Aloe × delaetii (testere çiçeği)

Testere çiçeği Aloiampelos ciliaris ve Aloe succotrina türlerinden melezlemeyle türetilmiştir. Bilimsel adı Aloe × delaetii şeklindedir. Hepimiz bu bitkiyi dedelerimizden ninelerimizden beri biliriz. Modası asla geçmeyen salon bitkilerindedir.

Testere çiçeği (Aloe x delaetii) sukulent bitki

Özellikleri ve Bakımı

Hem salon-ofis hem bahçe-balkon süs bitkisidir. Çok şık ve çok da dayanıklı bir Aloe hibritidir. İhmallere, kötü bakıma, bir kenarda unutulmaya en uygun ev bitkisidir. İklimi uygun yerlerde sürekli dışarıda bahçe-balkon bitkisi olarak da yetişir. Kış soğuklarına -9C dereceye kadar dayanıklıdır.

Besleyici toprakta olup yeterince güneş alırsa testere çiçeği daha güçlü, daha büyük ve kalın yapraklar çıkarır. Boyu uzadıkça yapraklar irileşir ve gövdesi kalınlaşır. Fakat gövdesinin alt kısmı ince kalır. O zaman yukarıdan uygun bir yerden kesin. On gün açıkta bekletin. Kesik yerin kuruması, kabuk bağlaması lazım. Sonra o tepe kısmı ağır bir saksıya dikin. Böylece testere çiçeği hiçbir şey olmamış gibi köklenip hayatına kocaman yapraklarla devam eder ve yeni saksısında irileşmeye devam ederek uzar. Son derece gösterişli hale gelir. Gösterişli hale gelince dayanıklı ve dekoratif bir ofis bitkisi olarak değerlendirilebilir. Yalnız güçlü ışıklı olan pencere yakınlarında tutmak şarttır.

Toprak seçmiyor. Saksıda yetiştiriyorsanız yeterince süzek toprak gerekir. İlkbahar – sonbahar arasında testere çiçeğine ara sıra bitki besini verirseniz birkaç yıl boyunca saksı ve toprak değiştirmeniz gerekmez. Sulamayı yazın sık sık, kışın toprak adam akıllı kurudukça yapın. Serin aylarda ikisinin arası bir yol izleyin.

Güneş ışık ihtiyacı: Aloe × delaetii – testere çiçeği iç mekanlarda ya güneşli ya da en azından çok güçlü ışıklı yer ister. Bahçelerde ise şiddetli ve uzun süreli güneş, az güneş veya gölge fark etmez. Sadece yeri çok koyu gölge olmamalıdır.

Testere çiçeği

Üretimi

Dipte oluşturduğu yavruları (köklü veya köksüz önemli değil) ayırıp ayrı saksılara dikin. Uzun bir gövdeyi 10cm parçalara ayırırsanız her parçası mutlaka köklenir ve filizlenir. 10cm’ye ayırdığınız parçalar en az üçer filiz verir. Fide üretimi bakımından gayet bereketli ve sorunsuzdur. Üstelik çoğaltma, üretim için yılın her zamanı uygundur. Sorun çıkmaz. Ama 10cm parçalar halinde çelikle çoğaltmayı ilkbahardan yaz sonuna kadarki dönemde yapsanız daha iyi olur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | |

'Aloe × delaetii (testere çiçeği)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İrem, Ş.Urfa dedi ki:

    Benim çiçeğimin kökleri ve uçları sararıp soldu ne yapmalıyım?
    ***
    Testere çiçeğinin yaprakları 2-3 yıl güzelliğini kaybetmeden sağlıklı kalıcı özelliktedir. En eski yapraklarının uçlarının kuruması ve daha altta ana gövdede dış kabuk üzerindeki eski yaprakların gövdeyi saran kısımlarının kalıntılarının kuruyup soyulması normaldir, bir problem değildir. Yeni yapraklardaki uç kurumaları susuz kalma problemine bağlı değilse toprağının kimyasal dengesi bozulmuştur. Toprak değiştirin. Yeni toprağa bolca ponza taşı veya iri taneli kum (dişli kum) karıştırmalısınız.

  2. Fikriye, Malatya dedi ki:

    Dışarıda yaprakları döndü. Nasıl canlandırabilirim?
    ***
    Döndü demekle neyi kastediyorsunuz belli değil. Soğuktan haşlanmış gibi olmuşlarsa ölmüşlerdir. Sert ve sağlıklı yere kadar kesmelisiniz. Sert yeri yoksa, tümüyle pişmiş gibi yumuşak ise yapılacak hiçbir şey yok. Köklere kadar ölmüştür. Eğer döndü demekle yapraklarda yön değişikliği olduğunu kastediyorsanız gövde eğilince yukarıya, ışık yönüne doğru pozisyon alırlar ve bu bir problem değildir. Daima düzgün tutacaksınız ki görünümü düzgün olsun.

  3. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Aloe veranın bilinen, cildi iyileştirici etkisi bu bitkide de var mı? İçindeki jel cilde iyi geliyor mu?
    ***
    Bu konuda bilgim yok maalesef.

  4. Huriye, Muğla dedi ki:

    Bitkim güneşte duruyor ve yaprakları içe doğru kıvrılarak büyüyor. Diken gibi olan uçları kendine batıyor. Yaprakları zarar görmeye, delik delik olmaya başladı. Normalde yaprakların açılarak büyümesi lazım. Acaba ben nerede yanlışlık yapmış olabilirim?
    ***
    Sizin hatanız muhtemelen sırf torf toprakta yetiştirmek ve suyu sevmez diye susuz bırakmak. Ya da sulamaları az su ile yapıyorsanız bu tip sulama toprağın bozulmasına sebep olur. Tarifiniz kök çürüme alametine de benziyor. Toprak altı kısmı tamamıyla çürümüş olabilir. Yapmanız gereken şey eğer sulamıyorsanız bol bol sulayın. Sulamalarda ayrıca mutlaka saksı alt deliklerinden su süzülüp çıkmalıdır. Yoksa (az miktar su ile sulyorsanız) toprak zehirlenip kökleri çürütür. 5-6 hafta sonra normale dönmüş olacaktır. Ama şimdi önce iyice kontrol edin. Toprak altı kısmı çürümüşse üstten en sağlıklı yerinden kesip alın. En alt yaprakları sıyırarak çıkarın (oralardan köklenebilmesi için). Sonra 4-5 gün açıkta bekletin. Çünkü kesik yer kabuk bağlaması gerekiyor. Aşırı su kaybına uğramış olduğu için kesik yerin kurumasından sonra bir hafta suda bekletin. Sonra 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu karışımı hazırlayıp o karışımla saksıya dikin. Can suyu vermeyin. İlk on gün hiç sulamayın. Bu şekilde yeniden köklenecektir.

  5. Ulaş, İstanbul dedi ki:

    Elimde iki adet bulunmakta. Birini ışıklı ve mevsimsel geçişleri nispeten hissedebileceği radyatörsüz balkonda. Diğeri ise dekoratif amaçlı olarak odamın içindeki masamın üzerinde bulunduruyorum. İçerideki bitkimi duvarlardan yansıyan zayıf ışık ve iç ortamdaki kış hava şartlarına bağlı radyatör ısısı ile sağlıklı büyütebilir miyim acaba? İçerideki bitkimi bu ortama adapte edebilir miyim sizce?
    ***
    Bahsettiğiniz oda şartları Aloe türleri için hiç elverişli değil. Gelişim olsa bu daha kötü. Çünkü ışık yetersizliğinde son derece kof, cılız, ince, çirkin, son derece sağlıksız yeni gelişimler olur. Belki eğer hava hareketleri olmazsa ve sulama da yapmazsanız hiç gelişim göstermez ve olduğu gibi orada durur. Bu duraksamanın birkaç ay için zararı olmaz.

  6. Selma Konya dedi ki:

    Testere çiçeğim çok güzel olmuştu. Birden kök kısmı ve yanından çoğalma yeni fideleri çürüdü. Fazla sulamadım. Güneş görmüyor. Çok sıcaktan olabilir mi?
    ***
    Toprağı yüzünden çürüme olmuştur. Bir de sizin yanlış sulamanız yüzünden. Kış boyu hiç sulamasaydınız belki daha iyi olurdu. Yani yanlış sulamaktansa susuz bırakmak daha iyidir en azından çürütmez. Çiçeklerinizi gerektiği gibi sulamazsanız toprak zamanla zehire dönüşür. Bakın: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  7. Demet, Ankara dedi ki:

    Elimde yavru testere çiçeği var. Direkt toprağa dikmeli miyim yoksa suda filizlendirmeli miyim?
    ***
    Suda köklendirip toprağa dikince suya uyarlanmış köklerin hemen yanıp çürümesi sık görülür. Onun için direkt kumlu toprağa dikmek daha iyi. İlk iki ay pek sulamayın.

  8. İstanbul dedi ki:

    Testere çiçeğimin kökleri çürüdü. Tekrar filizlenmesi için suda bekletmeli miyim? 5 gündür suda ama kök çıkmadı ve belirti de yok gibi.
    ***
    Tam tersi kuru toprağa dikin. Serin bir yerde dursun. Yapraklarda incelme görmedikçe sulamayın. Nisan ortasında güneşli ve çok havadar bir pencere önüne alıp sulayın.

  9. Alya dedi ki:

    Testere çiçeğinin jeli yüze sürülür mü?
    ***
    Bilmiyorum. Bu konular benim alanım değil.

  10. İsimsiz dedi ki:

    Testere çiçeğim 50cm idi. Çoğaltmak istedim. Saksı torflu toprak kullandım. Aldığım yavrularda kök siyahlaştı. Ana büyük çiçeğin de kök kısmı siyah ve yaprakları eskisi gibi yeşil değil. Ne yapabilirim?
    ***
    Çürük olmayan yerlerden kesin. 15 gün açıkta bekletin. Sonra kuru toprağa dikin. 10 gün kadar sonra sulayın. Toprağı önceden ponza taşı ya da iri taneli temiz dere kumu ile karıştırmalısınız.

  11. Fatma, Bursa dedi ki:

    Benim testere bitkimde kökünden yukarıya doğru kuruma başladı. Kuruyan gövdeye denk gelen yaprakları da sararıp kopuyor. Üst tarafı şu an için iyi durumda. Bu neden olmuştur ve çiçeğim için ne yapabilirim?
    ***
    Dip kısımda çürüme var mı yok mu emin olun. Çürüme yoksa ve ana gövde sağlıklı ise sadece toprağını değiştirin. Çürüme varsa üst en sağlıklı yerinden kesin. Gövdenin alk kısmındaki yarakları sıyırıp çıkarın. 10 gün tam açıkta, susuz bekletin. Kesin yerin tamamen kuruması lazım. Sonra testere çiçeğinin özelliğin uygun bir toprak karışımı yapıp ona dikin. Şu tip sulama hatalarına devam ederseniz yine aynı şeyler her bitkinizde her an olabilir: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  12. Tuğba, Sivas dedi ki:

    Testere çiçeğim 3 aydır yavru vermiyor. Çoktandır üretmeye çalışıyorum olmuyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Üç ayda bir şey olmaması gayet normal. Önce kökleri iyice güçlenmeli. Dolgun yapraklar geliştirmeli. Bir yıl izin verin. Güneşli ve çok havadar yerde tutarsanız gelişimi hızlanır.

  13. Dilek, İstanbul dedi ki:

    Benim testere çiçeğim yapraklarının aralarında boşluk olmakla beraber boyuna uzamıştı. Anlatılanları uyguladım, kestim, beklettim ama hala kılcal köklenme yapmıyor. Sadece bir çubuğun üzerinde yapraklar var gibi. Neden olabilir? Ne yapmalıyım kurtarmak için?
    ***
    Anlatılanları uyguladım diyorsunuz ama nereden ne okudunuz bilmiyorum. Galiba yanlış şeyler öğrenmişsiniz. Suda bekletmeyeceksiniz. Zaten kılcal köklenme olmaz. Çünkü kalın kökler uzatır. En ince kök kürdan kalınlığında olur. Hem köklenme olup olmadığını anlamamanız lazım. Yani toprağa diktikten sonra köklenecektir. Toprağın altını göremezsiniz. Sadece toprak kupkuru oldukça sulayın.

  14. Alya N. -Muş dedi ki:

    Benim Aydın Didimde testere çiçeğim çok güzel büyümüş hatta başında çiçeğe benzer bir tomurcuk bile çıkmıştı. Yaprakları iri ve çok canlıydı. Doğuya taşınınca büyük olanı getiremediğim için 2 tane yavru getirip diktim. Ancak bir yıl geçmesine rağmen hiç büyümediler. Solmadılar da. Büyümeleri için ne yapabilirim?
    ***
    Bu tür çok fazla kök uzatıyor ve köklerini geliştirebildiği nispette yaprakları irileşiyor. Daha büyük saksıya dikin. Toprak arazi toprağı, iri taneli dere kumu, taş parçaları ve mangal kömürü parçaları veya linyit kömürü parçalarıyla bir karışım olsun. Ama çok daha önemlisi, bol bol güneş ve hava akımları alacağı bir pencere yanında tutmanızdır. Mayıs sonundan eylül başına kadar mümkünse dışarıda açık havada tutarsanız gayet hızlı gelişim gösterecektir.

  15. Maviş, İstanbul dedi ki:

    Testere çiçeği boyu 2 metre oldu. Yanlardan çok verdi. Bir yere bağlıyorum yıkılıyor ne yapmalıyım?
    ***
    İstediğiniz şekilde kesip kısaltabilirsiniz.

  16. Ayfer dedi ki:

    Testere bitkimin saksısını değiştirmek için saksısından çıkardığımda tamamen kök olduğunu gördüm. Saksısı çok küçüktü içini tamamen kaplamış sanki. Olduğu gibi alıp büyük saksıya diktim ama aklıma takıldı acaba köklerde azaltma kesme yapmalı mıyım?
    ***
    Hayır hiç gerekmez. Ancak, eğer büyük bir saksıda yine aynı şekilde aşırı köklenme olursa o zaman daha büyük saksı yerine köklerde azaltma yapar ve yine aynı saksıya yeni toprakla ekersiniz. Bunlar çok aşırı şekilde kök uzatır durur. Toprağı biraz gübreli olmalı. Yeri ise çok fazla güneşli ve çok fazla havadar olması lazım. Bu takdirde yapraklar adeta devleşiyor.

  17. Çanakkale dedi ki:

    Testere çiçeğimin orta kısmındaki yaprakların alt kısmı haşlanmış gibi bu durumda ne yapabilirim?
    ***
    Haşlanmış gibi demenizden benim anladığım şey: Tutup hafifçe sıktığınızda pelte gibi ezilmesi, elinize cıvık sıvı geçmesi demektir. Bitkilerde bu durum özellikle kaktüs ve sukulent türlerde hatalı bakım sonucu olur. Mesela toprağı çok fazla ıslakken o toprağın kızgın güneşte iyice ısınması.. Veya bol bol bitki besini veya gübre vermek de aynı şeye sebep olur. Bu hataları yapmayın. Testere çiçeği çok aşırı şekilde fazlaca ve upuzun kök geliştirmeyi sever. Daha büyük saksı daha iyi olur. Bunlara dikkat edin.

  18. Ayhan dedi ki:

    Kendi testere bitkimi yetiştirmek istiyorum şuan köksüz halde bir sap aldım onu direkt suda mı köklendirmeliyim?
    ***
    Hayır. Kupkuru toprakta bile kolayca kök salıyor. Suda bekletmeyin.

  19. Dilek V. -Fransa dedi ki:

    Benim bitkim oldukça canlıydı ve bir sürü yeni bitkiler çıkardı. Şu an içeride havalar biraz ısınınca dışarıya çıkarmayı düşünüyorum. oldukça büyük bir saksısı var. Gözlemledigim kadarıyla bir haftadır yapraklarda sararma başladı. ben bitkimi kaybetmek istemiyorum. köklere doğruda kabuklanma sararma var. Saksısını değiştirsem acaba olur mu? Oldukça büyük bir hâl aldı.
    ***
    Sadece alt kısımlarda kurumalar olması gayet normal bir şey. Ama eğer üst yapraklar sararıyorsa anlaşılan o ki toprağı adam akıllı bozulmuş ve bitkiyi zehirliyor. Bu durumda hemen o topraktan çıkarıp köklerini yıkamanız lazım. Yeni sağlıklı toprak hazırlayana kadar boş bir saksıda bekletebilirsiniz. Suda bekletmeyin. Çocukluğumdan beri sürekli yetiştirdiğim, 50 yıldır tanıdığım bir bitki. Hiçbir zaman anlattığınız gibi bir sorunla karşılaşmadım. Çok dayanıklıdır. Sizin toprak nasıl bozulup zehir hale geldiyse.. çok ilginç..


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: