Güneş filtreleme

Hem sıcak hava hem direkt güneşin yakıcı etkisi ikisi bir arada olunca kaktüsler için bile iyi değildir. Güneşin şiddetini tül vb şeylerle azaltmak gerekir.

Burada konu (güneş filtreleme) güneş ışınlarını filtreleyerek yakıcı etkisini hafifletmektir. Engellemek değil, gölge oluşturmak hiç değil. Güneşsiz ortam, koyu gölge bitkilerin çoğunluğuna hiçbir fayda sağlamaz. Bitkiler filtreli güneş sayesinde direkt güneşte ya da tam gölgede olduğundan çok daha sağlıklı gelişir.

Niçin güneş filtreleme gerekir?

Direkt güneş yaz aylarında bitkilerden birçoğuna zarar verir. Sıcak yaz günlerinde direkt güneş, özellikle de öğle civarı tepe güneşi kaktüslerin bile gelişimini yavaşlatır. Hatta bazı durumlarda gelişimi tamamen durdurur. Süs bitkilerinden tropikal ormanlara ait türleri evlerimizde yetiştiriyorsak doğal ortamlarındaki gibi filtreli güneş sağlamalıyız. Filtreli güneş çiçeği için yetiştirdiğimiz bitkilerin çiçek açmalarını garanti edeceği gibi sırf yaprak güzelliği için yetiştirilen bitkilere de lazım. Bu sayede yapraklar güdük ve çirkin kalmaz, güzelce serpilirler.

Nasıl yapalım? Ölçüsü nedir?

Bildiğimiz pencere tülleri genelde yeterli oluyor. Duruma göre tülü biraz büzgülü yaparsınız. Çok sıcak günlerde tül yerine ince beyaz bez güneşlik de işe yarar.

Filtrelemede ölçü şu: Güneş ışınları tül engelinden geçerek yapraklara değdiğinde çok az ısıtacak. Hiç ısıtmıyorsa yanlış. Yapraklara dokunduğunuzda biraz zor farkedeceğiniz kadar ısınma oluyorsa doğru.

Ayrıca yapraklara güneş ışınları hiç gelmese bile, ortam yeterince güçlü ışıklı ise, havanın yüksek sıcaklığı sayesinde bitkiler direkt güneş alıyor gibi sorunsuz gelişir. Gerçi bu durum sadece açık havada sağlıklı bir şekilde gerçekleşir. Ev içinde bazı bitkilerde işe yarar. Mesela kauçukta hiç işe yaramaz. Sanki gögede kalmış gibi yapraklar kenarlardan aşağı kıvrık gelişir.

Evde bitkileri için ama bunlardan direkt güneş isteyenler için güneş filtreleme ölçüsü şudur

Güneşin değdiği yeri ısıtmasını elimizle biraz zor hissedeceğiz ama kesin olarak hissedeceğimiz derecede olması lazım. Yaz aylarında hava sıcaksa, elimiz de sıcaksa ısıyı yanlış algılayabiliriz. Yani gereğinden bile fazla olduğu halde hissetmeyebiliriz. Buna karşı dikkatli olalım.

Çöl kaktüslerinde ölçü ise türe göre değişir. Bunlara güneş tam direkt gelebilir, daha iyi. Sadece yaz aylarında tepe güneşi (yaz boyunca 11:30 – 16:00 arası) güneşi filtrelemenizi tavsiye ederim.

Diğer kaktüs ve succulentlerde filtreleme ölçüsü türden türe değişir. Her tür hakkında ayrı ayrı öğrenmelisiniz.

Her zaman şart mı?

Kışın hem gündüzler kısa, hem güneşli günler az, hem de güneş ışınları oldukça düşük enerjili gelir. Kışın uygulamak hiç gerekmez. Özellikle kasım sonu – şubat sonu arasında hiç gerekmiyor. Hatta bu dönemde direk güneş gereklidir. Kışın filtrelemeyi sadece yapraklara güneş ışınlarının çok fazla ısıtıcı etkisi söz konusu ise, bunun yanında ev fazla sıcak ise yapmalısınız.

"<yoastmark

Evlerin içine güneş belirli saatlerde gelir. Güneş gelmiyorsa bitkilere daha fazla aydınlık sağlamak için perdeleri ve tülü açık tutmalısınız. Direkt gelen sabah erken ve akşam ikindi sonrası güneşinin bu bitkilere zararı olmaz.

Güneş filtreleme saatleri

Sıcak yaz günlerinde öğle ezanından 1,5 saat öncesinden ikindi ezanının bir saat sonrasına kadar hassas bitkiler direkt güneş almasalar iyi olur. Hatta bu zaman aralığında hassas bitkiler hiç güneş ışınları almasalar bile olur. Daha da hassas bitkiler için ve çiçek açmış bitkilerin çiçeklerinin daha uzun dayanması için bu saat sınırlarını biraz daha geniş tutun.

Örnekler:

1- Evinizdeki çiçeklerinize sabahleyin güneş geliyorsa öğle ezanına 1,5 saat kala tülü çekerek güneş filtreleme sağlamalısınız. Öğleden itibaren artık güneş gelmeyeceği için tülü açarak daha fazla aydınlık olmasını sağlayın.
2- Öğleden sonra güneş geliyorsa, öğlende tülü veya güneşliği çekin, ikindi ezanından 1 saat sonra açın.

Dikkat: Güneş odanın bir kısmına geliyor ama bitkilere gelmiyorsa filtreleme yapmayın. Çünkü yansıma yoluyla da aynı faydalı etki oluyor (özellikle sıcak havada).

Bahçede / balkonda güneş filtreleme

Aşırı güneş alan bahçelerde, balkonlarda ve teraslarda ortanca, küpe çiçeği gibi aşırı güneşten rahatsız olan bitkileriniz için özel sera örtüleri var. Güneş filtreleme amaçlı kullanırlar. İlkbahar ortasından sonbahar başına kadar onlardan kullanabilirsiniz. Ya da ışığı çok iyi geçiren ama görüntüyü tam geçirmeyen beyaz muşambalar kullanın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler:

'Güneş filtreleme' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Sevde, Balıkesir dedi ki:

    Benim çiçeklerime sadece akşam güneşi vuruyor. Durdukları yere sabah güneşi vurmuyor maalesef. Fark eder mi? Sabah güneşi mi daha faydalıdır akşam güneşi mi?
    ***
    Salon bitkileri için genellikle, çoğunluk türler için sabah güneşi iyidir. Balkon bitkilerine pek fark etmez. Kışın da dışarıda açıkta durması gereken saksı bitkilerine akşam güneşi daha iyidir. Zira kışın açık havada sabah güneşi don olduğu zamanlarda fena zararlı oluyor. Gece boyunca dondurucu soğuk etkisinin hemen ardında bitkilerin güneş yemesi çürümelerine sebep olur.

  2. Esra, İzmir dedi ki:

    Bitkim tamamen gölge yerde duruyor ve aldığım günden beri hiç büyümedi. Acaba filtrelenmiş güneş mi istiyor?
    ***
    Ev içinde tutuyorsanız sebep hava akımları olmayışıdır. Dışarıda ise sebepler başkadır. İlgili sayfalara bakın:
    1 – Kauçuk Ağacı (Ficus Elastica)
    2- Salon bitkilerine hızlı gelişim sağlama


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.