Crassula pellucida

Yaprakları mevsimlere göre farklı renkler alan, sukulent, sarkıcı bir saksı bitkisidir. Kış aylarında güzelce renklenir.

Bir hayli değişken özellikler gösteren Crassula pellucida gayet hoş bir sarkıcı saksı bitkisi olduğu gibi iklimi uygun olan yerlerde güzel görünümlü bir yer örtücüdür. Değişkenliği hem çeşitlerinin çok olması hem de mevsimden mevsime farklı renklenme göstermesidir.

Özellikleri

Crassulaceae familyasından, Güney Afrika’nın genelde kış kuraklığı olan doğu ve güney-doğu kesimlerine has sukulent bitkilerdendir. Toprak uyumluluğu iyi değildir. Toprak altı kısımlarının olduğu gibi çürümesi sıkça olan bir problemdir. Ama kolay kolay ölmez. Dalları toprağa kökler uzatır ve hayata tutunmaya çalışır. Kopan dallarını bahçeye rastgele atsanız düştüğü yerde köklenir ve gelişime devam eder. Serin aylarda gelişimi hızlı olur.

Crassula pellucida özellikleri, yetiştirilmesi, bakımı, çoğaltılması

Crassula pellucida düz yeşil

Crassula pellucida’nın yaprakları kalp şeklinde ve sapsızdır. Çok çeşitleri olmasına rağmen yaprak sapsızlığı özelliğinden yola çıkarak alakasız türlerle karıştırmazsınız.

Soğukta yaprak kenarları kırmızı renk alır. Hem soğuk hem güneş etkisi yaprakları daha da renklendirir. Bazı çeşitleri daha göz alıcı renkler alır. Yazın tamamen yeşil olanlar kışın diğerleri kadar fazla renkli olmaz. Ama yine de kızarmalar gösterir.

Çiçek açma zamanı kış sonudur. Beyaz çiçek açar.

Crassula pellucida renkli yapraklı

Crassula pellucida renkli

Alt türleri

Başlıca üç alt türü sukulentseverler tarafından yaygın yetiştirilir. Bunlar Crassula pellucida subsp. marginata (yapraklar dallarda birbirlerine çok yakın, iç içe gibi), Crassula pellucida subsp. brachypetala (yaprak uçları daha sivri ve daha dar-ince yapılı) ve Crassula pellucida subsp. pellucida.

Bunlardan başka birkaç kültivarı da var. Mesela yaprakları beyazlı olan Crassula pellucida ‘Marginata’ gibi.

Yetiştirme, bakım

Bu türü yetiştirmek hem çok kolay hem de zordur. Kolaylık istiyorsanız dallarını toprağa pek gömmemeye çalışın. Toprak karışımında tamamen tozsuz toprak kullanın (⇒ şurada anlattığım gibi). Bu toprağı ayrıca bolca temiz dere kumu ile harmanlayın. Mesela 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü 3mm temiz dere kumu karışımı çok iyi ve güenl olur. Doğru toprak şartlarını sağladığınızda sık sık sulayabilirsiniz. Bitki besini verebilirsiniz.

Yaz aylarında öğle saatlerinin dik güneş ışınlarından korumak gerekir. Kışın açık havada kalırsa en fazla -4C derece gibi hafif don olaylarına (birkaç saatten fazla uzun sürmemesi şartıyla) dayanıklıdır. Kapalı cam balkonlarda daha da iyi dayanır.

Gelişimi serin aylarda hızlı olduğundan özellikle de serin aylarda pek susuz bırakmayın.

Fide üretimi

Crassula pellucida dallarını kırıp ayırmakla çoğaltılır. Dalları sadece toprağın üzerine yatırın. Toprak yukarıda anlattığım yapıda güvenli ise dalların dip kısımlarını gömün. Ama değilse tamamıyla açıkta kalsın. Bu durumda dallar toprağa sıkıca temas etmelidir. Fazla susuz bırakmazsanız dallar toprağa o şekilde de kuvvetlice kök salacaktır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | | |

'Crassula pellucida' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Mert, Mersin dedi ki:

    Crassula coccinea hakkında pek bilgi bulamadım. Çoğaltımı nasıl oluyor acaba? Crassula ovata veya pellucida gibi oluyor mu?
    ***
    Şu an için hiçbir bilgim yok. İsterseniz her yolu deneyin.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.