Artabotrys hexapetalus, fotoğraf: toptropicals.com
Özellikleri
Önceleri esnek dallı küçük bir çalı iken, güçlendikten sonra esnek dallarını 2m kadar uzatır ve asma gibi bir hal alır. Daha da güçlenince sarmaşık gibi uzanan dallarını 10 metre kadar ötelere gönderir. Çardak yapmaya uygundur. Uzadıkça dik durması mümkün olmayan esnek dallarında çiçek tomurcuğu çıkarırken önce kanca benzeri bir yapı gelişir. Bu kancalarla diğer bitkilere, ağaçlara tırmanarak yükseklere çıkar. Her yöne dallar uzatmasıyla çok fazla alan kaplamak ister. İlgilenilmeyecekse küçük bahçeleri fazlasıyla doldurur. Yani küçük bahçelere uygun değil. Ama sık sık budama yapmak mümkün olursa her yere uyar.
Yaşlandıkça oldukça kalın ana gövde sahibi olur. Yetiştirirken ona göre şekillendirirseniz küçük bir ağaç biçimine sokmanız mümkündür.
Artabotrys hexapetalus çiçek açması havanın sıcak olmasıyla doğru orantılıdır. Yeterince sıcaklık olursa tüm yıl kesintisiz çiçek açar. Çiçekleri ilkin yeşil, sonra fıstık yeşili ve sonra da limon sarısı rengini alır. Çiçeklerinden elde edilen uçucu yağ parfümcülükte kullanılır.
Kış soğuklarına pek dayanıklı değildir. -1C dereceye kadar zarar görerek dayanır. Daha fazla soğukta tamamıyla ölür.
Hoş kokusu tatlı hissedilir ve meyve kokusuna benzer. Oldukça güzel bir kokudur. Çiçeklerini vazoda bir odaya koyarsanız kolayca solmaz ve günlerce odayı kokularla doldurur. Çiçeklerini çayla karıştırıp kokulu çay yaparlar. Hatta sırf kendi çiçeklerini çay gibi demleyerek içenler de var. Meyveleri de kokuludur ama yenmez.
Artabotrys hexapetalus bakımı ve fidan üretimi
Pek hassas sayılmaz. Tuzlu topraklara gayet iyi uyum sağlar. Güneşli ve yarı güneşli yerleri sever. Gölge yerlerde iyi olmaz. Bunun dışında, güneşli ve havadar bir pencere yanında olması şartıyla evde bile yetişir. Yaz boyu çiçek açarak eve şahane kokular salar.
Saksıda yetiştirmek için birçok bitki türüne uyan güzel bir toprak karışımı yapabilirsiniz. Süzekliği arttırmak için karışıma iri taneli dere kumu ve ponza taşı eklemeyi unutmayın. Biraz da gübre karıştırın. Sadece saksı çok küçük olmasın. Sık sık budayarak belirli ölçülerde tutmayı ihmal etmeyin.
Artabotrys hexapetalus üretimi tohumla ve daldırma yöntemleriyle yapılır.