Aloe succotrina türü Asphodelaceae familyasındadır. Ana vatanı Güney Afrika’nın en güney-batı uç kısmıdır.
Özellikleri
Doğal yaşam alanlarında tam bir Akdeniz iklimi hakimdir. Dağlarda, tepeliklerde kayalıklar ve taşlıklar arasında yaşarlar. Yarım metreden uzun yapraklarıyla tek başına 1m² kadar alan kaplayan büyük yapraklı bir Aloe türüdür. Dip sürgünleriyle çoğalarak kümelenir ve ortalama 2m² yer kaplarlar.
Aloe succotrina ilkin gövdesiz gibi rozet halde sık yapraklı gelişir. Yeterince güç kazandıktan sonra kalın bir gövde olarak yükselir. Gövde daha sonra yan filiz vererek kısa boylu bir ağaç gibi iki veya üç dallı olur. Yetiştiği yerin özelliklerine göre güdük kalır veya çok iyi serpilir.
Bu türü Aloiampelos ciliaris türü ile melezleme çalışması sonucunda Aloe x delaetii (testere çiçeği) hibrit süs bitkisini elde etmişler.
İklim uyumu ve kullanım
Kış soğuklarına -4C dereceye kadar dayanır. Akdeniz kıyı kesimlerinde aylarca susuz kalmaya tam dayanıklı süs bitkilerindendir. Bakımı için pek bir şey gerekmez. Susuz bahçe tasarımları için idealdir. Gün boyu güneşli, şiddetli sıcak ve rüzgarlı olup her bitkinin yetişemediği yerler için en uygun bitki türlerinden biridir.
Bakımı ve üretimi
Sadece iklimi uygun yerlerde bir bahçe bitkisi olarak yetişmeye uygundur. Yani yurdumuzda sadece Ege ve Akdeniz bölgelerimizin Akdeniz ikliminin tam hakim olduğu düşük rakım yerleri içindir. Dolayısıyla buralarda bahçelerde bakımı için hiçbir şey gerekmez.
Aloe succotrina fide üretimi diğer Aloe türlerinde olduğu gibi basittir. Dipteki yavrularını ayırarak veya uzamış gövdeyi kesip alarak çoğaltabilirsiniz. Köklenmeme problemi olmaz. Sadece eğer kesip almışsanız toprağa dikmeden önce 5-6 gün açıkta bekletmelisiniz. Kesik yer iyice kurumadan dikmeyin. Tohumlarıyla da üretilebilir.