Streptocarpus türlerinin ana vatanları Afrika’nın güney, orta ve doğu kesimleri, Madagaskar ve Komora Adaları’dır. Hibrit veya kültivarlardan birkaç örneğini bu sayfadaki resimlerde görüyorsunuz. Yeni çeşitleri üretenler genellikle patent hakkını almıştır. Böylece izinsiz ticari üretimi yapılamaz.
Cape primrose (Cape çuhası) diye isim vermişler. Buna Türkçe isim vermek gerekirse belki yediveren çuhası uygundur. Çünkü yıl içinde farklı zamanlarda birkaç defa çiçek açarlar. Bu arada Çuha çiçekleri ile hiçbir akrabalığı yok. Afrika menekşeleri ile aynı familyadandır.
Süs bitkisi olarak özellikleri
Yıl boyunca sürekli çarpıcı güzellikte çiçek açan bir ev menekşesidir. Afrika menekşesi ile akrabadır ama ev ortamlarına ondan daha uyumlu olup çiçek açmada çok daha çalışkandır. Gelişim tarzı ve yaprak şekilleri açısında çuha çiçeğine benzer.
Çiçek sapları uzun olan çeşitleri kesme çiçekçilikte makbuldür. Vazo ömrü uzundur.
Yetiştirme, bakım
Sabah erken saatlerde veya akşama doğru son iki saatte güneş alacağı şekilde bir yerde tutmalısınız. Bunun dışında gündüz boyu yeri güçlü aydınlık olmalı. Güneşten tamamıyla mahrum ederseniz hiç çiçek açmaz. Yani yerinin iyi aydınlık olması çiçek açması için bir şey ifade etmez. Hava nemliliği açısından ev ortamlarına tam uyumludur. Hızlı gelişim için gereken ısı 18C derece ile 25C dereceler aralığıdır. Daha fazla sıcakta gelişim yavaşlar. Kışın soğuk havaya en fazla 1C dereceye kadar dayanır.
Bitki besini: En iyi orkide özel besinini sever (genel kullanım bitki besini de uygundur). Suya karıştırmada tavsiye dozajın yarısını uygulamanız lazım. Ortalama 20 günde bir verin.
Daima köklerinin zor sığdığı saksıda yetiştirmelisiniz. Saksıda köklerin yumaklaşması hem sıkça çiçek açması hem sağlığı için gereklidir. Yılda bir defa saksıda çıkararak kontrol edin. Eğer gerekiyorsa çok az farkla biraz büyük saksıya toprak ilavesiyle aktarın.
Solan çiçekleri hemen keserseniz yeniden çiçek açmak için fazla beklemez. Yaprak uçları kurursa kuru yerlerini düzgünce, doğal görünümüne uygun şekilde makasla kesin. Diğerlerinden fazla uzamış estetik görünümü bozan yaprakları da aynı şekilde kesip kısaltarak düzeltmeler yapabilirsiniz.
Yediveren çuhasının bakımı yukarıdaki bilgilerden başka toprak, sulama her şey aynen ⇒ Afrika menekşelerinde olduğu gibidir.
Fide üretimi
Eğer yavru oluşturuyorsa her yıl ilkbaharda kökten ayırın. Sadece ilkbaharda ayıracaksınız. Ayırdığınız kökleri mini viyol saksılara dikin. Gelecek ilkbahara kadar aynı saksıda kalmalılar.
Streptocarpus türleri yaprak çeliği ile üretmeye de uygundur. Hatta yaprak uzun ise ikiye bölüp iki parçasından da yeni bitkiler elde etmeniz mümkündür. Yaprak çeliğini ilkbahar ortasından yaz sonuna kadar yapmanız gerekiyor. Bu konuda diğer detayları Afrika menekşesi sayfasının ⇒ ilgili bölümü‘nden okuyun.
Streptocarpuslar kohleralar gibi uykuya geçer mi acaba? Yoksa sürekli canlı mı kalır?
***
Sadece yaz aylarında eğer bulundukları yer çok sıcak ise kendiliklerinden dinlenmeye çekilirler. Hepsi bu. Özel bir dinlenme dönemi ihtiyacı yok.
Satın almak istiyorum. Nereden bulabilirim?
***
Türkiye’de satıldığını hiç görmedim ve duymadım.