Aster, yıldızpatı

Sonbaharda dönümü çiçeklisi bahçe bitkilerindendir. Bu türün çiçeklerinin rengi eflatun – açık mor arası bir renkte olur.

Aster Eski Yunan Dili’nde yıldız anlamına gelir. Asteraceae (Papatyagiller) familyasının örnek cinsi olan Aster (Yıldızpatı) cinsinin Avrupa – Asya arası bölgelerde ve Kuzey Amerika’da yüzlerce türü vardır.

Aster x frikartii

Aster x frikartii

Aster (yıldızpatı) cinsi papatyaların çiçek rengi birçok türlerinde mavimsi, eflatun ve açık mor tonlarındadır. Bunlar ve beyaz, düz mavi, düz pembe ve diğer renklerde çiçek açan yüzlerce türünün, hibritlerinin ve kültivarlarının çiçek açma zamanları türe, kültivar ve hibritlere göre değişir.

Aster amellus

Bu tür cinsin örnek türüdür. Dünyada İtalyan asteri ismiyle tanınmıştır. Bunun Aster x frikartii adlı hibrit çeşidi daha güzel çiçekler açar.

Özellikleri

Yaz sonunda ve sonbaharda açtığı çiçeklerin rengi eflatun – açık mor arası bir renkte olur. Kış soğuklarına -30C dereceye kadar dayanır. Boyu 1 metreye yakın olur. Uzun gövde ucunda ince dallarda çok sayıda çiçek açar.

Yetiştirme, bakım

Asterleri bahçenizin güneşli yerlerine dikin. En azından yarı gölge yarı güneşli yerlerde yetiştirin. Yoksa çelimsiz ve çirkin gelişirler ve çiçek açmaları da az sayıda olur veya hiç olmaz.

Asitli topraklarda gelişimleri daha iyi olur. Toprağınız yüksek alkalinli ise (özellikle beyaz topraklar veya bolca kireç taşlı topraklar alkali özelliklidir) bol bol leonardit ve bitkisel çürüntüler karıştırarak terbiye edin. Sonra fidelerinizi ekin. Bu toprakta verimli gelişirler.

Aster fideleriniz ilkbaharda biraz boylanınca tepelerden kırkmalısınız. Yani boyları 25cm olunca uçlarını koparın. Böylece çok dallı olup daha fazla çiçek açarlar. Hatta yeni dallar uzarken, haziran ortasına kadar onların uçlarını da koparın ki dal sayısı mümkün olduğu kadar çok olsun. Bu arada yanlarına 60cm kadar olacak şekilde sağlam değnekler batırın ve dallarını bağlayın. Çünkü birçok dallarla uzadıkça dik durmaları mümkün olmaz.

Aster amellus üretim, çoğaltma

Kökten ayırmayla ve tohumla çoğaltabilirsiniz. Tohumları kış sonunda ekin. Tohumdan bir arada yetişen fideler 10cm kadar uzadıkları zaman söküp aralarında en az 40cm olacak şekilde aralıklarla dikmelisiniz.

Hızlı büyüyüp sonbaharda çiçek açarlar. Aslında aster tohumlarını yaz sonunda ekseniz daha iyi olur. Böylece sonbahara kadar gelişir ve kışın köklerini güçlendirirler. İlkbahar geldiği zaman son derece güçlü olarak büyümeye devam ederler.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Aster, yıldızpatı' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Aster çiçeği tohumunu ilkbaharda eksem yazın açar mı, yoksa sonbahara doğru mu açar?
    ***
    Genellikle sadece sonbaharda çiçek açıyorlar. Bazı çeşitleri ilk yılı atlattıktan sonra haziranda da çiçek açıyor.

  2. Çiçekçi dedi ki:

    İki hafta önce tohumlarını saksıya etmiştim. Yeni yeni filizlenmiş. Bakalım sonuç nasıl olacak.

  3. Megus, İzmir dedi ki:

    Tüm asterler çok yıllık mıdır? Bazı türleri mevsimlik mi oluyor? Çelikle çoğaltmak mümkün mü ve tohum ekimi için bu aylar uygun mudur?
    ***
    Bu sayfadaki bakım, üretim bilgileri sadece Aster amellus türü içindir. Diğer Aster türleri hakkında bilgim yok.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.