Amaranthus tricolor, Yusuf hırkası

Güzel yapraklı bir süs bitkisi olduğu gibi sebze olarak da yenebilir. Yaprakları farklı renklerde olan birkaç çeşidi var. Özel bakım gerektirmeden kuvvetlice büyürler.

Amaranthaceae (Ispanakgiller) familyasından, birçok türü yabani ot olarak dünyanın her yerinde kendiliğinden yetişen, sebze olarak yenen Amaranthus cinsinin Amaranthus tricolor türü sirken dediğimiz bitkilerden biridir. Yaprakları farklı renklerde olan birkaç çeşidi var. Ana vatanı güney ve güneydoğu Asya’dır. Fakat dünyanın birçok yerinde yetişirler.

Yusuf hırkası, Amaranthus tricolor

Botanistler birçok bitkilere Tevrat’ta ve İncil’de geçen isimleri vermiş. Bu sayfadaki türün adı Joseph’s coat yani Yusuf hırkası. Rivayetlere göre Hz. Yusuf peygamber çok renkli bir hırka giyermiş. Başka bir adı Çin ıspanağıdır.

Özellikleri

Amaranthus tricolor tek yıllık otsu bitki türüdür. Doğal yaşamlarında ilkbaharda gelişme başlayarak yaz içinde veya en geç sonbahar içinde ölürler.

Atatürk çiçeğine benzer şekilde yaprak güzelliği olduğundan dolayı yalancı Atatürk çiçeği de diyebiliriz. Zaten İngilizcede bir diğer adı Summer Pointsettia’dır. Yaz poinsetyası, yazlık Atatürk çiçeği gibi manada. Zira Atatürk çiçeğinin güzelliği kış aylarında oluyor. Amaranthus tricolor ise çok benzer şekilde yaprak güzelliğiyle yaz aylarında hüküm sürer.

Kullanımı süs bitkisi olmaktan daha ziyade yeme amaçlıdır. Yani sebze grubu bitkilerindendir. Ama bir bahçe süs bitkisi olarak da renkli ve biraz irice yapraklarıyla fazlasıyla güzel ve gösterişlidir.

Az sulamayla bile, kuvvetsiz topraklarda bile gayet sağlıklı yetişir ve çabuk büyür. Amaranthus tricolor gereken büyüklüğe geldiği zaman son yapraklar renkli olur. Bazı çeşitleri bir süre büyüdükten sonra tepeden tırnağa tüm yan dalları renkli yapraklar verir.

Bakımı için anlatılacak bir şey yok. Bahçelerde nasıl istenmeyen otlar daha güçlü büyüyorsa bu da o özelliktedir. Susuz kalmazsa, toprağı da fazlaca fakir değilse beklentilerin üstünde gayet güzel yetişir. Kış gelince kaybolup giderler. Etrafa dağılmış olan tohumları baharda kendiliğinden çimlenir. Siz yine de tohumlarını alın, saklayın ve ilkbaharda çevreye serpin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yabani ot-çalı

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.