Alluaudia procera

Alluaudia procera doğal ortamlarında sık dikenli, uzun birçok dallı bir ağaçtır. Güney Madagaskar’a endemiktir. kuraklık, soğukluk gibi şartlarda yapraklarını döker.

Küçük halde iken ince dalları Euphorbia milii ile çok büyük benzerlik gösterir. Aralarında hiçbir akrabalık olmayıp Alluaudia procera türü meşhur sukulentlerden Portulacaria afra ile aynı familyadandır (Didiereaceae). Büyüyüp geliştikçe gövdesi veya dalları sağlam odun hale gelir. Madagaskar’da bu bitkinin dallarından mangal kömürü yaparlar.

Alluaudia procera mini yapraklı, sıkça dikenli sukulent bitki türü

Alluaudia procera – fotoğraf: kakteen-matk-berlin.de

Özellikleri

En çarpıcı özelliği susuzluğa çok fazla dayanıklı olması, bir yıldan fazla bile susuz kalsa, suya kavuştuğunda iki üç gün içinde yapraklanmaya başlamasıdır. Doğal yaşam alanları yarı kurak ile tam kurak arası yerlerdir. Oralara bazen bir yılı aşkın bir süre hiç yağmur yağmadığı olur. Uzun süre susuz kaldığında tüm yapraklarını döker. Biraz yağmur yağdıktan sonra sadece birkaç günde her yerinden çifter çifter yapraklar verir. Kalın dallarda daha fazla yapraklar gelişir.

Ortalama 1cm kadar mini yaprakları etli ve parlaktır. Yaprakları dalların ve gövdelerin üzerlerindeki mini noktalardan çift halde çıkar. Söz konusu noktalar kaktüslerdeki areole denen düğmeciklere benzer. Dallarda yaprak gelişim noktaları sayısınca dikenler olur. Dallar kalınlaştıkça üzerlerindeki yaprak noktalarının ve dikenlerin sayıları artar.

Doğada ilk birkaç yılında yığın yığın uzun dallar karmaşası halde yaşar. Biraz yaşlandığında dipten güçlü bir sürgün ana gövde halinde uzamaya başlar ve sonra diğer dallar yığını kurur gider. Ana gövde yukarıdan yan dallar verir. Böylece ortalama 15m boylarında bir ağaç haline gelmiştir.

Alluaudia ascendens: Aynı cinsin başka bir türüdür. Sukulent meraklılarında nadiren bulunur. Mini yaprak şekilleri farklıdır. Alluaudia procera yaprakları uzunca, darca oval şekilde, Alluaudia ascendens yaprakları ise genişçe oval-kalp biçimindedir.

Kış soğuklarına kapalı yerlerde -6C dereceye, açık havada -3C dereceye kadar dayanır. Soğuğun uzun sürmemesi şartıyla açık havada en fazla -5C derece donmalara büyük zararlarla dayanabiliyor. Kış aylarında soğuk havanın derecesine göre yapraklarını döker.

Zehirli, toksik özellikleri yoktur ama dikenleri tehlikelidir.

Yetiştirme-Bakım

Saksıda yetiştirme şartları, bakım gereksinimleri Alluaudia procera ve Alluaudia ascendens her iki tür için aynıdır. Pek hassaslıkları yoktur. Sadece hava akımlarına ve uzun süreli direkt güneşe çok fazla ihtiyaç duyarlar. Bu iki şarta önem verin.

Toprak olarak arazi toprağı + dere kumu + mangal kömürü mini parçaları hepsinden eşit oranlarda karışım yapın. Küçük saksılarda yetiştirmek gerekmiyor. Saksısı çapı 15cm’den daha büyük olacaksa bu toprak karışımına ayrıca ponza taşı da karıştırmalısınız. Yaz aylarında toprağı adam akıllı kupkuru oldukça sulayın. Zaten açık hava şartlarında o toprak birkaç günde kupkuru olacaktır ama bir hafta dolmadan sulamayın. Diğer aylarda daha seyrek sulayın. Kışın soğuk yerde tutarsanız kış boyunca hiç sulamamalısınız. Bu arada, kış yağmurlarından ıslanması veya kışın sulamak zarar vermez ama gerek yok.

Tarif ettiğim gibi toprak karışımı değil de kaktüs toprağı + dere kumu vesaire karışımlar yaparsanız o takdirde bitki besini vermeniz gerekiyor. Kaktüs-sukulent özel besininden lazım. Dozajı çeyrek dozaj ayarlayıp ilkbahardan yaz sonuna kadar ayda bir gibi vermeye devam edin.

Budamalar: Dalları uzayıp gidiyor diye metrelerce uzatmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz gibi şekillendirin. Budamaları ilkbahar ortası döneminde yapmanızı ve çıkan dalları atmayıp köklendirmenizi tavsiye ederim. Bu konuda aşağı kısmı da okuyun.

Dallandırma ve üretim

Alluaudia procera küçük fideleri yan dal vermeden uzayıp gitme eğilimindedir. Dallanması için boyu 25cm’den daha fazla uzadığında, sadece ilkbaharda 7-8cm kadar kalacağı şekilde budayın. Bu sayede birkaç yan dal verip çok dallı hale gelir. Kesip aldığınız uzun parçayı 8cm parçalara ayırın. Her biri kolayca köklenir. Ama sadece ilkbahar ortasında yapmalısınız. Çünkü yaz sonuna kadar kökleri epeyce güçlenmiş olmak zorunda.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.