupkuru toprakta bile toprağa değen yerlerinden kök salıp hayatlarına yıllarca devam etmişlerdir. Geçen yıl bahçede ot mücadelesi yapmayınca, kışın gelişen felaket yoğun ve uzun boylu otların arasında güneşsiz, havasız kalmak yüzünden çürüyüp yok oldular. Ayrıca ev içinde yaşayacaklarını hiç sanmıyorum. Sürekli dışarıda açık havada durmaları kesin şart. Güneş almaları da şart.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: