Kalamondin (Citrus × microcarpa)

Kalamondin (veya kalamansi) küçük tip bir Narenciye hibritidir. Kumkuat ile başka bir Narenciye türünün (büyük bir ihtimalle mandalinanın) melezlenmesiyle oluşmuştur. Bilimsel adı Citrus × microcarpa‘dır. Ama bazı kaynaklarda adı Citrus mitis diye geçer.

Citrus × microcarpa, kalamondin narenciye bitki türü

Özellikleri

Kalamondin büyük çalı tarzında gelişir. 6m’den fazla büyümesi nadirdir. En çok Filipinler’de bulunur. Nitekim kalamondin yetiştiriciliğini de en çok Filipinler’de ve çevresi ülkelerde yaparlar.

30cm gibi boyda, üzeri meyve dolu halde kalamondin fidanlarını saksılarda hediyelik süs bitkisi gibi satarlar. Zaten saksıda yetiştirmeye uygundur. Meyve boyutu ortalama ceviz kadardır. Kabuğu incedir ve kolayca soyulur. Dış kabuk kumkuatta olduğu gibi tatlı ve lezzetli olduğu halde iç meyvesi aşırı derecede ekşidir. Reçel, marmelat ve limonata gibi içecek yapılır. Balık marine edilmesinde, çeşitli soslarda kullanılır. Limon gibi aynı amaçla kullananlar da var. Gayet ekşidir ama limon kadar fazla asitli değildir. Kalamondinlerin sadece süs bitkisi olarak kullanımı ise ABD’de ve Avrupa’da yaygındır.

Güneşi sever. Günde en az 3 saat direkt güneşe ihtiyacı var. Kış soğuklarına fazla dayanıklı değildir. Mesela İstanbul’da sadece binaların güney cepheleri uygundur. Fakat İstanbul’un Beylikdüzü gibi karasal iklimin etkilerini alan yerlerinde kalamondinler kışın don olaylarından ciddi zarar görür.

Kalamondin küçük meyveler veren bir narenciyedir.

Saksıda kalamondin yetiştirmek

Doğru şartlar sağlandığında yılın herhangi zamanlarında, yılda en az iki çiçek açma devresi geçirir. Böylece bütün yıl boyunca üzerinden meyveler eksik olmaz. Doğru şartların başında yeterli süre direkt güneş alması ve yerinin havadar olması gelir. Yaz aylarında dışarıda yetiştirin. Mesela İstanbul şartlarında kalamondini ilkbaharda dışarıya çıkarma zamanı mayıs ortası, tekrar içeri alma zamanı ise eylül sonudur. Ama içeride yetiştirecekseniz güneş alan ve çok da iyi hava akımları olan bir pencerenin kenarında tutmalısınız.

Toprak

Kalamondin yetiştirmek için en iyisi torf toprak + kaktüs toprağı eşit oranlarda karışım yapmanızı tavsiye ederim. Veya en azından torf toprağa biraz ponza taşı karıştırın (3 ölçü torf + 1 ölçü ponza taşı).

Sulama

Gereksiz yere düzenli aralıklarla sulamak kalamondinlere zarar verir. Yani toprağı kontrol etmeden sulamayın. Yeterince kuruma hissederseniz sulayın. Her sulamada mutlaka saksı alt deliklerinden su çıkacak miktarda su kullanmalısınız. Aksi takdirde toprakta tuzlaşma yükselir ve kalamondin ince dallarından başlayarak ölür gider. Bazen tuzlaşma direkt kökleri çürüterek öldürür.

Kalamondin fidanı üretimi

Üretimi aşı ile, havai daldırma ile ve yarı olgun dal çeliği yöntemiyledir. Diğer üretme yolu: ⇒ narenciye suda köklendirme sayfamdaki gibi yapabilirsiniz. Çekirdekten de yeni kalamondin fidanları üretebilirsiniz ama bu takdirde meyve vermeleri muhtemelen 5 yıldan önce olmaz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Ağaçlar

Etiketler: | | | |

'Kalamondin (Citrus × microcarpa)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Buket, Muğla dedi ki:

    Muğla merkez ilçelerine nazaran dkışı daha sert geçiriyor. Gecen sene ocak ayında birkaç bitkimi don yüzünden kaybettim. Şimdi saksıda citrus mitisim var. Kuzeye bakan bir balkonda duruyor. Pek de keyifli değil. Güneye bakan bir balkonum da var ama cayır cayır güneş aldığı için oraya koymaya çekindim. Kışın don olmasından korkuyorum. İçeri almak icin aralık sonuna kadar bekleyebilir miyim yoksa adapte olması için şimdiden içeri almalı mıyım? Kapalı balkonum maalesef yok.
    ***
    Evet Datça ve Bodrum için kış şartlarını bazı kaynaklarda Muğla geneli için geçerli diye bildiriyorlar. Böyle ciddi bir hata var. Siz bir de narenciyeleri kışın kuzey cephe balkonda tutuyorsanız elbette donup ölmeleri kesindir. Güneşten korkmayın. Ne güzel güneye bakan balkonunuz varmış. Ekim ayının ortasından mayıs ayının sonuna kadar bitkilerinizi orada tutun. Diğer sıcak zamanlarda kuzey cephe balkonda tutun. Narenciyeler o kadar hassas değil. Ben Didim’de 3 yıl boyunca batı cephe balkonda yetiştirdim. Yazın 35-40C derece sıcakta öğleden akşama kadar direkt güneşten hiç zarar görmedi. Ama siz kış güneşinden korkuyorsunuz. Tek sakınca, kışın eğer 50 yılda bir olan sürpriz -10C soğuk olursa zarar görmeleridir. Saksıda olunca dayanamazlar. Meteoroloji haberlerini takip ederek -5C derece ve daha fazla soğuk olduğu günlerde üzerlerine büyük bir karton geçirin. Gerçi güney cephe balkonda zarar görmezler ama tedbir iyidir. Ne de olsa saksıdalar. Durumları kritik.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: