Angelonia çiçeği (yazlık aslanağzı)

Sıcak yaz ayları için mevsimlik yetiştirilen park, bahçe, balkon ve teraslara uygun güzel çiçekli süs bitkilerindendir.

Angelonia bahçe bitkileri (yazlık aslanağzı çiçeği)

Plantaginaceae (Sinirotugiller) familyasının Angelonia cinsinin 30 kadar türü var. Meksika’dan Arjantin’e kadar kurak ve yarı kurak bölgelerde görülürler. Bazı türler süs bitkisi olarak yetiştirmeye uygundur. Daha çok Angelonia angustifolia türünün kültivarlarının ticareti yapılır. Bunların çiçekleri gayet gösterişlidir.

Özellikleri

Aslanağzı ile aynı familyadandır ve çiçekleri de benzer. Aslanağzı yaz sıcaklarını sevmez. Serin ve soğuk ayların çiçekli süs bitkisidir. Angelonia türleri tam tersine yüksek sıcak ve tam gün güneş istiyorlar. Dolayısıyla bunlara yazlık aslanağzı demek uygun düşer. İngilizce’de de aynı şekilde adlandırılır: Summer snapdragon.

Angelonia çiçekleri güzel kokar. Genelde geceleri çevreye koku salarlar. Beyaz, pembe ve mor renklerinin çeşitli tonlarında ve ayrıca bu renklerden karışık veya ebruli çiçek açan çeşitleri var. Çiçek açma dönemi bir hayli uzun sürer. Bütün yaz çiçeklidirler. Hatta sonbaharda havalar iyice soğuyana kadar devam ederler. Kesme çiçekçiliğe uygundur. On gün kadar vazo ömürleri var.

Kış soğuklarına dayanıklılıkları kültivarlarına göre değişir (sıfır derece ile -6C derece arasında). Yazları şiddetli sıcak ve nemli bölgelere en iyi park bahçe bitkisi Angelonia yani yazlık aslanağzıdır. Balkonlarda, teraslarda da yetişir. Aslında uzun ömürlüdür ama genellikle mevsimlik yetiştirirler. Zaten kışın hayatta kalması zordur.

Gelişim tarzı kültivarlarına göre değişir. Dik duran kültivarları 30cm ile 45cm arası uzar ve destek değneklerine ihtiyaçları olmaz. Sarkıcı kültivarlar büyük saksılar için ya da asmalı saksılar için idealdir. Bir de yer örtücü tarzda gelişen yazlık aslanağzı kültivarları var. Angelonia fidesi alırken bu özelliklerini de öğrenmelisiniz.

Angelonia yetiştirme

Yazlık aslanağzı çiçeği günde en az 6 saat direkt güneşli yerleri sever. Güneş yetersizliğinde dallar çelimsiz ve karmaşık olacağı gibi çiçekleri de seyrek olur.

Angelonia çiçeği hangi kültivarı olursa olsun parklara ve bahçelere 20cm ara ile ekilmeliler. Saksılarda ise fidelerin arasındaki mesafe 15cm uygundur. Fidelerin tepelerini kırkmanıza (uç alma budamasına) gerek yok. Yapmayın.

Toprak

Asitli topraklarda daha coşkulu yetişir ve bolca çiçek açarlar. Organik maddelerce zengin toprak daha iyidir. Killi topraklarda yazlık aslanağzının kök çürüme riski yüksektir. Toprağınız killi ise önce çapalayıp sonra bolca kompost veya leonardit ve ponza taşı ile toprağı harmanlayarak biraz yükseltin. Sonra fideleri dikin.

Sulama ve hava nemi ihtiyacı

Toprağın üst yüzeyi iyice kurudukça sulayın. Toprağınız ne kadar süzekse o kadar rahat sıklıkla sulayabilirsiniz. Antalya gibi yazın çok sıcak ve bunaltıcı nemli havası olan yerlerde yazlık aslanağzı Angelonia yazın iyice serpilerek çiçek açar durur. Diyarbakır gibi havası kuru-sıcak yerlerde sulamayı daha sık yapın. Veya toprağı hiç kurumamışsa çevrelerini ıslatın. Aksi takdirde hava kuruluğu yüzünden gerektiği gibi serpilemeyebilirler.

Bitki besini

Angelonia çiçeği besleyiciliği çok iyi olan topraklarda fazlaca dallanıp budaklanma ve bol bol yapraklanma yapar ama daha az çiçeklenir. Onun için yaz boyunca ayda bir defa çiçek amaçlı bitki besininden verin. Ayda bir defadan daha sık besin vermek iyi olmaz. Eğer toprak çok verimli ve iyi besleyici ise bitki besini vermeyin.

Saksıda yetiştirme

Angelonia çiçeği – yazlık aslanağzı fidelerini ilkbahar ortasından itibaren satın almalısınız. Saksıda yetiştirince humuslu iyi bir toprak ile torf toprak karışımı yapın. Bitki besini veya gübre vermemelisiniz. Çünkü bu topraklar yeterince (hatta fazlasıyla) besleyicidir. Kışın koruyabilirseniz, sağ salim ilkbahar çıkarlarsa ilkbahar sonuna doğru toprağını değiştirin. Yazlık aslanağzı çiçeğinin saksıda yetişenlerinde sulama daha ciddi dikkat ister. Yaz sıcaklarında saksıda susuz bırakmaya gelmezler.

Fide üretimi

Angelonia tepe çeliği ile kolaylıkla üretilir. Bitki aktif gelişim halinde olduğu zamanlarda yapabilirsiniz. Yani illa şu mevsimde yapılacak diye bir şey yok. Tomurcuksuz-çiçeksiz bir dalın 8cm kadar tepe kısmını kesip alın. Yapraklarını makasla dikkatlice diplerinden keserek giderin. Sadece tepede iki olgun yaprak kalmalı. Sonra direkt olarak köklendirme toprağına dikin. Köklendiklerini büyümeye başladıklarında anlarsınız. O zaman esas yerine dikin.

Angelonia tohumdan üretim

Her yazlık aslanağzı tohum vermez. Çünkü kültivarları genelde hibrittir ve hibrit bitkilerin çoğu kısırdır. Tohumunu alabilmişseniz şöyle devam edin:

Kış sonuna doğru başlamak lazım. Şubat ayının ortası uygundur. Güneş alan bir yerde, ortam ısısı 20C dereceden düşük olmamalı. Angelonia tohumları çok küçüktür. Toprağa ekerken serperek ama birkaç santim ara ile düşecekleri şekilde ayarlamaya çalışın (elinizden geldiğince). Serptikten sonra üzerlerini hafifçe bastırın ve su fısfıslayarak sulayın. Tohumlar güneş ışınlarını direkt algılamalıdır. Yoksa çimlenemezler. ilkbahar geldiğinde fideleri gündüz saatlerinde yavaş yavaş açık havaya alıştırın. Sonra gece ısı 12C dereceden düşük olmadığı günler geldiğinde sürekli dışarıda tutun veya esas yerlerine dikin.

Problemleri

Killi toprakta bir de gereksiz sulamalar yüzünden kök çürümesine yatkındır. Yaprak bitleri özellikle ilkbahar ortası – yaz başı döneminde fazlaca musallat olabilirler. Fark ettiğinizde derhal ilaçlamaya başlamalı ve bitler tamamen yok oluncaya kadar haftada iki defa ilaçlamaya devam etmelisiniz. Bunlardan başka yazlık aslanağzı Angelonia çiçeğinin pek sorunu olmaz.

'Angelonia çiçeği (yazlık aslanağzı)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Megus, İzmir dedi ki:

    İnternette fide satışını aradım ama bulamadım. Bunun için vakit daha erken midir?
    ***
    Çok küçük, çelimsiz ince dallı, mini çiçekli bir şey. Masraf etmeye değmez. Zaten bütün gün güneşli olan parklar ve büyük bahçeler için uygundur. Sıkça gelişmiş dalları ile yüzlercesi bir arada olunca ve biraz uzaktan bakınca güzel.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.