Aloe arborescens

Gösterişli, iri yapılı bir bahçe bitkisi..

Asphodelaceae familyasından Aloe arborescens bitki türü Afrika’nın güney-doğu bölgelerine endemiktir (Güney Afrika, Malawi, Mozambik ve Zimbabwe dolayları). Doğal yaşam alanları yüksek kayalıklı tepeleri ve boş yamaçları kapsayan dağlık arazilerdir.

Özellikleri

Doğal yaşam alanlarında 3 metre civarlarında tek gövdeli veya 2-3 dallı küçük bir ağaç halinde gelişir. Bu sebeple arborescens demişler.

Aloe arborescens bitki türü hakkında

Aloe arborescens

Hafifçe maviye çalan yeşil yapraklarıyla dev rozetler oluşturur. Ayrıca kırmızı – turuncu arası canlı renkte kış çiçekleri oldukça güzel görünümlüdür. Dolayısıyla Aloe arborescens iklimi uygun yerlerde çok kullanılan bir bahçe süs bitkisidir. Çit bitkisi olmaya da elverişlidir. Variegata (beyaz çizgili) kültivarı daha fazla önemli tutulur.

Kullanım

Dış mekan park ve bahçe süs bitkilerindendir. Evlere, salonlara uygun değildir. Saksılarda yaygın yetiştirilen bir Aloe hibriti testere çiçeği (Aloe x delaetii) ile karıştırmayın.

Aloe arborescens iklimi uygun yerlerde gösterişli, iri yapılı bir bahçe bitkisidir. Küçük bir bitki olarak kalmaz. Zamanla enine boyuna gelişip fazla yer kaplar.

Susuz bahçe tasarımlarına uygunluğu tamdır.

Aloe vera gibi Aloe arborescens de tıbbi önem taşır. Yaralarda iltihap önleyici ve çabuk iyileştirici etki sağlar.

İklim uyumu

Kışın en fazla -4C derece soğuğa dayanır. Yazın şiddetli sıcak olan bölgelere, Akdeniz iklimine tam uyumludur.

Yetiştirme ve üretim şartları

Aloe arborescens güneşli yerleri sever. Toprak seçmez. Sadece toprağının yeterince süzek ve havadar olmasına dikkat edin. Sık sulama istemez. Yazın ara sıra sulayın. Toprak iyice kurumamışsa sulamanız gerekmiyor. Diğer serin ve soğuk aylarda daha az sıklıkta sulayın veya hiç sulamayın.

Çelikle üretimi basittir ve köklenmesi neredeyse yüzde yüz garantidir. Nisan sonu ile eylül başı arasında herhangi bir zamanda dallarını veya dip yavruları kesip alın. Kesik yerin kuruması için 3 – 4 gün açıkta bekletin. Sonra direkt toprağa dikin.

Tohum ile üretimine gelince, tohumlar biraz kış üşümesi istiyor. Yani tohumları kış sonuna doğru, şubat sonunda ekmelisiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | |

Yorum / Soru yazma bir süre için kapalıdır.