Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasından Clerodendrum bungei türünün en yaygın adı Meksika ortancasıdır. Gerçekte ne Meksikalıdır ne de bir ortanca türüdür. Clerodendrum türlerine kısmet ağacı denmesi ayrıca yaygındır. Ana vatanı Çin ve Kuzey Hindistan’dır. Yayılmacı tabiatından ötürü Güney Amerika, Meksika, Florida ve benzer iklimli yerlerin doğal çevre bitkileri haline gelmiş.
Bu cinsin başka bir türü (Clerodendrum chinense), beyaz çiçeklisi keşmir buketidir. Bizde yanlış olarak Arap fulü derler.
Bakıma, suyu ve güneşe göre Meksika ortancasının boyu 1m – 2m arasında değişir.
Kış soğuklarına dayanıklılığı en fazla -18C dereceye kadardır. Kışın yapraklarını döker. Şiddetli don olaylarında bütün dalları donsa bile ilkbaharda kökten hızlı bir şekilde birçok sürgün çıkarır. Böylece daha fazla dallarla eskisinden daha iyi gelişir.
Bütün gün şiddetli güneşe, yarı gün güneşe ve hafif gölge ama güçlü aydınlık yerlere uyum sağlar. Sadece koyu gölge yerler uygun değildir.
Toprak olarak gübreli, iyi, herhangi bir toprak uygundur. Kumlu, killi, humuslu toprak pek fark etmez.
Clerodendrum bungei yerinde iyice yerleştikten sonra şiddetli kuraklıklara çok iyi dayanır. Ama aynı zamanda suyu da sever. Hızlı büyemesi için yazın her gün bile sulayabilirsiniz.
Bahçe bitkisi olduğu halde doğrudan bahçeye değil, büyük ve geniş saksılara dikilmesi daha iyi olur. Çünkü kök sürgünleriyle çevreye yayılmada çok hızlıdır.
Fidan/fida üretimine gelince, zaten kendiliğinden hızla çoğalır. Dipten parçalar ayırır başka yere dikerseniz kesin tutarlar. Tepe çelikleri de toprağa diker dikmez köklenir. Kök parçalarından bile filizlenebilir. Dikildiği bahçeleri istila ettiğinde tamamen sökülüp yok edilseler bile kıyıda köşede kalan köklerinden türeyerek tekrar bahçeleri istila ettiği görülmüştür.
3, 4 yıl önce bahcemden söküp attım yine de hala cikmaya çalışıyor farklı yerlerden hem de bayağı uzak yerlerden. çok arsız ve aşırı pis kokulu. bahcenin dip köşelerine, saksılı formda beslenebilir çok güzel çiçeği var yıldızı animsatiyor.