Anthurium clarinervium

İri yaprakları muntazam kalp şeklinde ve desenli olan Anthurium clarinervium şahane güzellikteki yapraklarıyla herkesi hayran bırakır. Fakat bakımı biraz zordur. Toprak karışımını doğru yapmalı ve doğru şartlarda, uygun yerlerde yetiştirmelisiniz.

Anthurium clarinervium bitki türünün desenli yaprakları

Anthurium clarinervium – Fotoğraf: exoticaesoterica.com

Araceae familyasından Anthurium clarinervium türü Meksika’nın en güneyindeki Chiapas eyaletine endemiktir. 800 ile 1200 metre yüksek rakım sis ormanı (bulut ormanı) bitkilerindendir. Genelde bir epifittir yani orman toprak zemininden ziyade ağaçlar üzerinde yaşar.

Yaprak renk ve desenliliği neredeyse tıpatıp aynı olduğu için Anthurium crystallinum ile karıştırılır. Halbuki Anthurium clarinervium’un başlıca farkı yapraklarının tam olarak kalp sembolü şeklinde olmasıdır. Oval şekli tam yuvarlak, yaprak uç kısmı muntazam ve zarifçe sivrileşen yapıdadır. Diğer farkları: Yeşili biraz daha koyu tondadır. Yaprak dokusu daha kalındır ve yaprak yüzeyindeki kadifemsilik daha azdır.

Bakımı

Saksıda yetiştirmek için toprak karışımını aynen bildiğimiz ⇒ antoryum‘da tarif ettiğim gibi yapmalısınız. Bu önemlidir. Diğer bakımını da aynı yapın. Bakımında tek fark güneş isteğindedir. Anthurium clarinervium direkt güneşi pek almamalıdır. Hatta hiç almamalıdır. Fakat bu yanlış anlaşılır ve evlerde loş köşelerde tutulur. Böylece yapraklar doğal olması gereken şekli almaz. Zayıf ve çirkin gelişir. Yani direkt güneş almasın demek, güneş ışınlarının yapraklara direkt gelip ısıtmasını engellemekten ibarettir.

Bakımını doğru yaptığınız takdirde ve yerini de severse yapraklar 20-25cm genişliğinde ve düzgün yapılı gelişecektir. Ve gelişimi de hızlı olur. Kısaca çok güçlü ışığa ihtiyacı var. Ama direkt güneşten de korumanız gerekiyor. Ayrıca yüksek rakım sis ormanı bitkisi olduğu için şiddetli sıcağı ve havasız ortamları sevmez. Yetiştirdiğiniz yer hava akımları olan bir yer olmalıdır. Pencere yanı gibi.

Üretim

Anthurium clarinervium bitkinizi çoğaltmak istiyorsanız dipten veya yandan dallar vermişse onları ayırabilirsiniz. Sadece tek dal halinde uzamışsa (1 metreye kadar uzayabiliyor) o zaman uzun dalı parçalara bölün. Dalda yaprak kalmamış olsa bile yaprakların dip kısımları bellidir. O bölgeler hem filizlenme hem de köklenme yerleridir. Uzun bir dalı her bir parçasında 3 yaprak gözü kısmı kalacak şekilde parçalara bölün. Sonra suda bekletin. Dalın su altında kalacak yerinde en az bir yaprak dip göz kısmı olmalıdır. Yoksa asla köklenmez. Sonra, köklenme başlar başlamaz uygun toprağa dikin ve sulayın. Uzun bitkinizi kestiğinizde saksıda kalan ana köklü kısım ise en az bir filiz vererek hayatına devam edecektir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | | |

'Anthurium clarinervium' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Mina, İstanbul dedi ki:

    Merhabalar, Anthurium clarinervium bitkim bugün geldi ama saksı biraz küçük ve köklerini de görüyorum bitkinin. Sizce bir istisna yapıp baharı beklemeden toprak ve saksısını değiştirmeli miyim yoksa baharı beklemeli miyim?
    ***
    Bu gibi durumlarda insanlar güzelim bitkileri acilen uygunsuz toprakla kocaman saksılara dikerler ve bir hafta bile geçmeden bitkiler çürür gider. Önemli şartlardan birincisi dosdoğru bir toprak karışımı yapmanızdır. Diğeri, bu da çok önemli, yeni saksının fazla büyük değil şimdiki saksısından çok az farkla biraz büyük olmasıdır. Bu iki şart kesin gereklidir. Yapabilecekseniz ilkbaharı beklemenize hiç gere yok. Ayrıca saksısından çıkarırken eski toprağından hiç arındırmadan kalıp gibi çıkarıp öylece yeni saksıya uygun toprak karışımı ekleyerek aktarmalısınız.

  2. Buket, Afyon dedi ki:

    Kırmızı örümcek gibi haşereler sık sık dadanır mı bu türe? Edinmek istiyorum kararsız kaldım böceklenmesi beni korkutuyor çünkü evde çok sayıda bitkim var.
    ***
    Hiç olmaz diye bildiğim bitkilere bile ev ortamlarında örümcek bitler musallat oluyor. Yaprakları mahvediyorlar. Onun için bu tip sorular sorup da “hayır asla olmaz” gibi cevaplar alırsanız inanmayın. Ama korkulacak bir şey yok çünkü zaten yapraklarını sık sık ıslak bezle silmek lazım. Her yağmur ormanı kökenli salon bitkisinin buna çok ciddi ihtiyacı var. Yıkamak yerine ıslak bezle silerseniz bitler barınamaz.

  3. Berna, Muğla dedi ki:

    Bu bitki nasıl çoğalıyor?
    ***
    Berna Hanım konu içinde yazmayı unutmuşum. Sorunuz üzere sayfayı yeniledim. Lütfen yukarıdan okuyun. Sorduğunuz için teşekkür ederim çünkü sayenizde sayfayı tamamladım.

  4. Didem, Antalya dedi ki:

    Merhaba, bitkim yerinden oldukça memnun. Sıkça kalp yapraklarını çıkarıp büyütüyor. Bakım önerilerinizi uyguluyorum. Geçtiğimiz günlerde çok uzun bir dal çıkarıp biraz farklı bir şekilde yaprak büyüteceğini sanmıştım ki meyve veriyor olduğunu farkettim. Bu meyve dalını koparmalı ya da kesmeli miyim? Çiçek ya da meyve / tohum verdikten sonra ölen bitkilerden midir acaba?
    ***
    Hayır o tip bitkilerden değil, ölmez. Çiçek sapını isterseniz dipten kesin. Hiçbir sakıncası yok. Kalmasının da sakıncası yok.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.