Sigara içme alışkanlığından nasıl kurtuluruz?

Bu sayfa sigara bırakma rehberidir. Tam etkili bir rehber. Lütfen sabırla, sırasıyla okuyun. Günde bir paket veya daha fazla sigara içmek nikotine bağlı ihtiyacı gidermekten ziyade bir davranış biçimi halini almıştır. Soruna bu açıdan bakarsak çözüm yolunda daha emin adımlarla ilerleriz.

Sigara izmaritleri

Sigara her şeyiyle pisliktir.

Nikotin bağımlılığı ve sigara sayısı

Bu bağımlık kesinlikle sık sık sigara içirmez. Siz bir gün içinde 25’ten fazla sigara tüketiyorsanız bu bir tür stres bozukluğundan ileri gelir. Zira nikotin bağımlılığında insan ortalama saatte bir sigaraya ihtiyaç duyar. Ne kadar istersek isteyelim sigaradan uzak kaldığımız mecburi uğraşılarımızın süresine uyku saatlerini de eklersek günde en az 12 saat tutar. Geri kalan süre en fazla 12 saattir. Peki 12 saatimizde nasıl olur da 12’den fazla içeriz? Hadi diyelim 20 olsun, 25 olsun. Ama daha fazlası? İki paket, üç hatta dört paket.. Emin olun bunun nikotin bağımlılığı ile asla ve kat’a ilgisi yok.

Sigaraya yönelten sıkıntılar

Nikotinden daha güçlü etkenler var. Yani çeşitli sıkıntılar ve stres. Bu bağlamda şu hükmü düşünün:

Davranışta bulunma ihtiyacının insanı zorlamasıyla insanın iyiyi veya kötüyü tercih etmesi arasında bağlantı vardır.
1- Davranışta bulunma ihtiyacı.
2- İyi uğraşıları tercih etmek veya zararlı uğraşıları tercih etmek.

Yukarıdaki iki şeyden birincisi (davranışta bulunma ihtiyacı) temel ihtiyaçtır. İyi veya kötü davranışlarımız, alışkanlıklarımız ondan kaynaklanır.
İkincisi, o temel ihtiyacın gereği olarak kişinin edindiği alışkanlıklardır. İnsan iyi ve doğru aktiviteler edinemezse bulacağı pek çok kötü aktivite vardır. Sigara içmek de onlardan biri.

Sıkıntılar, çıkmazlar ve stres sizi sık sık sigara içmeye yöneltiyorsa

Aslında sizi bir şeyler yapmaya itiyor. Siz ise kolaya kaçıp hemen bir sigara yakıyorsunuz. Üzerine bir tane daha.. Ve bir tane daha.. Böyle sürüp gider.

Çözümsüzlüğe teslim olmuş durumdasınız demektir. Bunun farkında değilsiniz. Teslimiyet ile tutsaklık bir bakıma aynı şeydir. Peki neye niçin tutsaksınız? Çözümsüzlüğe? Sevmediğiniz işte çalışmaya? Beklentilerinizin gerçekleşmemesine? Sorunlarınızın çözüme kavuşmamasına? Elbette tümüne de evet dersiniz. Oysa sevdiğiniz işte çalışsanız, veya beklentileriniz hep gerçekleşse, veya sorunlarınız çözüme kavuşsa, siz yine sık sık sigara içeceksiniz! Öyle değil mi? “Evet aynen öyle” dediğinizden eminim.

Daha fazla düşünmeyin. Derdinizden de sigara içersiniz keyfinizden de! Çünkü bu stres bozukluğu sizi kaplamış. O kaplama (obsesyon) sizde sigaraya yapışma takıntısı yaratmış.

Buraya kadar ne öğrendiniz?

Farkındasınız ki okuduklarınızdan elbette bir şeyler anladınız. Bu kadarı yeter. Demek ki sigarayı değil, nikotini değil, obsesyonunuzu yenmek zorundasınız. İşte bunu anlayın. Aşağıda çözüm yolları var. Çok basit, bilimsel olarak garantili ve tam etkili çözüm. Okuyun, adım adım uygulayın. Adımlardan her biri 21 gün sürüyor. Niçin 21 gün? Bu bilimsel bir şeydir. Beynin adaptasyonu 21 günde mümkündür. Kesinlikle başarırsınız.

Adım 1- Sigarayı azaltma çalışmaları

Bunu başaramayacak insan yoktur. Basit prensipler edinin. Aşağıdaki maddeleri okuyup size uygun bir şekilde hayatınıza hemen geçirin.

Birincisi, sigaranız kolay ulaşacağınız yerde durmasın. Dışarıda dolaşmakla vakit geçirirken paketi en zor ulaşacağınız cebinizde taşıyın. Ya da çorabınızın arasına sıkıştırın. Evde iseniz paket elinizin altında bir yerde olmasın. Mesela mutfak dolaplarının yüksekte olan bir rafına koyun. Sizin ulaşmamanız için değil. Sadece gözünüzün önünde olmasın, elinizin altında bulunmasın.

Niçin bu tip zorluklara gerek var? Çünkü sık sık sigara içenlerin bir gün içinde tükettiği sigaranın yaklaşık yarısı tamamıyla farkında olmadan, adeta refleks gibi bilinç dışı bir alışkanlık eseridir. Onun için, elinizin sizin şuurlu emriniz dışında sigaraya uzanmasını engellemelisiniz.

İkincisi: Kendinizi çeşitli sorumluluklara mecbur edin. “Bunu yaptıktan sonra kendimi sigara ile ödüllendiririm” diye düşünün. Bir sigarayı yaktınız ve içtiniz. Daha yarım saat bile geçmeden bir tane daha mı yakmak istiyorsunuz? Hemen bir sorumluluğunuzu düşünün. O an gerekmiyorsa bile yapın. Aşağıda birkaç örnek verdim.

1- Köpek varsa sanki acilen sokağa çişe götürmek gerekiyor gibi kendinizi telaşlı moda sokun ve hiç düşünmeden köpeği alıp dışarıya gidin. Dönüşte sigara içerim nasılsa diye düşünün. Eve dönünce başka bir iş bulun kendinize. O da bitince sigaranızı yakın.

2- Yine bir sigaranın üzerinden çok kısa bir süre sonra tekrar sigaraya ihtiyaç duyduysanız.. Ayakkabılarımı bir kontrol edeyim acaba hala yerindeler mi? Gidin bakın. Gitmişken orada temizlenmesi gereken bir şey var mı diye kontrol edin. Yoksa bile elinize fısfıslamalı temizlik maddesi ile bir parça bez alıp kapı tokmaklarını vesaire bir yerleri silin. En az 25 dakika kazandıktan sonra, artık dayanamıyorsanız bir sigar yakın.

3- Mutfağa gidip bakayım yıkanacak bulaşıp varsa kesinlikle onları yıkamadan sigara içmek yok!

Bunlar sadece benim verdiğim örnekler. Düşünüp size uygun birçok meşgaleler bulabilirsiniz. Böylece sigaradan uzak durma aralıklarını uzatabilir ve o yöndeki edinilmiş acizliğinizin üstesinden gelirsiniz.

İlk 21 gün bu şekilde geride kalınca hiç ara vermeden 2. adıma geçin.

Adım 2- Bir saat dolmadan tekrar sigara içmek yok

Ne olursa olsun bir sigara içtikten sonra tam bir saati sigara içmeden geçirmeyi kesin prensip edinin. Araya işler girdi, fırsat olmadı, beş saat hiç sigara içemedim. Şimdi peşpeşe dört tane içemez miyim? Hayır. Sadece bir tane sigara içebilirim. Çünkü her ne zaman bir sigara içmişsem, o andan sonra tam bir saati kesinlikle sigarasız geçirmek zorundayım.

Adım 3- Kesin kararlılık

Yukarıdaki aşamalar 42 gün sürdü. Şimdi şıp diye sigarayı bırakıyorsunuz. Artık hiç sigara içmeyin. 21 gün sabredince tamamdır. Dişinizi sıkın. Sabretmek için her yolu deneyin. 21 gün tamamlanınca artık sigara bağımlılığından kurtuldunuz. Peki obsesyondan çıktınız mı? Orası için bir adım daha var.

Adım 4- İçselleştirme

21 gündür hiç sigara içmediniz. Şimdi sona geldik. Yeni bir 21 güne başlıyoruz. Bu sonuncu 21 günlük süreç içerisinde sigarayı bıraktığınızla ilgili olarak hiç kimseyle hiçbir şey konuşmayın. Hiç kimseye sigarayı bıraktığınızı anlatmayın. Soranlara kısa cevaplar verip ustalıkla konuyu değiştirin. Sigarayı bırakmakla neler kazandığınızın hesabını da sakın yapmayın. Kimseye başarılı olduğunuz bu metottan bahsetmeyin ve tavsiyelerde bulunmayın. Sadece sigarayı bıraktığınıza kendi kendinizi inandırın. Sadece bunu yapın.

Mutlu son, elveda sigara

Sonuncu 21 gün sessizce dolduktan sonra artık obsesyon tamamıyla uçup gitmiştir. Artık sigaradan kesinkez kurtulmuşsunuzdur. Bundan sonra sigaranın sağlığa verdiği zararları mutlaka ince ince araştırıp öğrenerek ne gibi korkunç bir felaketten kurtulduğunuzu kendi kendinize iyice idrak ettirin. Parasal açıdan da nasıl kazançlı olduğunuzu hesaplayın. VE işte bundan sonra başkalarına sigarayı bıraktırmayla ilgili tavsiyeleriniz etkili olacaktır. Kendinize güvenin. Sigara içenleri kurtarmayı kendinize vazife edinin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yaşam

Etiketler: |

'Sigara içme alışkanlığından nasıl kurtuluruz?' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Betül, Afyon dedi ki:

    Ergenlik döneminde oğluma nasıl bıraktırabilirim? Lise okuyor. Bitkisel şeyleri kullandıramıyorum. Umudum yok. Sigara bizi yendi.
    ***
    Çok genç yaşta sigara içmek bağımlılıkla ilgili değil psikolojik etkenlerledir diye düşünüyorum. Ancak bir genç eğer başka türlü uyuşturuculara alışmışsa onların yokluğunda sigara içer ve vazgeçirmek için ancak hastane tedavisi gerekir. Oğlunuzun öyle alışkanlıkları yoksa konuşarak ve harçlığını keserek bıraktırabilirsiniz. Lisede okuyormuş. Öyleyse para kazanmak için çalışmıyor. Bu konudan girin. Hayat kolay değil vesaire şeyler anlatın. Sigaranın ne kadar aptalca bir israf olduğundan bahsedin. Eğer anne baba olarak oğlunuzla düzgün diyalog kuramıyorsanız birçok konuda ipin ucunu kaçırmışsınız, her şeyiniz şansa kalmış demektir. Ama bu çocuk anne babasının anlattıklarını saygıyla ve anlayarak dinler bir şekilde yetişmişse mutlaka sizi anlayacak ve sigaradan vazgeçecektir. Sevgi ve doğru diyalog her şeyin anahtarıdır.

  2. Gamze, Ankara dedi ki:

    Fazlasıyla bağımlıyım. Resmen hayatımın bir parçası olmuş. Bırakmak istiyorum ama olmuyor. Kahvaltı sonrası, biriyle konuşma, sıkıldın yak, her yaptığım şeyin arkasında sigara..
    ***
    Galiba sabahları kahvaltıdan önce sigara içmiyorsunuz. Bu durumda bırakmanız çok kolay olur. Biraz gayret edin. Sabah kalkar kalkmaz hemen sigara yakanlar sizden çok daha fazla bağımlı haldeler.

  3. İsimsiz dedi ki:

    Kül tablasında biriken izmaritleri özellikle sabah açken günce birkaç defa koklansın çok ağır kokar ve ne kadar çok koklanırsa o kadar iyi. Ben öyle yaptım ve bıraktım.
    ***
    İsimsiz kişiye cevap: Maalesef her yerde öyle olmuyor. İzmaritlerin adeta ağır tokat gibi insanı etkileyen iğrenç kokusu havası fazla nemli yerlerde, akşamdan sabaha kadar bekleyince oluşuyor. Tahammül edilemez ağır bir koku. Hava kuru olursa öyle kokmaz. Belki kapaklı bir kutu ayarlar, içtikleri her sigarayı söndürmeden kutuya atıp kapağı kapatırlarsa bu şekilde iğrenç kokulu izmaritler elde edebilirler. Çünkü bu sayede kutu içinde yoğun nemlilik oluyor ve izmaritler adeta ıslanıyor. Ama sizin tavsiyenizi yaparlar mı, yaparlarsa işe yarar mı, pek sanmıyorum. Herkesin bünyesi aynı değil.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.