Anemon (bahçelik anemonlar)

Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasının Anemone cinsi bilindiği kadarıyla 63 türe sahiptir. Bugünkü konumuz Anemone coronaria türüdür. Bahçelerde severek yetiştirdiğimiz renk renk gösterişli çiçek açan anemon kültivarları bu türden ıslah çalışmalarıyla türetilmiştir.

Anemone coronaria türü anemon çiçekleri hakkında

Bir demet anemon çiçekleri

Özellikleri

Anemone coronaria türünün ana vatanı Akdeniz çevresidir. Türkiye’nin güneyinde de bulunurlar. Doğal türlerin çiçekleri çok iri olmasa bile gayet gösterişli ve güzeldir. Kırmızı, mavimsi mor ve beyaz çiçek açarlar. İnsanların türettiği anemon kültivarları daha iri çiçekli, daha zengin renkli ve biraz daha uzun boylu olur. Katmerli çiçek açanları da var.

Has türde çiçekler yalın kattır ve renkli taç yapraklarının sayısı genelde 6’dır. Ama kültivarlarda taç yaprak sayısı daha fazladır. Böylece anemon kültivarlarının çiçeklerinde taç yaprak sayısı biraz fazla olunca yarı katmerli, daha fazla olunca katmerli çiçekli oluyorlar. Fazla olmazsa yalınkattır ama doğal türe göre daha iridirler.

Çiçek açma zamanı yetiştirme şartlarına, iklime ve hava şartlarının gidişatına göre ya kış ayları ve ilkbahar aylarıdır ya da sadece ilkbahar aylarıdır.

Yapraklara gelince, anemon yaprakları maydanoz yapraklarına benzer. Kültivar çeşitlerine göre bazılarında yapraklar daha ince parçalı, bazılarında daha az parçalıdır.

Bu türden anemonlar zehirsizdir ama toksik etkiye sahip olabilir. Yani tedbirli olmakta yarar var. Bu konuda kesin, net bilgi bulamadım. Genelde güvenli olduğunu söylüyorlar.

İklim uyumu

Anemon sadece serin aylarda aktiftir. Yaz sıcaklarıyla beraber yapraklar kurur. Bu yüzden yaz boyunca sulamaya gerek yok. Toprak altındaki sağlam yumruları sayesinde sonbaharda yağmurların başlamasıyla ve havaların soğumasıyla yeniden yapraklanırlar.

Kış soğuklarına dayanıklılığı çeşitlerine göre -18C derece ile -25C arasıdır. Mesela Ankara merkez ilçesinde istisnasız her çeşidi uzun ömürlü bitki olarak bahçelere uygundur.

Kullanım

Anemon (Anemone coronaria kültivarlarının) çiçekleri son derece gösterişli olup kesme çiçekçiliğe de çok uygun özelliktedir. Bu amaçla yetiştiriciliği yapılabilir. Bahçelere bir defa dikilip unutulacak dayanıklı türlerdendir. Tabii kış soğukları açısından ikliminiz uygunsa bu mümkündür. Serin aylarda aktif olup yaz boyunca toprak altı yumrularıyla uykuda olduklarından dolayı genelde sulamanıza bile gerek yok.

Yetiştirme, bakım

Anemon sadece açık hava bitkisidir. En iyici bahçeye ekili yetişir. Mutlaka güneşli yer isterler. Yumrularının sonbaharda satılması gerekir ama ilkbahar başında satarlar. Alır almaz acilen ekmelisiniz. Ama önce 5 saat suda bekletin.

Toprağınız yeterince süzek ve verimli ise hiç sorun yok. Değilse anemon yumrularını ekeceğiniz yerin toprağını derinden çapalayarak bol miktarda torf toprak, biraz dere kumu ve az miktar gübre ile iyice karıştırın. Sonra yumruları 6cm derine gömün, sulayın. Yumrular arası mesafe 8cm’den daya yakın olmasın.

Sadece serin aylarda aktif olduğu için pek sulama gerekmez. Toprağı kupkuru olduğu halde yağış olmuyorsa bolca su dökerek sulayın.

Saksıda anemon yetiştirmek istiyorsanız sürekli dışarıda açık havada tutmanız gerektiğini unutmayın. Torf toprak, dere kumu ve arazi toprağı karışımına az miktarda gübre karıştırıp saksıya doldurun. Ve yumruları 6cm kadar derine gömün, sulayın.

Yaz başında yaprakların kuruması gerekiyor. Kurumazlarsa artık hiç sulamayın. Anemon yumrularını sonbaharda sökün, toprağı az miktar gübre katarak yeniden düzenledikten sonra yumruları tekrar ekin ve sulayın. Bunu her yıl eylül ayının sonunda tekrarlamalısınız. Akdeniz iklimi olan yerlerde ekim ayı sonuna doğru yapın.

Kışın -25C dereceden daha fazla soğuk olan yerlerde anemonları sadece saksıda yetiştirmeniz ve kış boyunca garaj gibi çok soğuk ama korunaklı bir yerde kuru toprakta ilkbahara kadar bekletmeniz gerekir.

Üretim

Tohumla kolayca yetişen özelliğe sahip olan anemon siz bir şey yapmasanız bile (eğer tohum oluşturursa) çevreye yayılan tohumları kendiliğinden çimlenip yetişir. Tohumları alıp kendiniz ekecekseniz sonbaharda ekmeniz gerekiyor. Toprağı çapalayın, düzleyin, tohumları serpin ve sulayın. Yani gömmekle filan uğraşmayın. Bu kadar basittir. Yumruları yoluyla çoğaltmaya gelince: Bölünecek hale gelmişlerse sadece yaz sonunda, sonbahara iki hafta kala, mesela eylül ortasında topraktan çıkarıp bölün. İki hafta açıkta tutun. Sonra toprağa ekin.

Benzer çiçekli türler

Girit lalesi
Süs gelincikleri

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.