Atropurpureum – Japon akçaağacı (kızıl yapraklı çeşidi)

Birçok türleri olan Acer (akçaağaç) cinsinin süs ağacı olarak en yaygın yetiştirilen türü, birçok çeşitleriyle Japon akçaağacı‘dır (Acer palmatum). Yaprak şekilleri farklı farklı birçok çeşitleri var. Yeşil yapraklılar sonbaharda yapraklarını kırmızılaştırıp sonra döker. Birkaç kültivar zaten kızıl yapraklıdır ama sonbaharda daha güzel renklenirler. Kızıl yapraklılardan en yaygını ve en meşhuru Atropurpureum kültivarıdır. Bilimsel adı Acer palmatum ‘Atropurpureum’ şeklindedir. Akçaağaç türleri Sapindaceae (Sabunağacıgiller) familyasındandır.

Bir Japon akçaağacı kültivarı Acer palmatum 'Atropurpureum'

Bir Japon akçaağacı kültivarı Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Özellikleri ve Bakımı

Acer palmatum (Japon akçaağacı) türünün kızıl yapraklı birkaç çeşidi arasında en yaygın yetiştirileni Acer palmatum ‘Atropurpureum’ kültivarıdır. Yaz sıcaklarıyla beraber yapraklarda kızıl renk azalır. Yeşil ve morumsu bronz renkler hakim olur. Ama sonbaharda yapraklar kırmızılı, turunculu daha fazla renk çeşitliliğine bürünür. En güzel hali sonbahardadır. Bir yaprak zarif-ince birkaç yaprakçıktan ibarettir. Şekil olarak kenevir yapraklarını hatırlatır.

Tam gün ya da yarım gün güneşli yerlere ihtiyacı var. Yazın fazla sıcak olan yerlerde ise sadece sabah güneşi almalıdır.

-30C dereceye kadar kış soğuklarına uygunluğu ve saksılarda bile güzelce gelişmesi gibi üstün vasıfları var. Bonsai biçimlendirmesine gerek kalmadan saksıda küçük ebatlarda tutulması gayet kolaydır. Fakat şiddetli sıcak memleketleri sevmez. Hatta İstanbul’da bile öğleden itibaren gölgede kalan yerlerde, İzmir’de ise buna ilaveten havuz kenarlarında yetiştirilmelidir.

Bahçelerde küçük yapılı bir ağaç şeklinde gelişir. Boyu 4m ile 6m arasında kalır (yerine göre, 40-50 yaşlarında 7-8 metre olabilir). Fazla büyümez, devleşmez ama bu kadar olmasıyla da kendi çapında iyi bir gölge sağlayıcı olur.

Toprağın pH derecelerine uyumu kuvvetli asitliden hafif alkalinliye kadardır (5.1 ile 7.8 arası). Sulama ihtiyacı ise normal park-bahçe ağaçlarında olduğu gibidir.

Japon akçaağacı fidanlarının gelişimi oldukça yavaştır. 4 metreye varması 10 veya 15 yılı bulur. Fidanlarının çok pahalı olması bu yüzdendir.

Atropurpureum kültivarının dissectum group adlı çeşidinin yapraklarının parçaları daha ince ve daha uzundur. Rengi koyu mor gibi bir renktedir. Bu çeşit daha hassastır ve yaz mevsimi serin geçen memleketlerde bile yarı gölge veya gölge yerlerde yetiştirmek gerekir. Boyu 4 metreyi pek aşmaz. Daha küçük yapılı gelişir.

Japon akçağacının diğer bir kültivarı ‘Bloodgood’ yazın kızıl rengini kaybetmez.

Fidan üretimi

Japon akçaağacının özel kültivarlarının ticari üretimleri tohumla değil titizlikle ya çelikle ya da aşı ile olmak zorundadır. Yoksa tohumdan yetişmiş fidanların meşhur kültivarlarla pek ilgisi olmaz. Farklı kaliteler gösterirler. Yani yaprak şekli, rengi, yazın renginin ne ölçüde değişeceği, güneş uyumlulukları, yaz sıcaklarına uyumlulukları ve hatta gelişim hızları ve ne büyüklükte gelişecekleri farklı farklı olur. Dolayısıyla bakımları hakkında kesin bir bilgi söz konusu olamaz. Her şey şansa kalır. Acısını fidancılar değil müşteriler çeker.

Acer palmatum ‘Atropurpureum’ (ve diğer Japon akçaağacı kültivarları) tohumdan yetişebildiği halde genelde çelikle ve aşı ile çoğaltılır. Çelikle üretimi kış başında ⇒ olgun dal çeliği yöntemi. Ve ilkbahardan yaz ortasına kadarki dönemde ⇒ yarı olgun dal çeliği yöntemi. Yarı olgun dal çeliği yönteminde neredeyse her olgunluktaki dalları uygundur. Tohumdan yetişenler ana ağacın aynısı olmaz. Bu sebeple (ticari amaçla üretimde) diğer yöntemlere baş vurulur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Ağaçlar

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.