Eve yeni alınan saksı bitkilerinin hemen bozulmaları

Henüz ilk günlerde hızlı bozulma genellikle bitkinin alışık olduğu sera gibi sıcak bir ortamdan sonra nispeten serin ve havasız bir mekana götürülmesidir.

Eve yeni aldığınız bitki hemen bozuluyorsa öncelikle bitkinin salon bitkisi olup olmadığını iyi bilmelisiniz. Çünkü sürekli açık havada olması gereken çiçek açmış bitkileri saksıda hediyelik çiçek diye satarlar. Ama bunlar ev ve ofis ortamlarında kesinlikle bozulurlar. Çünkü 7/24 sürekli hava akımlarına ihtiyaçları var. Bu türlerden en yaygınları açelya, siklamen, sinerarya ve süs lahanasıdır.

Son ikisi zaten kısa ömürlüdür ve bozulduklarında çöpe atmak gerekir. Yani sağlığına kavuşturmak için boş yere çaba sarf etmeyin.

Dikkat: Yeni almış olmasanız bile, mesela bir yıllık, iki yıllık bitkinizin aniden pörsümesi, çeşitli yerlerinden kararmaya/çürümeye başlaması aslında ⇒ Toprağın kökleri zehirlemesi, yakması sayfasının konusudur.

Evlere, ofislere yeni alınan süs bitkilerindeki bozulmalar

Bir Atatürk çiçeğinin alışık olduğu sıcak topraktan sonra yeni evinde veya aktarıldığı yeni saksısında toprağının ısısının aniden düşmesi sonucu köklerde çürüme başlamış..

Birkaç örnek

Hassas salon-ofis türlerinden birkaçını ve yapmanız gerekenleri aşağıda yazdım.

Phalaenopsis orkideleri

Türkiye’de en çok bunların ticaretini yaparlar. Fakat orkideler diğer çoğunluk bitki türlerinden farklı olarak gece boyunca karanlık saatlerde ya hiç durmayan hava hareketleri ya da 18C derece / 20C derece dolaylarında serinlik istiyor. Gece boyunca sıcaklık 20C dereceden ne kadar yüksek ise o denli hava hareketleri şarttır. Ayrıca orkideler serin odalarda ıslak toprakta kesinlikle çürür giderler. Bu durumda ne olursa olsun hiç sulamamak gerekiyor.

Antoryum (Anthurium andraeanum)

Topraktaki tuzluluğun sıcaklık farkı yüzünden farklı etki göstermesi, kışın ya da serin aylarda serin odalara yeni alınan antoryumların köklerini yakar ve çürütür.

Eğer eviniz süper-zengin evleri gibi yılın her zamanında 7/24 atletle şortla yaşayacağınız düzeyde sıcak ve püfür püfür havadar ise sorun olmaz. Ama değilse eve yeni gelen antoryumunuzu hiç vakit kaybetmeden saksısından toprağıyla kalıp gibi çıkarın. En üstten, yanlardan ve en alttan toprak dökülebilir. Daha iyi. Dökülmezse biraz uğraşarak toprak azaltın. Özellikle de üst kısımda kökler görünmüyorsa köklere ulaşana kadar toprağını üst kısımdan boşaltmanız şart. Toprak yeterince nemli ya da ıslak ise tamamen kuruyuncaya kadar tepsi gibi bir şey içinde bekletin. Bütün bunları yapmazsanız kökler hızlıca çürüyecektir.

Toprak kupkuru olduğunda bitkiyi toprağı azalmış halde tekrar saksısına yerleştirin. Sonra da banyoda defalarca bol bol su dökerek toprağın adam akıllı yıkanacağı şekilde sulayın. Böylece topraktaki tuzluluk bir hayli azalacak ve antoryumunuz zarar görmeyecektir.

Yılbaşı kaktüsü

Yukarıda orkideler ve antoryum için neler yazmışsam her ikisi birlikte yılbaşı kaktüsleri için aynen geçerlidir. Yani hem gece havadarlığına muhtaçtır hem de tuzlu topraklara karşı aşırı hassastır. Yeni aldığınızda hiç sulamamanızı, uzun süre susuzluktan dolayı pörsüme olsa bile sulamamanızı ve sulamak yerine üstüne su fısfıslamanızı tavsiye ederim. Bu şekilde su ihtiyacını karşılamada ustadır. Kapalı eve getirip sularsanız anında tüm kökleri çürür. Halbuki doğada doğal yaşam alanında sürekli yağmurlarla ve sis yoğunlaşmalarıyla daima ıslak ortamlarda yaşar. Kökten çürüme sebebi aslında sulama yüzünden değil, toprağın yapısıyla ilgilidir. Maalesef uygun olmayan topraklarda üretip satıyorlar. O topraklar serin ve havasız ortamlarda birden bire kökleri zehirleyecek kimyasal özelliğe sahiptir.

Kalandiva (kalanşo veya Emel Hanım çiçeği)

Yılbaşı kaktüsü için yazdıklarım aynen bunun için de geçerlidir. Sadece bu biraz daha dayanıklı ve biraz daha uyumludur. Ve gündüz boyunca daha fazla kuvvetli ışığa ve bir parça güneşe ihtiyacı vardır. Eve yeni getirdikten sonra yapraklar pörsürse köklerinin ve dip kısmının çürüdüğünden emin olabilirsiniz. Yapılması gerekenler kendi sayfasında.

Difenbahya ve barış çiçeği

Antoryum gibi bunlarda da tuzlu toprak hassaslığı var. Ama genelde antoryumdan biraz daha dayanıklıdırlar. Daha doğrusu yer değişiminde genellikle hemen bozulmuyorlar. Zamanla, bir iki hafta içinde aniden mahvolurlar. Veya birkaç ay sonra ya da bir yıl sonra, toprağın tuzluluğu kendinden artar ve o zaman aniden kökler ve dip kısım olduğu gibi çürür. Dikkatli olmalısınız. Sulamaları daima saksı alt deliklerinden su çıkacak şekilde bol miktarda su ile yapın.

Yucca gövde yumuşaması

Sebep köklerin çürümüş olması ve yukarı kısma su gitmemesidir. sökün. Kökleri yıkayın. Uzun kökleri kesin. Çürükleri temizleyin. Sonra bolca dere kumu karıştırılmış toprak ile yeniden dikin ama hemen sulamayın. Gövdedeki yumuşama geçicidir. Yeniden köklenme olduktan sonra tekrar dolgunlaşır ve sertleşir.

Benjamin, şeflera ve kroton

Bunların problemi yer değişikliğinde yaprak dökmeleridir. Sebebi ise hava akımlarına fazla ihtiyacı duymalarıdır. Hava akımları olmayan kuytu dip köşe yerleri hiç sevmezler. Ve yine topraktaki tuzluluğun zamanla artması da büyük zarar verir. Özellikle sıcak seralardan serin mevsimde çıktıklarında topraktaki tuzlaşma artıyor.

Buraya kadar okuduysanız toprağın niteliğinin büyük önem taşıdığını anladınız. Yapraklarda sebepsiz jiletle kesilmiş gibi yırtılmalar, kapkara olmalar, kenarlardan şiddetli kurumalar yine topraktaki tuzluluğun fazlaca artmış olduğunu gösterir.

Önemli tavsiyeler

1- Bitkilerinize evinizin en havadar ve en güçlü ışıklı olan yerlerini ayırın.

2- Sulamaları daima saksı alt deliklerinden su çıkacak miktarda su ile yapın. Eğer sürekli az miktar su ile sularsanız birkaç ayda o toprak zehir haline gelir ve bitkinizi öldürür.

3- 20-30 günde bir bitki besini vermeyi ihmal etmeyin. Bitki besinini Afrika menekşesi, yılbaşı kaktüsü ve yaprak begonyaları gibi hassas türlere dozajını yarıdan biraz daha düşük tutarak vermelisiniz. Üçte bir dozaj daha iyi olur.

4- Salon ve ofis bitkilerine doğal arazi topraklarından kullanmayın. Hiçbir doğal gübreden vermeyin. Solucan gübresi de vermeyin. Toprak olarak marketlerde satılan en ucuz torf topraklar bunlar için en iyisidir.

5- Yapraklara su fısfıslama tavsiyeleri yaygındır ama çok da yanlış ve zararlı bir şey. Bunu yapmamanız daha iyi olur. Onun yerine yaprakları haftada bir veya iki defa ıslak bezle silin. Benjamin ve aşk merdiveni gibi yapraklarının tek tek silinmesi mümkün olmayan bitkileri ise banyoda duşun altında yine haftada bir defa gibi aralıklarla yıkamalısınız. Diğer bitkileri de silmek yerine yıkayabilirsiniz. Yıkadıktan sonra hafifçe silkeleyin ki üzerlerinde su damlaları kalmasın. Sonra yerine götürün ve odada hava akımları olması için pencereleri uzun süre açık tutun. Bu mümkün değilse yıkamayı erteleyin. Ya da kurulamaya çalışın. Zira havasız ortamlarda ıslak yapraklarda hastalıklar oluşur.

6- Bitkilerinizin dallarını, filizlerini filan ayırarak çoğaltmaya veya eşe dosta dağıtmaya kalkışmayın. Unutmayın ki salon bitkileri dekorasyon amaçlıdır ve bir saksıda ne kadar zengin görünürse salona o kadar güzellik katar. Ama birkaç saksıda cılız cılız bitkiler tam tersine ortamı çirkinleştirir. Zaten ayırma çalışmaları ana bitkiye büyük zarar verir.

7- Yukarıda 3. maddede adları geçen hassas bitkilerinizin toprağını değiştireceğiniz zaman ⇒ şu sayfada anlattığım gibi yapmalısınız.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Parazitler-Hastalıklar

Etiketler: |

'Eve yeni alınan saksı bitkilerinin hemen bozulmaları' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Pınar, Ankara dedi ki:

    Teşekkürler bu güzel tavsiyeler için. Keman yapraklı kauçuğuma toprak yıkaması yapacağım. Umarım işe yarar ve sağlığına kavuşur.

  2. Öznur K. -Antalya dedi ki:

    .. Saksısını değiştirmek istiyorum. Emin torf ve pomza toprak hazırlayıp değiştirsem uygun olur mu? Erken mi davranmış olurum?
    ***
    Antalya iklim şartlarına göre her tür için tam zamanı.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.