Civanperçemi, Achillea millefolium

Asteraceae (papatyagiller) familyasının Achillea cinsinin türleri bizde civanperçemi ismiyle tanınıyor. İngilizcede yaygın adı ise yarrow’dur. Bütün dünyada kuzey yarım küresinde doğal olarak bulunurlar. İnsanlar güney yarımküresine de götürmüş ve böylece neredeyse dünyanın her yerine yayılmıştır.

Achillea millefolium, civanperçemi hakkında

Achillea millefolium en çok yetiştirilen civan perçemi türüdür. Dünyanın çeşitli yerlerine özgü çeşitli varyeteleri vardır. Bunlardan ve diğer Achillea türlerinden melezlemelerle birçok hibrit ve kültivarlar türetilmiştir. Sonuçta birçok renkte çeşitleri ortaya çıkmıştır.

Kış soğuklarına karşı dayanıklılığı çok yüksektir (-40C dereceye kadar).

Civanperçemi başlıca kullanım amaçları

  • Eskiden beri şifalı bitki olarak büyük rağbet görür. Tıbbi alanda önemi var.
  • Tuzlu, fazla kumlu ve kıraç topraklara tam uyumlu olması ve susuzluğa güçlüce dayanıklı olması civanperçemini önemli süs bitkilerinden etmiştir. Yaz aylarında renk renk güzel çiçekler açan hibrit ve kültivar çeşitleri türetilmiştir. Deniz kenarı yazlıkları için peyzaj işleri yapanların listesinde olması gereken bitkilerdendir.
  • Toprak erozyonu görülen arazilere gereken etkili bitkilerdendir. Susuzluğa dayanıklı ve toprağı tutuculuğu iyidir. Kumul göçü ve erozyon tehlikesi olan yerlere civanperçemi ve ayrık otu dikilmelidir.

Bir civanperçemi çeşidi

Yetiştirme ve bakım

Civanperçemi uzun süre güneş alan yerleri sever. En sevdiği şartlar tamamen doğal şartlardır. İnsan müdahalesinden genellikle zarar görür. Gübrelemek, düzenli sulamak civanperçemi için kaş yapayım derken göz çıkarmak anlamına gelir.

İyi verimli olmaması şartıyla her türlü toprakta yetişse de suyu iyi süzdüren ve asitli topraklarda çok daha iyi gelişir. Gübre istemez. Aşırı kumlu topraklarda yetişir ama kışın (ağır don olayları olan yerlerde) hayatta kalması zordur. Böyle yerlerde kasımdan itibaren diplerine kat kat kuru yapraklar, saman, toprak karışımı malç yaymak gerekiyor.

Yaz ayları şiddetli sıcak olan bölgelerde her ilkbaharda civan perçemlerinin diplerine yine aynı şekilde malçlama yapın.

Civanperçemi susuzluğa çok dayanıklıdır. Susuzluk zarar verici boyutlara gelmeye yakın sulayın.

Kırmızı çiçekli civan perçemi

İlkbaharda kökten ayırma ile veya tohum ekme yoluyla çoğaltılır. Yetiştirdiğiniz hibrit civanperçemi çeşitlerinden tohum alıp ekerseniz aynı özellikle aynı güzellikte bitkiler elde edemezsiniz. Hibritler kışın donmalardan iyi korunmalı ve baharda kökten ayırma ile çoğaltılmalıdır.

Kulleme hastalığına yatkındır. Civan perçemlerinizde külleme vb hastalıklar olursa Topas gibi bir ilaç kullanın.

'Civanperçemi, Achillea millefolium' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ziya, Trabzon dedi ki:

    Cıvan perçemi destek ister mi? Boyu ne kadar olur?
    ***
    Esasen kurak, çorak, fakir topraklı memleketler içindir. Trabzon’da o şartlar olmadığına göre boyu 1 metreyi geçecektir. Bu yüzden dik durabileceklerini sanmıyorum. Ama belli olmaz. Gerekirse değneklerle desteklersiniz.

  2. Ayşe, İzmir dedi ki:

    Tohumu ilkbaharda mı ekmeliyim? Hayvanlar için zehirleyici özelliği var diye okumuştum. Doğru mudur?
    ***
    Aslı Hanım veya Ayşe Hanım. Gerçek adınız beni ilgilendirmiyor ama bir sorunuzda Aslı-Ankara, bir sorunuzda Ayşe-İzmir diye yazmakla doğru bilgi edinemezsiniz. Çünkü İzmir ile Ankara arasında iklim farklılığı çok fazla. Hangi tohum hangi ilde hangi zamanda ekilmelidir cevapları belirttiğiniz şehire göre yazıyorum. Zehirliliği hakkında bilgim yok.

  3. Ayşe, Ankara dedi ki:

    Ben 5 adet ufak değişik renklerde civanperçemi fidesi aldım. Bunları Ankara’da -25C dereceyi gören köydeki evimin bahçesine dikmek istiyorum. Bu derece dona dayanabilir mi yoksa kapalı balkonda şimdilik saksılarda yaza kadar büyütüp ondan sonra baharda köye diksem daha mı iyi olur. Yazın diktikten sonra biraz büyüyünce birdahaki kışa da dondan koruma ister mi? Malçlama yapmalı mıyım?
    ***
    Civanperçemi -40C dereceye kadar kış soğuklarına dayanıklıdır ve Ankara’da hiçbir koruma istemez.

  4. Yakup, İstanbul dedi ki:

    Tohumdan yetiştirdiğimizde hangi aylarda yerine dikebiliriz?
    ***
    Tohumların direkt kalıcı yerlerine ekilmeleri gerekir. Öyle yapmadıysanız fideleri hiç büyümeden acilen esas yerlerine ekmeniz lazım.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.